Τρεις θάνατοι από κατανάλωση μολυσμένου σολομού!

Τρεις ηλικιωμένοι έχασαν αιφνίδια τη ζωή τους από σαλμονέλα και άλλοι 950 άνθρωποι ασθένησαν στην….
Ολλανδία, έπειτα από κατανάλωση μολυσμένου καπνιστού σολομού, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Τα προϊόντα, στα οποία είχε ανιχνευτεί σαλμονέλα τύπου Thompson, έχουν αποσυρθεί από την αγορά, διευκρίνισε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM) της Ολλανδίας, προσθέτοντας ότι περίπου εκατό άνθρωποι στις ΗΠΑ ασθένησαν «από τον ίδιο τύπο σαλμονέλας».

Ο οργανισμός παρακολούθησης τροφίμων και κατανάλωσης NVWA είχε σημάνει σήμα κινδύνου στις αρχές Οκτωβρίου 2012, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη μόλυνση στην ολλανδική εταιρεία Foppen Paling en Zalm, η οποία παράγει τα συγκεκριμένα ψάρια. Ο NVWA ζήτησε μάλιστα από όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ να αποσύρουν τους μολυσμένους σολομούς από τα ράφια τους.

Η Foppen πάντως, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Χάρντερβαϊκ, στην κεντρική Ολλανδία, υποστήριξε ότι για τη μόλυνση ευθύνεται μια θυγατρική της στην Ελλάδα.

Στις 4 Οκτωβρίου 2012 ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) απαίτησε από την Ολυμπιακή ΑΒΕ Χελιού και Σολομού, την εταιρεία που διακινούσε το συσκευασμένο καπνιστό σολομό, να αποσύρει από την αγορά όλες τις επιμολυσμένες παρτίδες, αφού ενημερώθηκε για το θέμα από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές.

Οι ασθενείς παρουσιάζουν διάρροια, πυρετό και κοιλιακό άλγος, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ. Η ασθένεια εκδηλώνεται από 12 έως 72 ώρες μετά την κατανάλωση του μολυσμένου τροφίμου και διαρκεί τέσσερις έως επτά ημέρες.

Η ανάρρωση δεν απαιτεί ειδική θεραπεία, αλλά σε περιπτώσεις σοβαρής διάρροιας απαιτείται νοσηλεία

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *