Νέος Οικονομικός Κύκλος

από τον Νικόδημο

Με το μεγάλο κραχ του 2007-8 και την ύφεση που ακολούθησε ο οικονομικός κύκλος έφθασε στο ναδίρ του. Mετά, κάποια ώρα έρχεται η ανάκαμψη. Αυτό συμβαίνει κάθε 17-18 χρόνια, υποδείχνουν οικονομικοί αναλυτές.

Η ευρύτερη τάση ανάκαμψης ακολουθεί την…..
τάση αύξησης των τιμών της γης και συνεπώς κατοικιών και κτιρίων γενικότερα. Τα πρώτα σημάδια παρουσιάστηκαν ήδη.

Στην Βρετανία τον Ιούλιο 2013, τα δάνεια που εγκρίθηκαν για αγορά κατοικιών αυξήθηκαν από 58.238 σε 60.624, κατά τη Financial Times (30/08/13).

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν στην περίοδο Ιανουάριος-Ιούλιος κατά 3,5% και μόνο τους τρεις τελευταίους μήνες κατά 1,4%.

Έτσι γίνεται λόγος για το αρχικό στάδιο άνθησης στον τομέα της οικοδομής. Αυτός παντού στον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα, είναι η ατμομηχανή, ή πιο σωστά ο προπομπός, της ευρύτερης οικονομικής ανάπτυξης. Και αυτή σίγουρα θα επέλθει όπως η μέρα ακολουθεί την νύχτα.

Μόνο που μετά τη μέρα έρχεται ξανά η νύχτα.

Αρκετοί αναλυτές ανησυχούν για μια νέα φούσκα στις τιμές κατοικιών (house price bubble).
Δεν έχουν άδικο. Διότι σε αυτό το στάδιο εμφανίζονται οι σπεκουλαδόροι και προσοδιστές (rent-hunters) που αγοράζουν ή έχουν ήδη αγοράσει εδάφη φθηνά και τα κρατούν εκτός αγοράς δημιουργώντας μια τεχνητή στενότητα σε περίοδο ανάκαμψης, τότε ακριβώς που νέοι επιχειρηματίες και νέα ζευγάρια θέλουν κτίρια (γραφεία, καταστήματα κι εργοστάσια οι μεν, κατοικίες οι δε). Έτσι, τεχνητά, ανεβάζουν τις τιμές για μεγαλύτερα κέρδη. Η διαδικασία συνεχίζεται ωσότου οι τιμές γίνονται απρόσιτες, τα δάνεια δεν αποπληρώνονται και σκάει βροντερά η φούσκα παρασύροντας όλα τα οικονομικά μεγέθη στο νέο κραχ!

Στην ίδια εφημερίδα, η G. Tett υποδείχνει πως στις ΗΠΑ υπάρχει κάποια ανάπτυξη αλλά οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις του C. Morris (Comeback: America’s New Economic Boom) για μια “χρυσή άνθηση” μέχρι το 2020 ανήκουν στη φαντασία.

Ανάλυση του φαινομένου άνθηση-ύφεση δίνεται στα προηγούμενα άρθρα μας Οικονομικός Κύκλος.

Η λύση για την αποτροπή της ύφεσης και του κραχ είναι φυσικά η Γεωφορολόγηση που δεν επιτρέπει στους κερδοσκόπους προσοδιστές να ιδιοποιούνται τις αξίες γαιών, οι οποίες δημιουργούνται από την ύπαρξη και ανάπτυξη της κοινότητας και πρέπει σε μια ευνομούμενη Πολιτεία να επιστρέφονται στην κοινότητα για τα έξοδά της.

http://vigla-watch.blogspot.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *