Είναι να μην λοξοδρομήσει αυτός ο αστεροειδής

Ο αστεροειδής 2012 DA14 είναι ένας από τους χιλιάδες «μικρομεσαίους» αστεροειδείς που κυκλοφορούν στη διαστημική μας γειτονιά και πλησιάζουν τη Γη, άλλοτε σε μεγαλύτερη και άλλοτε σε μικρότερη απόσταση.


Οι επιστήμονες είχαν επικεντρώσει εδώ και ένα χρόνο την προσοχή τους στον 2012 DA14 και είχαν προβλέψει ότι θα περάσει στις 15 Φεβρουαρίου σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Γη.

Πράγματι οι τελευταίες παρατηρήσεις του αστεροειδή δείχνουν ότι στις 15 Φεβρουαρίου θα περάσει σε απόσταση 27.000 χλμ. από τον πλανήτη μας.

Ο αστεροειδής έχει διάμετρο 50 μέτρων και θα εισέλθει στην περιοχή που βρίσκονται σε τροχιά οι λεγόμενοι «γεωσύγχρονοι δορυφόροι» που είναι στην συντριπτική τους πλειονότητα τηλεπικοινωνιακοί.

Είναι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος αστεροειδής που θα εισέλθει σε αυτή την περιοχή αλλά οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί και θεωρούν ότι δεν πρόκειται να κινδυνεύσει κάποιος δορυφόρος.

Ο 2012 DA14 θα περάσει τόσο κοντά από τη Γη που μπορεί να γίνει ορατός με μικρά τηλεσκόπια ή ακόμη και με κυάλια.

Αν πάντως κάποια στιγμή στο μέλλον ο 2012 DA14 «λοξοδρομήσει» και προσκούσει στον πλανήτη μας οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες αφού οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η σύγκρουση θα προκαλέσει μια έκρηξη ισχύος 2,5 μεγατόνων ΤΝΤ.

Αυτό σημαίνει ότι ο αστεροειδής μπορεί να «εξαφανίσει» μια μητρόπολη όπως παραδείγματος χάριν, το Λονδίνο.

ΒήμαScience

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *