Έπεσαν οι υπογραφές για το αζέρικο φυσικό αέριο

Συμφωνία με την κρατική αζερική εταιρεία SOCAR και την Κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ για την προμήθεια φυσικού αερίου υπέγραψε η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ).
Για μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία κάνει λόγο η διοίκηση της ΔΕΠΑ, σημειώνοντας πως η ….
συμβολή του ΥΠΕΚΑ και ιδιαιτέρως του υφυπουργού, κ. Μάκη Παπαγεωργίου, ενίσχυσαν σημαντικά την προσπάθεια της για την επίτευξη ανταγωνιστικών τιμών στην προμήθεια φυσικού αερίου, ενώ ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης, μιλώντας από το Μπακού, μετέφερε την ικανοποίηση του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη για την επίτευξη της συμφωνίας.
Η συμφωνία είναι 25ετούς διάρκειας ενώ οι πρώτες ποσότητες αερίου αναμένονται να παραδοθούν το 2019. Όπως σημειώνει η ΔΕΠΑ, τα πρώτα από τα πολλά οφέλη της πρόκρισης του αγωγού TAP είναι σήμερα εμφανή. «Μέσω της αξιοποίησης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ  2, φυσικό αέριο θα μεταφέρεται από το Αζερμπαϊτζάν για πρώτη φορά απευθείας στην Ευρώπη, ανοίγοντας το Νότιο Διάδρομο. Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, καθώς μέσω της χώρας μας το φυσικό αέριο θα εισέρχεται στην αγορά αξιοποιώντας τους αγωγούς που διασχίζουν την Ελλάδα περιλαμβανομένου του IGB, του διασυνδετήριου αγωγού μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, έργου στο οποίο συμμετέχει και η ΔΕΠΑ», σημειώνεται.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2 θα μεταφέρεται απευθείας στην Ελλάδα και από εδώ στις γειτονικές  χώρες. Η συμφωνία αυτή ενισχύει τις προσπάθειες της ΔΕΠΑ για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, ανταγωνιστικές τιμές και ενεργειακή ασφάλεια τόσο για την Ελληνική όσο και για τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στις οποίες η ΔΕΠΑ σχεδιάζει να επεκταθεί. Αυτή η εξέλιξη θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο κ. Σαχίνης.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της Socar στην Ελλάδα θα διοχετευθούν περίπου 1 δισ. κυβικά μέτρα αερίου.
Ανακοινώθηκαν  οι συμφωνίες φυσικού αερίου Ευρωπαίων αγοραστών με την Κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ
Η κοινοπραξία εξόρυξης και εκμετάλλευσης του αζερικού κοιτάσματος φυσικού αερίου «Σαχ Ντενίζ» ανακοίνωσε σήμερα την υπογραφή συμφωνιών 25ετούς διάρκειας για την προμήθεια άνω των 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, τα οποία προέρχονται από την αξιοποίηση του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ 2, στο Αζερμπαϊτζάν. Οι παραπάνω ποσότητες θα διανεμηθούν σε 9 εταιρίες σε Ιταλία, Ελλάδα και Βουλγαρία.
Μέσω της αξιοποίησης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ 2, φυσικό αέριο θα μεταφέρεται από το Αζερμπαϊτζάν για πρώτη φορά απευθείας στην Ευρώπη, ανοίγοντας το Νότιο Διάδρομο.
Συνολικά, θα μεταφέρονται ετησίως 16 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2, με αγωγούς συνολικού μήκους 3.500 χλμ, μέσω του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, και από εκεί υποθαλασσίως από την Αδριατική Θάλασσα, στην Ιταλία.

Οι σημερινές συμφωνίες για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έρχονται σε συνέχεια προηγούμενης συμφωνίας με τη  BOTAS, το 2011, για την πώληση 6 δις. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως στην Τουρκία.

http://www.voria.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *