Άμεση μείωση των αντικειμενικών αξιών και των συντελεστών εμπορικότητας, αλλά και ενιαίο, χαμηλό φορολογικό συντελεστή στο νέο φόρο

Την απερίφραστη υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο… φορολογούμενο πολίτη, ιδιοκτήτη και επαγγελματία που την τελευταία πενταετία επιβαρύνθηκε από μία χωρίς προηγούμενο φορολογία, φέρνοντας πολλές φορές σε πραγματική απόγνωση μεγάλο αριθμό ιδιοκτήτων, τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης στο 32ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.) σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Στην τοποθέτησή του από το βήμα του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι
«η κατοχή ακίνητης περιουσίας επιβαρύνθηκε από μια ανεπανάληπτη φορολογία και στην ουσία απονεκρώθηκε η κτηματαγορά και η οικοδομή με αποτέλεσμα να κατεδαφιστεί κυριολεκτικά η πραγματική αξία τους.

Όμως, οι αντικειμενικές αξίες παρέμειναν ακλόνητες, παράγοντας ιλιγγιώδη ποσά φόρων, ιδιαίτερα από το διπλό ΕΝΦΙΑ. Όλα αυτά φέρνουν σε πραγματική απόγνωση μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών, ιδιαίτερα όσων φαίνεται ότι εμπίπτουν και στον ετήσιο φόρο ακίνητης περιουσίας, που έχει εξαγγελθεί σε αντικατάσταση το ΕΝΦΙΑ.

Ζητούμε από την κυβέρνηση να μειώσει άμεσα τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και τους συντελεστές εμπορικότητας στα καταστήματα και τα γραφεία που συνεχώς απαξιώνονται, ιδιαίτερα στα κέντρα των πόλεων και στις παλαιότερες οικοδομές για τον εκσυγχρονισμό των οποίων απαιτούνται πλέον σημαντικά ποσά που οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν πλήρως να διαθέσουν.
Επίσης ζητούμε ο νέος φόρος για την ακίνητη περιουσία που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ να είναι με ενιαίο και χαμηλό φορολογικό συντελεστή, όπως ο ΤΑΠ, με πλατιά φορολογική βάση, με ξεχωριστή φορολόγηση κάθε ακινήτου και σε κάθε περίπτωση να λαμβάνει υπόψη το σημερινό πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων ώστε να μπορούν να πληρώσουν. Αυτό επιβάλει το πραγματικό συμφέρον της πολιτείας και των φορολογουμένων.»

Ο κ. Γιώργος Πατούλης κάλεσε τη Διοίκηση της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α που αποτελεί -όπως ανέφερε- τον επίσημο και αναγνωρισμένο φορέα που εκπροσωπεί την ιδιοκτησία στη χώρας μας και τον Πρόεδρο της κ. Στράτο Παραδιά, που επάξια την εκπροσωπεί διεθνώς εδώ και χρόνια, να μην υποστείλουν τη σημαία του ιερού αγώνα που διεξάγουν για την ιδιοκτησία παρόλες τις δυσκολίες, εκφράζοντας παράλληλα τη διάθεση να υπάρξει σύντομα μία συνάντηση εργασίας, προκειμένου να εξετασθούν τα θέματα όπου μπορεί να υπάρχει δυνατότητα συνεργασία προς όφελος της κοινωνίας.

Το 32ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. απασχόλησαν τα θέματα :
Ετήσια φορολόγηση ακίνητης περιουσίας, απαλλαγή απρόσοδων ακινήτων.
Μείωση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων & συντελεστών εμπορικότητας.
Ρητή φοροαπαλλαγή από το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοκατοίκησης.
Επαναφορά της εκχώρησης ανείσπρακτών μισθωμάτων στο Δημόσιο.
Αποποινικοποίηση της αντικειμενικής αδυναμίας πληρωμής φόρων περιουσίας.
Δυνατότητα αποπληρωμής φόρων περιουσίας με εκχώρηση ακινήτων.
Εμπορικές μισθώσεις ακινήτων, επιτροπές διακανονισμού μισθώσεων.
Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, διαρκείς επιθεωρήσεις κτιρίων.
Μέτρα για την οικοδομή, την κτηματαγορά και την ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Διαχείριση κτιρίων, θέρμανση ανελκυστήρες, διαφορές συνιδιοκτητών.
Πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης κτιρίων.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *