Οι Έλληνες οφείλουμε να βρούμε ξανά τον ηρωισμό μας

Επιμέλεια: Γιώτα Περήφανου

«Αν εξαιρέσουμε μεγάλες κρίσεις της ανθρωπότητας, δυσπιστώ κάπως μπροστά στην υπέρμετρη ανδρεία και αφοσίωση. Συνήθως συνοδεύουν τυφλές πεποιθήσεις και συμβαδίζουν με τη βία. Ο ελληνικός ηρωισμός είναι διαφορετικός…

«Οι ήρωες δεν πέθαιναν και δεν σκότωναν χωρίς πρώτα να εκφράσουν, να αναλύσουν, να μετρήσουν, να αντιπαρατεθούν στο ιδεώδες του οποίου δρούσαν. Ακόμα κι αν ήταν τυφλοί, δεν ήταν τυφλός ο ποιητής: μερικές φορές, η τραγωδία δεν τους δικαίωνε, έδειχνε ότι ο ηρωισμός τους, παρά την ευγένειά του, ήταν μάταιος. Μερικές φορές καταλάβαιναν το σφάλμα τους. Άλλες φορές οι αντίπαλοί τους εκτιμούσαν και επιδοκίμαζαν τις πράξεις τους. Η τραγωδία ήταν λοιπόν πάντοτε, ακόμα και στις πιο δραματικές και τεταμένες της εκφάνσεις, μια προσπάθεια για κατανόηση»…


Σας συστήνω ανεπιφύλακτα τη Γαλλίδα ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί και τα «πολιτικά» πιστεύω της…

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της Ζακλίν ντε Ρομιγί οι εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν στην ελληνική (για πρώτη φορά) ένα σπουδαίο συγγραφικό έργο, με το τίτλο «Τι πιστεύω».


Αν και έχουν περάσει 39 ολόκληρα χρόνια από τότε που γράφτηκε (το 1974 και εκδόθηκε στη Γαλλία μετά το θάνατό της το 2010) παραμένει άκρως επίκαιρο και διδακτικό μέχρι και σήμερα.

Η Ζακλίν ντε Ρομιγί αφιέρωσε τη ζωή της στο μεγαλειώδες πνεύμα της αρχαίας Ελλάδας και τα 4 κεφάλαια του κειμένου της με φόντο τα γεγονότα του 68 προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις για την κοινωνική κρίση και τη κρίση αξιών.

Με ιδιαίτερη μνεία στους τραγικούς ποιητές αλλά και στον Θουκυδίδη, τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα η ντε Ρομιγί υμνεί το ελληνικό φως και μας προτρέπει να σκεφτόμαστε ορθολογιστικά, κατανοώντας τον άλλον, έχοντας συναίσθηση του ιερού παρελθόντος μας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *