Μου την σπάνε… οι Έλληνες! !

Γράφει ο Θείος Άκης
«Τη λεβεντιά να ΄χα λιγάκι, του Γιώργη του Καραισκάκη». Ξενοφών Φιλέρης Θυμάστε τον γκρινιάρη από τα θρυλικά Στρουμφάκια που όλα «του την σπάγανε»; Έτσι απλά μπορούμε να
χαρακτηρίσουμε την πνευματική ελίτ-αλήτ της χώρας μας που δυστυχώς διαμορφώνει την κοινή γνώμη. Δεν λειτουργεί με κάποια θέση αλλά μόνο με την αντίθεση σε ότι ο λαός τιμά και συγκινείται. Προσπαθεί να παρουσιάσει ως εκσυγχρονιστικό και καινοτόμο ό,τι « τι σπάει στο λαικό σώμα». Πράγμα το οποίο δεν παύει να το διαλαλεί σαν άλλος γκρινιάρης: Μου την σπάει η ομοιογένεια του λαού σας, η ορθόδοξη παράδοσή του! Μου την σπάει το πάθος σας για ελευθερία, που γεμίζετε τις εκκλησιές το Πάσχα!
Μου την σπάει που διατηρείται τα έθιμα σας σε πείσμα των καιρών! Μου την σπάτε γενικά ρε Έλληνες..Σιγά σιγά πρέπει να την κάνετε,αφού διαλύσουμε πρώτα την χώρα θα σας θεωρήσουμε μετά περιττό βάρος και θα σας στείλουμε στον αγύριστο…
Έτσι γίνεται και στο θεατρικό έργο της Λένα Κιτσοπούλου με τίτλο «Αθανάσιος Διάκος, η Επιστροφή». Εκεί ο Αθανάσιος Διάκος γυρίζει στο 2012 και βρίσκεται ως σουβλατζής! στο Ψυρρή.Το μόνο που κάνει είναι να είναι ένας αδιόρθωτος Ελληνάρας που να βρίζει και να βαρά τη γυναίκα του. Φυσικά ο απαραίτητος μετανάστης κάνει την εμφάνιση του που σεξουαλικά συνδέεται με την γυναίκα του και την αφήνει έγκυο. Τι άλλο μπορούσε να σκεφθεί η σκηνοθέτις για να δείξει την πλήρη απέχθεια προς το λαικό σώμα που για μια άλλη φορά παραμένει αδιόρθωτο και οπισθοδρομικό. Λες και οι ήρωες του ‘21 φταίνε που έχει διαλυθεί πλήρως η χώρα. Λες και η λειτουργία της Κυριακής μας έφταιξε που παίρνουμε 700 ευρώ και όχι αυτοί που διοικούσαν τη χώρα.
Αλλά ο καθένας ότι θέλει κάνει να είναι καλά η γυναίκα. Μην νομίζει όμως ότι παλεύει ενάντια σε σκοταδιστικά καθεστώτα. Ούτε την πυρίτιδα έχει ανακαλύψει ούτε την τυπογραφία. Την κυρίαρχη άποψη υπηρετεί που θέλει να ξεριζώσει ότι έχει μείνει ανέγγιχτο από την λαική μνήμη. Αλλιώς δεν θα έμπαινε στο Φεστιβάλ Αθηνών το έργο της επιδοτούμενο–να χαίρεται τις παραστάσεις του ο Κύριος Λούκος!
Θα την ήθελα όμως να προκαλούσε παραπάνω !Να έβαζε τους ηθοποιούς να τρώνε στο σουβλατζίδικο Μ.Παρασκευή για να προσβάλλουν τον αδιόρθωτα θρησκόληπτο λαό. Μετά τα περιττώματα τους να τα καταθέτανε-αμάν πια με τα απαρχαιωμένα στεφάνια- στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Αυτό και αν ήταν σπάσιμο! Σίγουρα Θα είχε διπλή επιδότηση από το Φεστιβάλ Αθηνών!
Ευτυχώς ακόμα υπάρχει αναντιστοιχία λαού με την κυρίαρχη άποψη. Βλέπετε κανείς δεν θα μας ορίσει πως θα κλαίμε ή θα γελάμε. Αυτό θα γίνει και τις μέρες που έρχονται που συγχωρέστε μας έχουμε μάθει να γιορτάσουμε την Κοίμηση της Θεοτόκου, της Μητέρας όλων μας. Στα πανηγύρια το Δεκαπενταύγουστο σε κάθε γωνιά της ξεχασμένης Ελληνικής υπαίθρου που θα βρεθούμε, είθε αυτή η επαφή μας να λειτουργήσει ευεργετικά. Ας αφεθούμε έστω και πρόσκαιρα στην κύκλεια παράδοση των δημοτικών μας τραγουδιών που όσο να την αποφεύγουμε επιστρέφει Δημήτρια, καβάλα στο άλογο να μας οδηγήσει στην αυτογνωσία και την επανεκίνηση. Με τι άλλο παρά με τους ήχους των δημοτικών τραγουδιών, των αειθαλών στολιδιών της δημοτικής μας παράδοσης. Αυτό θα ήταν πραγματικό σημάδι αντίστασης χωρίς επιδοτήσεις και κόμπλεξ αλλά με την ιστορική μνήμη καθάρια. Και ο Διάκος θα χαίρεται μαζί μας από ψηλά.Μπορεί και να μερακλωθεί και να ρίξει και κανά τσάμικο μαζί μας !

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *