Πόσο απέχει η Ισλανδία από την Ελλάδα…;

Μαθήματα άμεσης δημοκρατίας από 25 απλούς πολίτες της Ισλανδίας.

Τα δύο τρίτα των Ισλανδών τάχθηκαν υπέρ των προτάσεων για αλλαγή του συντάγματος, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος που οργανώθηκε για το θέμα αυτό. Οι προτάσεις είχαν εξεταστεί και….
υποβληθεί από μια επιτροπή πολιτών και το δημοψήφισμα θεωρήθηκε μια άσκηση άμεσης δημοκρατίας άνευ προηγουμένου.

Τα αποτελέσματα που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση RUV αφορούν την καταμέτρηση των ψήφων στις μισές περιφέρειες. Η συμμετοχή έφτασε στο 48,9%.

Οι προτάσεις για το νέο Σύνταγμα υποβλήθηκαν από μια επιτροπή που αποτελείται από 25 απλούς πολίτες και οι οποίοι συμβουλεύτηκαν τους συμπατριώτες τους μέσω του διαδικτύου.

Κατόπιν οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να απαντήσουν με ναι ή όχι σε έξι ερωτήματα που αφορούσαν διάφορα θέματα όπως τους φυσικούς πόρους, το καθεστώς της Εκκλησίας και το μελλοντικό εκλογικό και δημοκρατικό σύστημα της χώρας.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα οι ψηφοφόροι επιθυμούν οι φυσικοί πόροι του υπεδάφους της Ισλανδίας που δεν ανήκουν σε ιδιώτες να θεωρηθούν δημόσιο αγαθό.

«Όσοι ήλπιζαν για μια καλύτερη κοινωνία ξύπνησαν χαρούμενοι σήμερα το πρωί» δήλωσε ο Γκούντμουντουρ Γκούναρσον, μέλος του Συνταγματικού Συμβουλίου και πατέρας της διάσημης τραγουδίστριας Μπγιορκ.

Η πρωθυπουργός Γιοχάνα Σιγκουρνταντόριρ χαιρέτισε τα αποτελέσματα χαρακτηρίζοντας το δημοψήφισμα νίκη για τη δημοκρατική διαδικασία.

«Συγχαρητήρια στην Ισλανδία. Μου φαίνεται ότι χθες ψήφισε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού και τα αποτελέσματα συμπίπτουν με όσα έδειχναν οι δημοσκοπήσεις» σχολίασε μέσω του Facebook ο δήμαρχος του Ρέικιαβικ, Ντάγκουρ Μπ. Έγκερτσον.

Το σημερινό Σύνταγμα της Ισλανδίας υιοθετήθηκε το 1944, μετά την ανεξαρτησία της χώρας από τη Δανία.

Κανείς δεν αμφιβάλει για την ανάγκη επανεξέτασής του, όμως η αναθεώρηση αυτή πάντοτε, για διάφορους λόγους, αναβαλόταν.

Η οικονομική κατάρρευση της χώρας το 2008 υποκίνησε μαζικά κοινωνικά κινήματα τα οποία πέτυχαν να επιβάλουν τον όρο το μελλοντικό σύνταγμα να καταρτιστεί από απλούς πολίτες.

Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο του 2011 μια ομάδα 25 ατόμων από διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα εργάστηκε για τη σύνταξη του κειμένου και κατόπιν το ανήρτησε στο διαδίκτυο ώστε όποιος θέλει να εκφράσει αντιρρήσεις ή να το εμπλουτίσει, κάτι που έκαναν αρκετές εκατοντάδες Ισλανδοί.

Στη συνέχεια η πρόταση υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο της χώρας και τον περασμένο Μάιο οι βουλευτές αποφάσισαν να προκηρύξουν δημοψήφισμα για την έγκρισή του.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να εγκριθεί δύο φορές από το κοινοβούλιο και στο μεσοδιάστημα των δύο ψηφοφοριών να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές.

Πόσο απέχει η Ισλανδία από την Ελλάδα… ???

….μόνο 4.000 χιλιόμετρα….. ( στο χάρτη…!!! )

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *