Μια ταινία και συνθήματα στους τοίχους αιτίες Ελληνοαλβανικής “σύρραξης”

Οι Έλληνες της Αλβανίας καταγγέλλουν το περιεχόμενο της ταινίας «Μπαλκάν Παζάρ» του Αλβανού σκηνοθέτη Εντμόντ Μπουντίνα. Και οι αλβανικός τύπος διαμαρτύρεται για τα αντιαλβανικά συνθήματα στους τοίχους της Χειμμάρας. Σε ανακοίνωσή της η “Ομόνοια” καταφέρεται εναντίον της ταινίας: “Μια ακόμη αισχρή πρόκληση εις βάρος του Ελληνισμού και….
της Ορθοδόξου κοινότητας σημειώνεται αυτές τις ημέρες στα Τίρανα.
Η κινηματογραφική αυτή παραγωγή που συγχρηματοδοτήθηκε απ’ το Εθνικό Κινηματογραφικό Κέντρο της Αλβανίας (Υπουργείο Πολιτισμού Αλβανίας) και τη Διεύθυνση Κινηματογράφου της Ιταλίας (Υπουργείο Πολιτισμού Ιταλίας) καθώς και το Ίδρυμα Ιταλικού Πολιτισμού (Ιταλική Πρεσβεία στα Τίρανα), ασφαλώς όχι τυχαία επιλέχθηκε να προβληθεί τις ημέρες κοντά στο Ορθόδοξο Πάσχα. Η ταινία τόσο ως προς το θέμα που πραγματεύεται, όσο και στις σκηνές που παρουσιάζει, προσβάλει προκλητικά την μνήμη των Ελλήνων πεσόντων στον Ελληνο – Ιταλικό Πόλεμο το 1940 – 1941. Το σενάριό της βασίζεται σε μια προηγούμενη σκευωρία των αλβανικών ΜΜΕ και άλλων κέντρων ότι έχουν γίνει εκταφές ταφών πολιτών ώστε τα οστά τους να παρουσιάζονται ως των Ελλήνων στρατιωτικών. Κι αυτό με σκοπό να γελοιοποιήσουν μια απ’ τις πλέον ηρωικές σελίδες του σύγχρονου Ελληνισμού αλλά και της αντίστασης όλων των Ευρωπαϊκών λαών κατά του φασισμού. Οι σκηνές κατά το μεγαλύτερο μέρος τους έχουν γυριστεί εντός Ορθόδοξου ι. ναού, γεγονός που συνεπάγεται ιεροσυλία, καθώς οι σκηνές αυτές είναι πολλές φορές απρεπέστατες. Επιπλέον να αναφερθεί ότι ο συγκεκριμένος ι. ναός, “Γενέθλιο της Παναγίας στο Λάμποβο του Σταυρού”, είναι ένα σπουδαίο μνημείο αιώνων”. Στο μεταξύ ο αλβανικός τύπος γράφει ότι οι Έλληνες της Χειμμάρας, επιτίθενται κατά του αλβανικού στοιχείου με αισχρολογίες- συνθήματα, γραμμένα στα ελληνικά».

http://www.katoci.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

12 Comments

  1. ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ

    Για να υπάρξη προοπτική π λ ή ρ ο υ ς ένταξης 'στην Ε.Ε. ως ισοτίμου μέλους η ''Αλβανία''-Σκιπερία(Shqiperia) οφείλει π ά ρ α υ τ α να διευκρινήση,ομολογώντας ο λ ό κ λ η ρ η την α λ ή θ ε ι α,για τα αυτοδιοικητικά,τ ο υ λ ά χ ι σ τ ο ν,βορειοηπειρωτικά αναφαίρετα δικαιώματα.Ε ι δ ά λ λ ω ς,η Ε υ ρ ώ π η είναι ερμητικότατα κλειστή για εκείνη.

    ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΥΣ,Σ Ω Β Ι Ν Ι Σ Τ Ε Σ ΠΟΥ Ε Ξ Α Κ Ο Λ Ο Υ Θ Ο Υ Ν ΝΑ ΚΑΤΑΠΙΕΖΟΥΝ Ε Λ Λ Η Ν Ε Σ ΠΟΛΙΤΕΣ.

    Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Ι Α ΚΑΙ Σ Τ Ι Γ Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Σ ΤΟΥ (ΠΑΡΑ)ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΥ ΜΟΡΦΩΜΑΤΟΣ 'ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΙ 'ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ.

    Reply
  2. ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ

    ''Κι αυτό με σκοπό να γελοιοποιήσουν μια απ’ τις πλέον ηρωικές σελίδες του σύγχρονου Ελληνισμού αλλά και της αντίστασης όλων των Ευρωπαϊκών λαών κατά του φασισμού.''

    Eφόσον φασίστες-σωβινιστές ήσαν και είναι,τι αναμένετε να 'πούν κ α ι τώρα;Ότι θαυμάζουν τον ελληνικό πολιτισμό;Ένα κράτος-παρακράτος μαφίας που καταπιέζει Έ λ λ η ν ε ς πολίτες και που προσπαθεί να ματαιώση την απογραφή του ηπειρωτικού πληθυσμού.Δε θα το κατορθώσουν,όμως,καθότι η ιστορία μένει αληθής και αμείλικτη και αυτά τα γεγονότα που πιστοποιούν το δ ι ά χ υ τ ο ελληνικό χαρακτήρα της Βόρειας Ηπείρου δ ε ν αλλάζουν προς βαθεία των λύπη α λ λ ά κ α ι ε γ γ ε ν ή φ θ ό ν ο.Τυπικό δείγμα φθονερότατου και μισαλλοδόξου Σκιππετάρρου ο Κανταρές και η αναμηρυκαστική συγχορδία του 'στα Τίρανα.

    Κ ά λ λ ι σ τ α πράττουν οι αδελφοί Χειμαρριώτες και να εξακολουθήσουν με αμείωτο τρόπο τη διαμαρτυρία των.ΈΧΟΥΝ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ 'ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ Μ Α Σ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ Δ Ε Ν ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ Δ Ε Ν ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ.

    Reply
  3. Ανώνυμος

    ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ ΕΔΩ Κ ΔΕΝ ΞΑΝΑΨΗΦΙΖΩ ΣΑΜΑΡΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΝΔ.ΚΑΛΑ ΛΕΝΕ ΘΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΧΙΛΙΕς ΦΟΡΕς ΓΙΩΡΓΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΥΡΟΣ ΠΑΡΑ ΑΥΤΟΝ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ Κ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ Κ ΝΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΠΑΣΟΚ ΤΕΛΙΚΑ ΟΧΙ ΝΦ ΜΑΓΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ ΘΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΟΥΜΕ

    Reply
  4. Ανώνυμος

    10.03 ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΕ, ΒΡΕ ΟΥΟΥΟΥΣΤ!!!!!!!ΑΠΟ ΔΩ ΜΕΣΑ. ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ….

    Reply
  5. Ανώνυμος

    eimai 18xronos k me peisate fobamai ton samara an erthei tha xreokopisoume k tha exoume stasi pliromon opote apo nd pao pasok toulaxiston na zoume giati me samara blepo albanous k stasi pliromon

    Reply
  6. Ανώνυμος

    Ο Ελληνικός Στρατός το '40-'41 συνέτριψε τους Ιταλούς και τους συμμάχους τους Αλβανούς και απελευθέρωσε την Β. Ήπειρο, που βέβαια δεν επέτρεψαν οι δικοί μας "σύμμαχοι" να μας αποδοθεί. Τους τσούζει, αλλά η Ιστορία δεν αλλάζει.

    Reply
  7. Ανώνυμος

    ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΟΛΟΧΟΝΤΡΕ ΜΕ ΛΙΑΝΙΣΕς ΠΟΥΣΤΗ ΣΟΥ ΛΕΓΕ Η ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΜΕΤΡΑ Κ ΕΣΥ ΕΧΕΖΕΣ Κ ΛΕΓΕΣ ΑΣΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΚΟΥΡΑΔΑ ΜΟΥ Κ ΜΕΤΑ …Κ ΤΩΡΑ ΤΡΕΧΕΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑ ΒΡΕΙ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑΜΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…ΧΟΝΤΡΕ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΗ ΤΩΝ ΤΑΒΕΡΝΩΝ ΕΣΥ Κ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ Ο ΓΚΟΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΒΙΣΣΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙΤΕ ΚΑΡΓΙΟΛΙΑ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΜΕ…ΜΟΝΟ ΠΑΣΟΚ ΡΕ ΣΑΜΑΡΟΣΚΥΛΟ 10% ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΒΡΩΜΕΡΕ ΑΛΒΑΝΕ

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *