«Είμαστε έτοιμοι» να ακολουθήσουμε ξανά τον (στρωμένο με καλές προθέσεις) δρόμο προς την Κόλαση;

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη


Το δημοσιογραφικό καθήκον της «έγκαιρης προειδοποίησης» – και με δεδομένο το οδυνηρό παρελθόν του «λεφτά υπάρχουν» που…

οδήγησε σε ακόμη πιο οδυνηρά αποτελέσματα – απαιτεί να υπογραμμίσουμε μερικά σημεία από τις τελευταίες ομιλίες και συνεντεύξεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρόκειται για δηλώσεις που έχουν ήδη περάσει στα ψιλά και απαρατήρητες – γεγονός που αποδεικνύει πως για άλλη μια φορά δεν επιτελείται η κορυφαία αποστολή της «έγκαιρης προειδοποίησης» του λαού.

Έτσι, όσοι πιστεύουν πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στην εξουσία θα επιστρέψουν στις θέσεις από τις οποίες μετακινήθηκαν ή απομακρύνθηκαν, παρακαλούνται να λάβουν υπόψη τους πόσο προσεκτικός είναι ο κ. Τσίπρας όταν αναφέρεται στην περίπτωσή τους.

Είπε συγκεκριμένα πως «για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχύουν απολύσεις που έγιναν κατά παράβαση του Συντάγματος και των νόμων».

Ποντάρει, βέβαια, στο γεγονός ότι πολλοί θα είναι εκείνοι που θα παρασυρθούν.

Επομένως, αν οι απολύσεις αυτές είναι συμβατές με το Σύνταγμα, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Διότι το Σύνταγμα (άρθρο 103, παράγραφος 4) λέει σαφώς πως «οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν».

Δηλαδή, αν οι θέσεις αυτές καταργηθούν, καταργείται και η μονιμότητά τους.

Δεύτερο αξιοπρόσεκτο σημείο:

Από την Θράκη, όπου βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έπεσε σε μια κρίσιμη αντίφαση.

Είπε μεν ότι «η τρόικα την επόμενη μέρα θα πάει από εκεί που ήρθε» και πως «θα Θα αποκαταστήσουμε τις μεγάλες αδικίες, όλες τις πράξεις εκείνες που έγιναν κατά παράβαση του Συντάγματος», διότι «με δυο λόγια, καταργούμε το μνημόνιο, προχωρούμε το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, προχωρούμε το σχέδιο για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης», αφού «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί και τη δέσμευση αυτή θα την κάνει πράξη», καθώς «εμείς δεσμευόμαστε να κάνουμε πράξη τις υποσχέσεις».

Την ίδια ώρα, όμως, δήλωνε πως «δεν μπορείς να πατήσεις ένα κουμπί και να βρεθείς ως δια μαγείας, ξαφνικά, στην κατάσταση που ήμασταν πριν ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος».

Ναι, αλλά αν δεν μπορείς να πατήσεις ένα κουμπί, τότε πως «την επόμενη μέρα» θα εκδιωχθεί η τρόικα και θα αποκατασταθούν οι αδικίες;

Προφανώς, είναι αδύνατον, διότι το μάθαμε πια πως λεφτά δεν υπάρχουν.

Γι’ αυτό και κατά την προηγηθείσα (στις 7 Μαρτίου) ομιλία του κ. Τσίπρα σε «πλατιά σύσκεψη οργανώσεων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Αττικής για τις τρεις εκλογικές μάχες», επίσης πολύ προσεκτικά επελέγη η φράση «είμαστε έτοιμοι να…».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Είμαστε έτοιμοι να καταργήσουμε τα μνημόνια και να εφαρμόσουμε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης. Είμαστε έτοιμοι να αποκαταστήσουμε τα εργασιακά δικαιώματα, τον κατώτερο μισθό, τις κατώτερες συντάξεις, τις ελευθερίες και τις δημοκρατικές κατακτήσεις. Είμαστε έτοιμοι για βαθιές τομές στην υγεία και στην παιδεία. Είμαστε έτοιμοι να βάλουμε την κοινωνική αλληλεγγύη στη θέση της κερδοσκοπικής αγριότητας. Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε παντού, σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα, μια πολιτική που έχει στο επίκεντρό της τον εργαζόμενο και όχι τα κέρδη , τον άνθρωπο και όχι τους εκμεταλλευτές του. 

Είμαστε έτοιμοι να αποδείξουμε ότι η αφοσίωση στα λαϊκά συμφέροντα, η εμμονή στα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα, η ανιδιοτέλεια και ο ριζοσπαστισμός της αριστεράς, μπορούν να γίνουν η κινητήρια δύναμη που θα ξεκολλήσει την Ελλάδα από το τέλμα και θα την οδηγήσει προς τα μπρος».

«Είμαστε έτοιμοι», λοιπόν – και έτσι αποφεύγονται τα «θα», που ωστόσο λέγονται εμμέσως.

Και επομένως, αν δεν τα καταφέρουμε, υπήρχε η καλή πρόθεση (που πάντα στρώνει τον δρόμο προς την Κόλαση).

Αυτά τα ολίγα, για όσους… είναι έτοιμοι να παραπλανηθούν – για μια ακόμη φορά!

elzoni.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *