Η Ουκρανία …στη θηλιά των συμφερόντων.

Το ΔΝΤ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ρωσία
Η Ουκρανία καλείται μόνο για φέτος να αποπληρώσει δάνεια 6 δισ. δολ. στο ΔΝΤ. Έχει βρεθεί στη θηλιά του ΔΝΤ από το 2008, όταν έσκασε η διεθνής φούσκα και απλώθηκε η κρίση χρέους χτυπώντας πλέον ολόκληρα κράτη, όπως την…
Ισλανδία και την Ελλάδα. Η Ουκρανία το 2008 είχε λάβει δάνεια «σωτηρίας» ύψους 16,5 δισ. δολ. Το φυσικό αέριο και η στρατηγική της θέση, την έχει μετατρέψει σε μήλο της Εριδος μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. .
Το χρηματοδοτικό κενό της ουκρανικής κυβέρνησης έσπευσε να καλύψει το Κρεμλίνο με δάνειο 15 δισ. δολαρίων, συμφωνία που πάγωσε μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς. Η Ουκρανία πρέπει να αναχρηματοδοτήσει μέσα στο 2014 7 δισ. δολάρια εξωτερικού χρέους, εκ των οποίων τα τρία δισ. δολάρια είναι οφειλές προς το ΔΝΤ.
 Όπως έγραφε ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζίμι Κάρτερ, Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι στο γνωστό του βιβλίο «Η Μεγάλη Σκακιέρα» το 1997, ούτε η Δύση ούτε η Ρωσία μπορούν να αντέξουν την απώλεια της Ουκρανίας προς όφελος του αντιπάλου τους».
Οι ισχυροί γραφειοκράτες στις κορυφές του παλιού καθεστώτος ήταν οι μόνοι κερδισμένοι από τη “θεραπεία σοκ”. Όπως στη Ρωσία και σε άλλες χώρες του “Ανατολικού Μπλοκ”, τα προηγούμενα αφεντικά που κατείχαν τα υψηλά αξιώματα διοίκησης στα κλιμάκια της κρατικής γραφειοκρατίας του καθεστώτος, έγινα η “νέα” ελίτ και μετατράπηκαν σε βαθύπλουτους ολιγάρχες μέσα σε λίγα χρόνια.
Σήμερα στην Ουκρανία, 100 μόνο άνθρωποι διαθέτουν περιουσία ίση με το 40% του ΑΕΠ της χώρας.
Προφανώς ο Πούτιν δεν είναι έτοιμος να χάσει ξανά την Ουκρανία, αφού την έχει καταστήσει ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής του πολιτικής του. Το μεγαλύτερο ρίσκο που αντιμετωπίζει ο Πούτιν είναι στρατιωτικό.
Πρώτη του επιτυχία η Κριμαία η οποία στις 16-03-2014 με δημοψήφισμα θα αποφασίσει κατά πάσα πιθανότητα με συντριπτική πλειοψηφία την ανεξαρτησία της και την ένταξη στη συνομοσπονδία.

Ανάμεσα στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία η Ουκρανία βιώνει τη σύγκρουση συμφερόντων, καθώς ηχούν τα τύμπανα του πολέμου.

http://koinonikisymfonia.blogspot.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *