Αμερικανικό ενδιαφέρον για την Κύπρο

Αμεσο είναι το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, επικοινώνησε ξανά με Ευρωπαίους ομολόγους του και συζήτησε τις εξελίξεις στην κυπριακή κρίση, ζητώντας να …
ληφθούν αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν.
Η κυβέρνηση Ομπάμα, με δηλώσεις των εκπροσώπων του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Υπουργείου Οικονομικών, εξέφρασε αυτές τις μέρες την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Κύπρο, τονίζοντας ότι παρακολουθεί στενά την όλη κατάσταση.

Στο μεταξύ, τα αμερικανικά ΜΜΕ συνεχίζουν να δίνουν μεγάλη προβολή στις εξελίξεις για την Κύπρο.
Η “Ουάσιγκτον Ποστ”, με κύριο άρθρο, υποστηρίζει ότι η πρόσφατη απόφαση που λήφθηκε στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup) αναδεικνύει τις “ατέλειες της Ευρωζώνης”, καθώς οι συμμετέχοντες είχαν υποτιμήσει τα γεωπολιτικά συμφέροντα και τις δυσκολίες στην εγκαθίδρυση ενός κοινού νομίσματος μεταξύ αυτόνομων κρατών που δεν διαθέτουν πραγματική κεντρική τράπεζα, κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο για τον τραπεζικό τομέα και κοινή δημοσιονομική πολιτική, όπως σημειώνεται. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά την απόρριψη της ατυχούς ιδέας να επιβληθεί κούρεμα στις διασφαλισμένες καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, της οποίας οι συνέπειες παραμένουν απρόβλεπτες, οι δυνατότητες που διαθέτει η Κύπρος παραμένουν περιορισμένες και εξίσου δύσκολες, όπως τονίζεται.

Η “Γουόλ Στριτ Τζέρναλ” αναφέρεται στις έντονες διεργασίες σε Λευκωσία, Ευρώπη και Ρωσία, για τη διαμόρφωση ενός νέου πακέτου διάσωσης της Κύπρου, μετά την απόρριψη κουρέματος των κυπριακών καταθέσεων από το Κυπριακό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Κύπριοι αξιωματούχοι, με παράλληλες συνομιλίες στη Λευκωσία και στη Μόσχα, διαπραγματεύονται μια τριμερή συμφωνία για τη διάσωση της χώρας, που δεν θα περιέχει την επιβολή κουρέματος στις καταθέσεις των τραπεζών.

Η “Νιου Γιορκ Τάιμς” σημειώνει τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για την εξεύρεση των 5,8 δισεκ. ευρώ μέσω των εθνικοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων ή την έκδοση ειδικού ομολόγου. Οι εναλλακτικές προτάσεις αποσκοπούν στη δραστική μείωση του ποσού που ζητήθηκε να παρακρατηθεί μέσω του κουρέματος στις τραπεζικές καταθέσεις. Ακόμη όμως και ένα τέτοιο αναθεωρημένο σχέδιο, με περιορισμένο φόρο στις τραπεζικές καταθέσεις, υπολογίζεται σε 2% για καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και 5% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να περάσει από το Κυπριακό Κοινοβούλιο.

Τέλος, επισημαίνεται ότι Ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει γνώση των συνομιλιών και θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, η ΕΕ και η ΕΚΤ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, ενώ εξέφρασε τους φόβους του ότι εάν η Κύπρος δεν δεχθεί σύντομα την απαιτούμενη οικονομική βοήθεια, τότε η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο κατάρρευσης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει χάος σε μια ενδεχόμενη έξοδο της Κύπρου από την Ευρωζώνη.

express.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *