Πρωθυπουργό εκλέγουν οι σύροι αντικαθεστωτικοί

Η εκλογή του σύρου «αντι-πρωθυπουργού» θα γίνει στις 2 Μαρτίου, στο πλαίσιο συνεδρίασης των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων στην Κωνσταντινούπολη…
Στην εκλογή πρωθυπουργού ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής μίας προσωρινής κυβέρνησης θα προχωρήσουν οι ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η εκλογή του σύρου «αντι-πρωθυπουργού» θα γίνει στις 2 Μαρτίου, στο πλαίσιο συνεδρίασης των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων στην Κωνσταντινούπολη.

Η νεοσύστατη κυβέρνηση των αντικαθεστωτικών θα αναλάβει τυπικά τη διοίκηση των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντικυβερνητικών δυνάμενων στη Συρία, μολονότι η επιρροή που ασκούν οι εξόριστοι σύροι πολιτικοί στις αντάρτικες δυνάμεις είναι ελάχιστη.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η απόφαση των αντικαθεστωτικών να σχηματίσουν δική τους κυβέρνηση αντανακλά την ανησυχία που επικρατεί στις τάξεις τους όσον αφορά το χάος που ταλανίζει τις «απελευθερωμένες» στο συριακό έδαφος.

«Έχουμε μία κατάσταση […] όπου το χάος βασιλεύει σε απελευθερωμένες περιοχές, ενόσω, σχετικά, υπάρχουν ακόμα καύσιμα, ηλεκτρικό και βασικές υπηρεσίες στις περιοχές που ελέγχονται» από τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε χαρακτηριστικά στο διεθνές πρακτορείο ένας διπλωμάτης που έχει επαφές με τους αντικαθεστωτικούς.

«Εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, η λαϊκή υποστήριξη [που απολαμβάνει] η αντίσταση θα συρρικνωθεί και ενδέχεται να χάσουν τον πόλεμο», συμπλήρωσε.

Διαπραγματεύσεις μονάχα με αποχώρηση ‘Άσαντ

Η απόφαση των αντικαθεστωτικών να σχηματίσουν κυβέρνηση έρχεται μία ημέρα αφότου αποσαφήνισαν ότι είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της πολύμηνης εμφύλιας σύρραξης στη Συρία μονάχα με την προϋπόθεση ότι ο Μπασάρ αλ-Άσαντ θα αποχωρήσει από την εξουσία.

Η εν λόγω απόφαση ουσιαστικά θέτει τέλος στο αμφιλεγόμενο «άνοιγμα» που είχε πραγματοποιήσει προς τον σύρο πρόεδρο στα μέσα Φεβρουαρίου ο Μοάζ αλ-Κχατίμπ, επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, της μεγαλύτερης αντικαθεστωτικής οργάνωσης-ομπρέλας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *