Αιφνιδιαστικά μεγάλη άσκηση Ειδικών Δυνάμεων από τον Έβρο μέχρι τα Δωδεκάνησα

Αιφνιδιαστικά δόθηκε εντολή από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, για την πραγματοποίηση μεγάλης κλίμακας άσκησης (ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 1/15) των Ένοπλων Δυνάμεων και ειδικότερα των Ειδικών Δυνάμεων από τον
Έβρο και τον Αργοσαρωνικό μέχρι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η εντολή συνίσταται στην εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας σε περιοχές που μπορούν να «χτυπήσουν» οι Τούρκοι. Για το λόγο αυτό και ενεργοποιήθηκαν για πρώτη φόρα και οι πέντε μονάδες της δύναμης ταχείας αντίδρασης «Δέλτα».

Στην περιοχή του Έβρου το σενάριο έχει να κάνει με την απόκρουση και την εξάλειψη αεροπρογεφυρώματος. Για το λόγο αυτό μετακινούνται αερομεταφερόμενες δυνάμεις από ελληνικής πλευράς και έχοντας την υποστήριξη από αέρος, τόσο από επιθετικά ελικόπτερα όσο και από μαχητικά αεροσκάφη στόχος είναι διαλύσουν κάθε σκέψη και μόνο των Τούρκων πως τα σημεία του Έβρου μπορεί να είναι τρωτά.

Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα επιδεικνύεται μία αυξημένη δραστηριότητα των Τούρκων στην περιοχή του Έβρου με ασκήσεις ανάπτυξης γεφυρών και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις φροντίζουν να στείλουν το μήνυμα πως θα «καταστραφούν» πριν ακόμη επιχειρηθεί να στηθούν.

Επόμενος στόχος είναι η εξάλειψη απειλής σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στόχος είναι η ανακατάληψη αεροδρομίου το οποίο υποθετικά έχει πέσει σε «εχθρικά» χέρια. Για την ανακατάληψη του κινητοποιούνται όλες οι απαραίτητες δυνάμεις από στεριά, θάλασσα και αέρα.

Την άσκηση συμπληρώνει σενάριο αντιμετώπισης κρίσης και στα ενδότερα, συγκεκριμένα στον Αργοσαρωνικό με την ανακατάληψη βραχονησίδας. Είναι ένα σενάριο που έχουν δουλέψει πάρα πολύ οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά την κρίση των Ιμίων, αφού είναι και το πιθανότερο να συμβεί σε περίπτωση που η Άγκυρα επιχειρήσει να στήσει και πάλι κρίση στο Αιγαίο.

Η άσκηση «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 1/15» έχει το χαρακτηριστικό πως για πρώτη φορά ενεργοποιούνται όλες οι μονάδες της δύναμης ταχείας αντίδρασης «Δέλτα». Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει γίνει αυτό και μάλιστα με τομείς δράσης από τον Έβρο μέχρι τα νησιά του ανατολικούς Αιγαίου.

Η εντολή δε για την άσκηση δόθηκε αιφνιδιαστικά από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, πριν από λίγη ώρα και ενώ υποτίθεται πως επρόκειτο η άσκηση να πραγματοποιηθεί αύριο. Με τον τρόπο αυτό δοκιμάζονται πλήρως και οι χρόνοι αντίδρασης.

Δείτε εικόνες από την άσκηση:
 
 
 
 
 
 
 
Ειδικότερα, στην άσκηση μετέχουν φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, πλοία ταχείας μεταφοράς του Πολεμικού Ναυτικού, μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς, ελικόπτερο έρευνας – διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας, αεροσκάφη αναχαίτισης και δίωξης βομβαρδισμού της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και τμήματα ειδικών επιχειρήσεων όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σκοποί των επιχειρήσεων είναι:
 
Η αποτροπή κατάληψης -ανακατάληψης μικρονήσου – βραχονησίδος στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου – Ίδια επιχείρηση διεξάγεται και στην περιοχή του Αργοσαρωνικού.
Η προσβολή ναυτικής δύναμης.
Η εξασφάλιση ζωτικών χώρων-υποδομών.
Η εξασφάλιση εδαφικής ακεραιότητας.
Η αντιμετώπιση ασύμμετρων ενεργειών.
 
Για την επίτευξη των σκοπών της άσκησης γίνονται:
Μετακίνηση ναυτικών μονάδων.
Ενεργοποίηση αεροπορικών δυνάμεων.
Αεροκίνητες ενέργειες.
 
Θαλάσσιες μεταφορές και
Ανάπτυξη τμημάτων ειδικών επιχειρήσεων όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σημειώνεται ότι το σενάριο της άσκησης χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ρεαλιστικό δεδομένου ότι η εντολή – διαταγή για την προπαρασκευή – προετοιμασία των μονάδων δόθηκε χθες το βράδυ και από τις 6 το πρωί σήμερα διεξάγονται οι επιχειρήσεις.
 
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος μετά το τέλος της άσκησης συνεχάρη το σύνολο των συμμετεχόντων.
 
Ακολουθούν βίντεο από παλιότερους “Πυρπολητές”
 
 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *