Η Κριμαία στην Ρωσία, το μπαλάκι στην Τουρκία…

Ένα Νέο Ανατολικό Ζήτημα ξεκινά: Η Μαύρη Θάλασσα, τα Στενά, οι Τατάροι…

Σαφές ήταν το μήνυμα Πούτιν κατά την υπογραφή ένωσης της Κριμαίας με την Ρωσία: Η περιοχή είναι ιερή, αφού ναυλωχεί ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας. Η Ρωσία εν ολίγοις παρουσιάζεται ως ηγεμονική δύναμη στην Μαύρη Θάλασσα μετά την….
απόφαση Η.Π.Α. και συμμάχων να παρέμβουν στην Ουκρανία εις βάρος των συμφερόντων της.

Η παρουσία των Ρώσων ενδυναμώνεται εκεί και η Δύση μένει με τις… κυρώσεις στο χέρι. Μάλιστα οι βουλευτές της ρωσικής Δούμα έσπευσαν να χλευάσουν την συγκεκριμένη πολιτική, ζητώντας να συμπεριληφθούν όλοι στον κατάλογο των «ευρωγραφειοκρατών».

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, η χώρα που νιώθει περισσότερο από κάθε άλλη την ανάσα της Ρωσίας είναι η Τουρκία, η οποία θα πρέπει να επιλέξει αν θα συμβιβαστεί με την κατάσταση ή αν θα επιδιώξει, υπό την πίεση των Αμερικανών , την αντιπαράθεση με την Μόσχα, κάτι που θα σημάνει ανείπωτες συνέπειες για την γείτονα.

Στο προσκήνιο έχει επανέλθει το θέμα των Στενών, μέσω των οποίων η Ρωσία έχει ναυτική πρόσβαση στο Αιγαίο και κατ’ επέκταση στην Μεσόγειο και άρα θεωρεί casus belli (αιτία πολέμου) οποιαδήποτε παρεμπόδιση, που θα εγκλωβίσει τον στόλο της στην Μαύρη Θάλασσα.

Να θυμίσουμε ότι η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων καθορίστηκε από την Συνθήκη του Μοντρέ ή Συνθήκη για το καθεστώς των Στενών (1936), παραχωρώντας τον έλεγχο των Στενών στην Τουρκία και ρυθμίζει (σήμερα εκ μέρους του ΝΑΤΟ) την στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Τι θα γίνει αν οι Αμερικανοί πιέσουν τους Τούρκους να κοντραριστούν σε αυτό το θέμα με τους Ρώσους; Τι θα γίνει αν ακραίοι ισλαμιστές των τούρκων Τατάρων (13% των κατοίκων της Κριμαίας), για την προστασία των οποίων έχει ανεβάσει τους τόνους η Άγκυρα απέναντι στην Μόσχα, δημιουργήσουν πρόβλημα στην ρωσική διοίκηση της Κριμαίας και οι Ρώσοι προβούν σε αντίποινα;  Θα κλείσει η Τουρκία τα Στενά; Τι θα γίνει αν οι Αμερικανοί επιδιώξουν να στείλουν ναυτικό στην Μαύρη Θάλασσα για να επιτηρούν τις κινήσεις των Ρώσων;

Ο Πούτιν το είπε καθαρά κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προσάρτησης της Κριμαίας: Δεν θέλω να βλέπω ναύτες του ΝΑΤΟ στο λιμάνι της Σεβαστούπολης!

Άλλωστε οι Η.Π.Α και στο θέμα της Συρίας έβαζαν μπροστά την Τουρκία, στην οποία μην ξεχνάμε έχουν τοποθετηθεί patriot σε περίπτωση ρωσικής καθόδου, απέναντι στα συμφέροντατης «Αρκούδας». Όπως και να έχουν τα πράγματα το δίλημμα τώρα το έχει η Τουρκία. Ένα νέο Ανατολικό Ζήτημα είναι προ των πυλών…

ΠΥΓΜΗ.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *