Η Ντόρα… έβγαλε στη σέντρα τον Βαρουφάκη

Η Ντόρα Μπακογιάννη έβγαλε…
στη σέντρα τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, για το κλίμα αστάθειας που διαμορφώνεται στην οικονομία, στον απόηχο της αβεβαιότητας για την τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των διεθνών πιστωτών της.

Το “βαρύ πυροβολικό” της Κεντροδεξιάς πήρε την πρωτοβουλία να… ξυπνήσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο προς την κυβέρνηση, αγγίζοντας ένα φλέγον θέμα, το οποίο αφορά τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης της Ντόρας Μπακογιάννη προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη

Θέμα: Χρηματοδοτικό κενό και δημόσιο χρέος

Η Ελλάδα μέσα στο Μάρτιο αντιμετωπίζει υποχρεώσεις ύψους 7,27 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν κυρίως δανειακές υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ (1,6 δισεκατομμύρια ευρώ) και λήξεις εντόκων γραμματίων (4,6 δισεκατομμύρια ευρώ). Σε διαδοχικές δηλώσεις σας μετά τη σύναψη συμφωνίας στο Eurogroup, μιλήσατε για υπαρκτό δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό για το οποίο αναφέρατε «…από σήμερα (σ.σ. 25/2/2015) ξεκινάμε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης αυτού του ζητήματος» για να βρεθεί λύση, και υποστηρίξατε ότι «δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα μας αφήσουν να “πνιγούμε” για ένα σχετικά μικρό ταμειακό πρόβλημα». Επίσης, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης, σχετικά με την κάλυψη των υποχρεώσεών μας (ΔΝΤ, τόκοι, έντοκα γραμμάτια), δήλωσε σήμερα ότι «αν έως το τέλος του μήνα [Μαρτίου] έχουμε μαζέψει 1,4 δισ. ευρώ και δεν έχουμε 400 εκατ. ευρώ ακόμη, θα ζητήσουμε παράταση για έναν – δύο μήνες». Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη πληρωμής των υποχρεώσεών της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα. Επίσης, προκύπτει ότι δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης των άμεσων υποχρεώσεων της χώρας, αν λάβουμε υπόψη ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών υποστηρίζουν ότι δεν θα χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες της Ελλάδας από τη δανειακή σύμβαση, μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος.
Επιπλέον, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 για το ελληνικό χρέος έχει χάσει την ισχύ της λόγω της υπογραφής της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου. Το κείμενο που υπεγράφη προσφάτως αναφέρει ότι «η κυβέρνηση αναλαμβάνει να αποπληρώσει εμπρόθεσμα και εξ ολοκλήρου τους δανειστές».

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να μην αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της χώρας στις συμβατικές ημερομηνίες;
2. Με ποιο τρόπο η χώρα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της χωρίς να στεγνώσουν οι επιχειρήσεις και η εσωτερική αγορά από την ελάχιστη ρευστότητα που χορηγούν οι τράπεζες;
3. Απεμπόλησε η κυβέρνηση τη δυνατότητα για τη μείωση του χρέους, όπως αυτή προέκυπτε από τη συμφωνία του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012;

ysterografa.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *