Φωτογραφίες από το Άργος, που σοκάρουν

Μεγάλη η καταστροφή από τις πλημμύρες

Οι εικόνες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός την ώρα της καταιγίδας αλλά και τις επόμενες ώρες στο Άργος, σοκάρουν…
Η καταστροφή σε περιουσίες, σε καλλιέργειες δεν περιγράφεται με λόγια, χωρίς να υποτιμάται βέβαια καθόλου η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.

Οι 150.000 ευρώ που δόθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών ως έκτακτη ενίσχυση για την αποκατάσταση των ζημιών, μοιάζουν …ψίχουλα.

Οι καταστροφές είναι τεράστιες. Τόνοι φερτών υλικών κατέκλυσαν την παραλία της Νέας Κίου όπου εκβάλει ο ποταμός Πάνιτσα. Γέφυρες δρόμοι και υποδομές καταστράφηκαν ολοσχερώς. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν μέσα στην πόλη.

Οι δύο ξεροπόταμοι Ξεριάς και η Πάνιτσα, υπερχείλισαν και πλημμύρισαν κάνοντας αδιάβατους τους περισσότερους δρόμους .

Σε πολλά σημεία η λάσπη και οι πέτρες που έφεραν τα ποτάμια διέκοψαν την συγκοινωνία. Η Πυροσβεστική υπηρεσία δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς, ενώ το έργο της συνέδραμαν αυτοκίνητα και πληρώματα της Πυροσβεστικής από όλη την Πελοπόννησο και βαριά οχήματα του στρατού.

Σύμφωνα με τον δήμο Άργους – Μυκηνών, η έντονη βροχή που έπληξε τα βουνά πέριξ του Άργους είχε σαν αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν τα δύο περιφερειακά ποτάμια και στη συνέχεια η έντονη βροχόπτωση που ακολούθησε στο Άργος έκανε την κατάσταση πρωτοφανή. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως η βροχόπτωση ξεπέρασε τα 110 χιλιοστά μέσα σε 2 μόνο ώρες, ενώ πάνω από τα 60 χιλιοστά χαρακτηρίζεται από τη νομοθεσία «Βίαιη». Από τον δήμο τονίζεται πως η ποσότητα του νερού ήταν τέτοια που ήταν αδύνατο να την απορροφήσει το αποχετευτικό δίκτυο των ομβρίων, παρόλο που όλα τα φρεάτια ήταν καθαρά.

Ο Δήμος Άργους Μυκηνών, από το βράδυ της Κυριακής 1ης Δεκεμβρίου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας. Για την κάλυψη των επειγουσών πρώτων αναγκών (διαμονή – διατροφή) οι πληγέντες καλούνται να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο του αρμοδίου αντιδημάρχου κ. Αντωνίου Κουκουβέ 6942020488.

Ο Δήμαρχος έχει ήδη συστήσει την αρμόδια επιτροπή για την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών σε οικίες και οικοσκευές . Επίσης καλούνται οι πληγέντες να απευθυνθούν στο Πρωτόκολλο του Δήμου Άργους – Μυκηνών για την υποβολή σχετικής αίτησης προκειμένου να γίνει άμεσα αυτοψία.

Αποφασίσθηκε, επίσης η ενεργοποίηση των αρμόδιων επιτροπών, τόσο για τη χορήγηση των επιδομάτων, δια μέσου των υπηρεσιών πρόνοιας του δήμου, όσο και για την πλήρη καταγραφή των ζημιών σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα και αγροτικές εκμεταλεύσεις.

moriasnow.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *