ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ του Ντάισελμπλουμ που θα φέρει σεισμό στην Ευρώπη…

Αποκαλυπτικός για το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων στο Eurgroup ήταν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ…

σε συνέντευξή του στους FINANCIAL Times, χαρακτηρίζοντας “βλακείες” τις αναφορές πως
πήγαν να πιαστούν στα χέρια με τον Γιάννη Βαρουφάκη και επιβεβαιώνοντας πως όντως ο ίδιος άλλαξε το κείμενο στο δεύτερο Eurogroup, προκαλώντας την αντίδραση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.

Ο Ντάισελμπλουμ επιρρίπτει ευθύνες για αυτή την εξέλιξη στην Κομισιόν, η οποία δεν τον είχε ενημερώσει για τις κινήσεις της.

Ο πρόεδρος του Eurogroup παραδέχτηκε πως σε τέτοιεςδιαπραγματεύσεις προφανώς υπάρχει ένταση. “Κάποιες φορές οι άνθρωποι θυμώνουν”, είπε, ωστόσο σημείωσε πως είναι “βλακείες” οι αναφορές (Liberation) πως κόντεψαν να παίξουν ξύλο. “Το γεγονός είναι ότι έπρεπε να τον πιέσω για μια λύση, και αυτή είναι η δουλειά μου. Πρέπει επίσης να πιέζω και άλλους υπουργούς, που είναι επίσης αρκετά σκληροί και πεισματάρηδες, για μια λύση”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Ημερησία, ο Ντάισελμπλουμ αναφέρει στους FINANCIAL Times πως αποφάσισε να επισκεφτεί την Αθήνα μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, πριν ακόμη αναλάβει επίσημα την εξουσία η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια “να περιορίσει τη ζημιά που είχε προκαλέσει η προεκλογική εκστρατεία”. Όπως λέει δεν συμφωνούσε με παρεμβάσεις ξένων πολιτικών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Σύμφωνα με τον ίδιο ήρθε στην Αθήνα για “να στείλει το μήνυμα πως δεν υπάρχει χρόνο, πως αποδέχεται τη νέα κυβέρνηση και πως πρέπει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις”. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, όπως αναφέρει, η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες “ήταν η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη”, καθώς ασκήθηκε πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.

Στο δεύτερο Eurogroup σημειώθηκε και η μεγαλύτερη ένταση, καθώς ο Γιάννης Βαρουφάκης βγήκε από τη συνεδρίαση κατηγορώντας τον Ντάισελμπλουμ ότι αναίρεσε τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών με τον επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί, αλλάζοντας το κείμενο στο οποίο είχαν συμφωνήσει. Ο Ντάισελμπλουμ επιβεβαιώνει το γεγονός επιρρίπτοντας ευθύνες στην Κομισιόν, λέγοντας πως “έδειξε μεγαλύτερη επιείκεια στην Ελλάδα” και η παρέμβαση “βραχυκύκλωσε τη διαδικασία”. Όπως λέει “δεν είχε ενημερωθεί” για τις συζητήσεις. “Οι Έλληνες νόμιζαν πως είχαν συμφωνία”, δηλώνει ο Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ημερησίας, και προσθέτει: “Δεν είχα εμπλοκή σε αυτό και αυτό δεν ήταν πολύ έξυπνο. Αν θέλεις να έχεις μια συμφωνία με το Eurogroup, θα βοηθούσε αν με ενημέρωνες για το τι προσπαθείς να κάνεις”.

Έτσι ο Ντάισελμπλουμ άλλαξε το κείμενο με τη δική του πολύ σκληρότερη πρόταση, η οποία διέρρευσε στον Τύπο. Θέλοντας να δείξει την αντίδρασή του όταν έμαθε για τη διαρροή του αρχικού κειμένου έβαλε τα χέρια του στο κεφάλι του. “Γνωρίζω πως στην πολιτική όλα έχουν να κάνουμε με τον εγκλωβισμό. Ποιος θα εγκλωβίσει πρώτος τον άλλο”, λέει και συνεχίζει: “Όμως αν βρίσκεσαι σε μια τόσο ευαίσθητη διαδικασία, προσπαθώντας να ξαναχτίσεις την εμπιστοσύνη, προσπαθώντας να αρχίσει η διαδικασία, το να πηγαίνεις στην αίθουσα Τύπου και να λες «α, δεν μπορείς να εμπιστευτείς αυτούς τους τύπους, κοίτα τι προσπαθούν να μας επιβάλουν», αυτό δεν βοηθάει πολύ”.

Στην τρίτη και τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, μετά το αίτημα της Ελλάδας, ο Ντάισελμπλουμ άλλαξε στρατηγική. Όλοι οι “παίκτες” ήταν παρόντες: Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ, Έλληνες και Γερμανοί “για να το θέσω ωμά”, αναφέρει. Ο καθένας ήρθε για τις προσυνεδριακές. Όμως σε αυτή τη φάση ο Ντάισελμπλουμ επέλεξε να μιλήσει απευθείας με τον Τσίπρα. Μετά από ώρες διαπραγματεύσεων με τον Σόιμπλε και τον Τσίπρα έφτιαξε μια πρόταση “παρ’ την ή άφησε την”, όπως λέει, την οποία και παρουσίασε στον Τσίπρα.  «Αυτό είναι», είπα στον Τσίπρα, λέει ο Ντάισελμπλουμ. Μετά από 15 λεπτά ο πρωθυπουργός τον πήρε τηλέφωνο, υπήρξε μια ακόμη αλλαγή σε ένα σημείο και η συμφωνία έκλεισε.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *