Τελευταία Νέα

Μητροπολίτης Αργυροκάστρου: Οι Έλληνες υπήρχαν και υπάρχουν σε τούτο τον τόπο εδώ και πολλούς αιώνες πριν!

– Οι Έλληνες ήρθαν από τα πέρατα της Ελλάδος για να αγωνιστούν για την ελευθερία όλων των Ελλήνων!

– Οι Έλληνες υπήρχαν και υπάρχουν σε τούτο τον τόπο εδώ και πολλούς αιώνες πριν!

– Οι νέοι να μάθουν την ιστορία των ηρώων τους!
Άφωνους μας άφησε ο πύρινος λόγος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριου που θα διαβάσετε στη συνεχεία. Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος μετά την τελετή μνήμης για την ημέρα της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου στην εκκλησία των Αγίων πάντων στην Χειμάρρα μεταξύ άλλων τόνισε πως οι νέοι πρέπει να…
μάθουν την ιστορία των ηρώων τους, να μην ξεχάσουμε το παρελθόν μας, να μην ξεχάσουμε ότι με τους ήρωες αυτούς μας συνδέουν οι κοινές μας ρίζες που είναι η πατρίδα και η θρησκεία. Η ορθοδοξία για όλον τον κόσμο και για εμάς τους Έλληνες είναι ένας συνδετικός κρίκος με το Βυζάντιο με την Κωνσταντινούπολη με την πόλη των ονείρων μας, με τους Αυτοκράτορες και τους Πατριάρχες και αυτός ο τόπος η Χειμάρρα είχε άρρηκτους δεσμούς με την Κωνσταντινούπολη, ήταν το μάτι της πόλεως εδώ του Βυζαντίου, αυτά απέμειναν να υπενθυμίζουν πρώτα στους εαυτούς μας και μετά στους γύρω μας και ιδιαιτέρως οι δάσκαλοι και οι γονείς στα παιδιά και να περνάει από γενιά σε γενιά το μήνυμα ότι δεν ήρθαμε εμείς από κάποιο σημείο πεταμένοι σε τούτο τον τόπο, αλλά είμαστε εδώ προ αιώνων πολλών, είμαστε εδώ και όταν ακόμη ήταν οι Ρωμαίοι οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν εδώ, και όταν οι βυζαντινοί και όταν ακόμη ήρθαν οι τούρκοι και σκλάβωσαν τον τόπο και όταν έγινε η μεγάλη αλλαγή με τους βαλκανικούς πολέμους. Είμαστε εδώ όχι εμείς τώρα που μιλάμε αλλά οι προπάτορες μας αυτοί οι οποίοι θυσιάστηκαν όπως ακούσατε, τα 286 ονόματα που διάβασα που πέσανε εδώ μέσα στη Χειμάρρα και σε άλλες περιοχές είναι οι Έλληνες που ήρθαν από τα πέρατα της Ελλάδος, γιατί άραγε, είχαν καμία συγγένεια με την Χειμάρρα, όχι. Είχαν συγγένεια αίματος, ήταν ΈΛΛΗΝΕΣ ήρθαν να αγωνιστούν για την ελευθερία όλων των Ελλήνων!

Ακολουθεί η ομιλία του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημήτριου:

«Η δοξολογία αυτή ψέλνεται για την ημέρα της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου θα συνδυαστεί όμως και με την εορτή των 100 ετών από την απελευθέρωση της Χειμάρρας εις μνήμη του πρωτεργάτου της απελευθερώσεως Σπύρου Σπύρομήλιου. Υπέρ πάντων των πεσόντων του 1912 και 1941, υπέρ πίστεως πατρίδος αγωνιζομένων και πεσόντων. Η μνήμη όλων αυτών των μαρτύρων και ηρώων θα πρέπει να είναι διαρκώς ενώπιον μας και να θυμίζουμε τα γεγονότα αυτά και στους νεότερους οι οποίοι δυστυχώς δεν τα διδάσκονται στα σχολεία, αλλά δεν τα διδάσκονται ακόμη και στα σπίτια τους, δεν τα διδάσκονται από τα δημόσια μέσα κυκλοφορίας των ειδήσεων δεν τα διδάσκονται από την γειτονιά είτε από τα χωριά τους είτε από τις πόλεις τους, διότι έχουν ανατραπεί τα πάντα τα τελευταία χρόνια και εμείς οι Έλληνες προσπαθούμε κάθε μέρα να ξεχάσουμε το παρελθόν μας, να ξεχάσουμε ότι μας συνδέει με τις ρίζες μας που είναι η πατρίδα και η θρησκεία. Ότι είναι η ορθοδοξία για όλον τον κόσμο για εμάς τους Έλληνες είναι ένας συνδετικός κρίκος με το βυζάντιο, με την Κωνσταντινούπολη με την πόλη των ονείρων μας, με τους Αυτοκράτορες και τους Πατριάρχες και αυτός ο τόπος η Χειμάρρα είχε άρρηκτους δεσμούς με την Κωνσταντινούπολη, ήταν το μάτι της πόλεως εδώ του Βυζαντίου, αυτά απέμειναν να υπενθυμίζουν πρώτα στους εαυτούς μας και μετά στους γύρω μας και ιδιαιτέρως οι δάσκαλοι και οι γονείς στα παιδιά και να περνάει από γενιά σε γενιά το μήνυμα ότι δεν ήρθαμε εμείς από κάποιο σημείο πεταμένοι σε τούτο τον τόπο, αλλά είμαστε εδώ προ αιώνων πολλών, είμαστε εδώ και όταν ακόμη ήταν οι Ρωμαίοι οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν εδώ, και όταν οι βυζαντινοί και όταν ακόμη ήρθαν οι τούρκοι και σκλάβωσαν τον τόπο και όταν έγινε η μεγάλη αλλαγή με τους βαλκανικούς πολέμους.

Είμαστε εδώ όχι εμείς τώρα που μιλάμε αλλά οι προπάτορες μας αυτοί οι οποίοι θυσιάστηκαν όπως ακούσατε, τα 286 ονόματα που διάβασα που πέσανε εδώ μέσα στη Χειμάρρα, γύρω από την Χειμάρρα κυρίως στη θέση Σκουταρά που την ξέρετε καλά και σε άλλες περιοχές είναι οι Έλληνες που ήρθαν από τα πέρατα της Ελλάδος, γιατί άραγε, είχαν καμία συγγένεια με την Χειμάρρα, όχι. Είχαν συγγένεια αίματος, ήταν ΈΛΛΗΝΕΣ ήρθαν να αγωνιστούν για την ελευθερία όλων των Ελλήνων αλλά και όλων των ανθρώπων, εναντίον του φασισμού, ο οποίος είχε υποδουλώσει όλη την οικουμένη και την Αλβανία ακόμη και ήρθαν να πολεμήσουν αυτοί οι άνθρωποι από την Κρήτη την Κύπρο, από τα νησιά τα Δωδεκάνησα, την Στερεά, την Ρούμελη και την Μακεδονία, για να φέρουν την Ελευθερία την οποία εμείς σήμερα την σπαταλάμε χωρίς να ξέρουμε αυτό το μεγάλο δώρο που μας χάρισε ο θεός. Ας χαράξουμε λοιπόν μία νέα πορεία»!

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *