Την αλλαγή του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ζητά η τρόικα

Αθήνα
Την αλλαγή του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ζητά η τρόικα από την …..

Κυβέρνηση, ώστε να ενισχυθεί το πλαίσιο που αφορά σους αφερέγγυους πελάτες των τραπεζών νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της τρόικας για το χρηματοοικονομικό κλάδο που εξετάσθηκε χθες στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα έως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2013 θα πρέπει να αναθεωρηθεί το πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ώστε τελικώς αυτό να αποβεί «επ’ ωφελεία των δανειοληπτών» που το έχουν πραγματική ανάγκη.

Στόχος είναι αυτό να γίνει με τη βοήθεια διεθνών εμπειρογνωμόνων ώστε να επιτευχθεί προβλέψιμη, διαφανής και δίκαιη κατανομή κινδύνων για τις τράπεζες.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Αθανάσιο Σκορδά. σε σύνολο 40.000 αιτήσεων για εξωδικαστικό συμβιβασμό, οι 27.000 έχουν τελικά οδηγηθεί στα δικαστήρια και από αυτές 5.000 υποθέσεις έχουν συζητηθεί. Ήδη 3.000 αποφάσεις έχουν δημοσιευθεί, εκ των οποίων το 50% οδήγησαν σε ρυθμίσεις και από αυτές μόλις το 0,1% των υποθέσεων κατέληξε σε ολική διαγραφή χρέους.

Περισσότερες από τις μισές των υποθέσεων κατέληξαν σε μερική διαγραφή της οφειλής, επειδή ο δανειολήπτης ήταν κάτοχος περιουσιακών στοιχείων (κατοικία), και οι υπόλοιπες υποθέσεις κατέληξαν σε κούρεμα του συνολικού χρέους κατά 60% κατά μέσο όρο.

Τέλος, από τις 3.000 αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν, άλλο ένα 50% ήταν απορριπτικές σε αιτήσεις για ρυθμίσεις (10% για λόγους ουσίας, καθώς κρίθηκε ότι δεν εμπίπτουν στο νόμο, και 40% για τυπικούς λόγους).

Newsroom ΔΟΛ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *