Τη μεγάλη έκταση της διαφθοράς στη χώρα καταγγέλλει ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος, ο Βολιώτης γενικός γραμματέας Διαφάνειας Γ. Σούρλας.
Μιλάει για εκτεταμένη ….
νοθεία στα καύσιμα του Στρατού, της Πυροσβεστικής και της Αεροπορίας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προαναγγέλλοντας ότι «κινδυνεύουν και σήμερα ανθρώπινες ζωές».
Αποκαλύπτει πώς τον «ξήλωσαν» από το υπουργείο Υγείας πριν από χρόνια τα κυκλώματα, ενώ στην ερώτηση πού φτάνει η διαφθορά μάς απαντάει: «Δεν ξέρω, αλλά οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί έχουν μεγάλες ευθύνες». Απο-καλύπτει ότι υπάρχουν ανεκμετάλλευτα 11.000 ακίνητα από κληροδοτήματα, που αξίζουν 15 δισεκατομμύρια… Την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ τη θεωρεί μεγάλο πολιτικό έγκλημα και καλεί τους υπευθύνους να νομοθετήσουν για την κατάργηση της παραγραφής σε εγκλήματα πολιτικών. Τέλος, υπόσχεται να παραιτηθεί, «αν δεν φάω το τέρας της διαφθοράς».
Επί οκτώ χρόνια ψάχνετε μια μεγάλη υπόθεση: το λαθρεμπόριο και τη νοθεία στα καύσιμα. Πηγαίνετε στοιχεία στους εισαγγελείς και σε άλλους φορείς, και δεν έχει γίνει ούτε μία δίωξη. Η αίσθησή σας από αυτές τις υποθέσεις ποια είναι; Πόσο εκτεταμένη είναι η νοθεία καυσίμων στον Στρατό;
«Ηταν και παραμένει η πιο αλγεινή εμπειρία που έχω ζήσει στη μακρά κοινοβουλευτική μου πορεία εδώ και 30 χρόνια. Δεν περίμενα ότι θα βρεθώ μπροστά σε ένα τείχος αδιαπέραστο, μπροστά σε μια στάση αδιαφορίας, ολιγωρίας και ανοχής της πολιτικής και της δικαστικής εξουσίας. Ενημέρωσα τον τότε πρωθυπουργό και τους υπουργούς Αμύνης, κατέθεσα φακέλους με στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση στον πρώην και νυν Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στην πρώην και νυν ηγεσία της στρατιωτικής δικαιοσύνης και στην Επιτροπή Θεσμών Διαφάνειας της Βουλής. Είμαι ακόμη εν αναμονή. Πιστεύω τώρα ότι η δικαστική εξουσία θα κάνει το καθήκον της. Το υπουργείο Εθνικής Αμύνης αναφέρει ότι σε περιπτώσεις νοθείας σε καύσιμα που προμηθεύονται η Αστυνομία και η Πυροσβεστική από τον Στρατό εκτός στρατοπέδων δεν έχει αρμοδιότητα ούτε δυνατότητα να προβεί σε ελέγχους. Ωστόσο όμως, όταν η τακτική Δικαιοσύνη στέλνει υποθέσεις νοθείας στη στρατιωτική Δικαιοσύνη, αυτή τις δέχεται και τις τοποθετεί στο αρχείο».
Αυτό γιατί συμβαίνει από τη στιγμή που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων που επιβαίνουν σε ένα πλοίο ή αεροπλάνο που είναι εφοδιασμένο με νοθευμένα καύσιμα;
«Αυτό ήταν και παραμένει και το δικό μου ερώτημα. Πώς είναι δυνατόν να διακινούνται νοθευμένα καύσιμα τα οποία υπονομεύουν την εθνική μας ασφάλεια, την αμυντική θωράκιση της χώρας, που προκαλούν ζημιές στα στρατιωτικά οχήματα και θέτουν σε κίνδυνο ζωές και αεροσκάφη;».
Ενα δισ. ευρώ η απώλεια τον χρόνο, με δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, 2 δισ. με τη δική σας κατάθεση στις εισαγγελικές αρχές, από τη νοθεία και το λαθρεμπόριο…
«Αυτά τα στοιχεία τα θεώρησα πολύ σημαντικά και βέβαια και τις επι-πτώσεις στην εθνική οικονομία. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Παπαδήμος απέφυγε να αναφερθεί στη νοθεία. Είπε μόνο για το λαθρεμπόριο στα καύσιμα, ενώ εγώ έχω πει και για τα δύο. Πιστεύω ότι είχε υποχρέωση να ζητήσει να ενημερωθεί, κάτι που δεν το έκανε τελικά».
Πιστεύετε ότι αυτοί που ψάχνουν τις υποθέσεις αυτές ξέρουν και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι;
«Εχω την πεποίθηση ότι μπορούν να εντοπίσουν τα κυκλώματα και να τα εξαρθρώσουν μέσα σε 24 ώρες, διότι τα καύσιμα δεν είναι κάτι αόρατο αλλά έχουν μια διαδρομή. Από κάπου ξεκινάνε και καταλήγουν στην κατανάλωση στα πυροσβεστικά οχήματα της Αστυνομίας ή του Στρατού μεταφερόμενα μέσα από αγωγό ή άλλα μέσα. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει οι έλεγχοι σε στρατόπεδα, αλλά δεν έχει γίνει έλεγχος στις δεξαμενές που φεύγει το καύσιμο. Αλλο παράδοξο είναι ότι η προμήθεια καυσίμων στις Ενοπλες Δυνάμεις γίνεται χωρίς διαγωνισμό και χωρίς συμβάσεις. Επικαλούμαι την απόφαση 230 του 2010 που είναι γνωμοδότηση του ΝΣΚ που το επιβεβαιώνει. Δεν υπάρχει άλλη τέτοια περίπτωση στο Δημόσιο για προμήθειες εκατοντάδων εκατομμυρίων τον χρόνο».
Πιστεύετε ότι και σήμερα αυτοί οι άνθρωποι έχουν επιρροή;
«Πιστεύω ότι για να συνεχίζεται η προμήθεια νοθευμένων καυσίμων φαίνεται πως οικονομικοί παράγοντες έχουν κάποια στηρίγματα. Ελπίζω ότι η πολιτική ηγεσία, όπως διαπίστωσα κατά την επίσκεψή μου παλαιότερα στον υπουργό κ. Αβραμόπουλο και πρόσφατα στον κ. Παναγιωτόπουλο, είναι αποφασισμένη να θέσει τέρμα σε αυτή την αθλιότητα της διαπλοκής. Αλλωστε η διαπλοκή χρειάζεται δύο• η αυτοκτονία χρειάζεται έναν».
Εχετε όμως επιλεγεί σε μια θέση από τον Πρωθυπουργό όπου μέσα από αυτήν μπορείτε να ενεργήσετε.
«Οταν ξεκίνησα την έρευνα για τα πετρέλαια, ενημέρωσα τον Αντώνη Σαμαρά, ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, και του είπα: “Πρόεδρε, υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, γιατί τα ποσά που χάνει το κράτος είναι τεράστια”. Παράλληλα του εί-πα τότε πως είναι και θέμα δημοκρατίας, γιατί με το άφθονο χρήμα που καρπούνται οι διαπλεκόμενοι “νοθεύεται” και το πολίτευμά μας. Τότε λοιπόν ο Πρωθυπουργός μού είπε κατά λέξη και ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση για αυτό: “Γιώργο, τσάκισέ τους”. Το ότι μου εμπιστεύθηκε τη θέση του Γραμματέα Διαφάνειας με κάνει να πιστεύω ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να πατάξει τη διαφθορά και αυτό το επιβεβαιώνει έμπρακτα με την πολιτική που ασκεί. Ενα άλλο θέμα που μας απασχολεί είναι τα κληροδοτήματα. Πρόκειται για 11.000 ακίνητα από κληροδοτήματα που παραμένουν ανεκμετάλλευτα και των οποίων το ύψος ξεπερνάει τα 15 δισ. ευρώ».
Ενημερωθήκατε για τη λίστα Λαγκάρντ;
«Προσέκρουσα στο απόρρητο των δικαστικών αρχών. Είναι η πιο θλιβερή, η πιο αμαρτωλή πολιτική υπόθεση μέχρι σήμερα. Είναι πιο πάνω από το ποιος οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και στην εθνική ταπείνωση. Είναι φαινόμενα που ρίχνουν πολύ βαριά τη σκιά τους σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται σκληρά σε ένα εύφλεκτο κοινωνικό περιβάλλον και που θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα κοινωνικών εκρήξεων. Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος, όπως επίσης το ποιοι οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Εγώ δεν μιλάω για Γουδή αλλά για απόδοση πολιτικών ευθυνών και ηθικές κυρώσεις. Πρέπει ο Πρωθυπουργός να κρατήσει την υπόσχεση που έδω-σε στον ελληνικό λαό. Οσο για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, πρέπει να υπάρχει η παραγραφή που ισχύει για τους πολίτες».
Πόσο εκτεταμένο είναι το φαινόμενο της διαφθοράς στη χώρα μας;
«Σήμερα βρισκόμαστε στην 84η θέση μεταξύ των χωρών όσον αφορά την έκταση της διαφθοράς, έχοντας κατρακυλήσει 14 θέσεις από πέρυσι, είμαστε υπό επιτήρηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη διαφθορά και είμαστε και πρώτοι σε διαφθορά στην ΕΕ. Γίνονται πυρετώδεις προσπάθειες για να ανταποκριθούμε στις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ΟΗΕ και του ΟΟΣΑ για να βγάλουμε την Ελλάδα από την επιτήρηση, και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε μέσα στο 2013. Αυτό αποτελεί προσωπική μου υποχρέωση και δέσμευση. Αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση, δεν έχω κανέναν λόγο να είμαι στη Γραμματεία Διαφάνειας. Ή θα χτυπηθεί το τέρας της διαφθοράς ή θα επιστρέψω στο σπίτι μου. Πρέπει να προχωρήσουμε σε σχέδιο δράσης κατά της διαφθοράς. Εχουμε δανειστεί και την εμπειρία από άλλες χώρες, όπως η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και η Αυστραλία. Είναι εκπεφρασμένη η βούληση του Πρωθυπουργού, ενός πρωθυπουργού που αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτικό κεφάλαιο στην Ελλάδα, να δώσει ένα τέλος στη διαφθορά».
Πόσες φορές σάς έχουν απομακρύνει από υπουργική ή άλλη θέση δημοσίου λειτουργού με αφορμή υποθέσεις που ψάχνατε;
«Από τη θέση του υπουργού Υγείας το 1992. Προσπαθούσα να εντοπίσω και να πατάξω κυκλώματα που δρούσαν στον χώρο της Υγείας και κερδοσκοπούσαν κυρίως στον χώρο του φαρμάκου. Επιβεβαιώθηκε άλλωστε από το γεγονός ότι μετά την απομάκρυνσή μου από το Υπουργικό Συμβούλιο εκδόθηκε μια ανακοίνωση φαρμακοβιομηχάνων οι οποίοι μεταξύ των άλλων έγραφαν ότι ήταν “καιρός να ξεκουραστεί ο κ. Σούρλας”. Και αυτό έγινε γιατί θίγονταν τα συμφέροντά τους όταν διαπίστωσαν ότι με πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης προέκυψε περιστολή φαρμακευτικών δαπανών κατά 30%. Αυτό τους ανησύχησε πάρα πολύ και το δεύτερο ήταν όταν ζήτησα από τον τότε πρόεδρο του ΕΟΦ να μου δώσει τα τιμολόγια των εισαγομένων πρώτων υλών για να δω την αντιστοιχία πρώτης ύλης που εισάγεται και παρασκευαζομένων φαρμάκων. Εφυγε το έγγραφο από το υπουργικό γραφείο και την επομένη το πρωί μού είπε ο πρόεδρος του ΕΟΦ ότι τα τιμολόγια τα έκλεψαν όλα με φορτηγό τη νύχτα. Διαπίστωσα ότι τα κυκλώματα των φαρμάκων ήταν πανίσχυρα αλλά δυστυχώς δεν είχα την απαραίτητη κυβερνητική στήριξη στον αγώνα αυτόν».
Πόσο ψηλά φτάνει αυτό κατά τη γνώμη σας;
«Δεν ξέρω πού φτάνει αλλά ξέρω ότι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί έχουν καίρια την ευθύνη. Ιδιαίτερα όταν καταγγέλλονται περιστατικά και πρέπει να τα λαμβάνουν υπ’ όψιν τους και να τα διερευνούν».
Use Facebook to Comment on this Post