ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ…. ΣΟΦΟΥΣ

Όμορφο στην ουσία του. Ρομαντικό στις προσδοκίες του λαού. Εντυπωσιακό στις απόψεις του. Έτσι φάνταζε στα μάτια των καταπιεσμένων λαών το πολίτευμα της δημοκρατίας. Μετά τον Ιούλιο του ΄74 οι περισσότεροι πίστεψαν πως οι μοναρχικές αδικίες πέρασαν στο θλιβερό παρελθόν.
Μέσα στην εισαγωγή του…..
νέου μοντέλου πολιτειακής διακυβέρνησης, δηλαδή της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας εισήχθη, μεταξύ άλλων και η λαμπερή διάκριση των εξουσιών. Ο μέσος πολίτης ανακάλυπτε στην καθημερινότητα τις αρχές και τους ρόλους της εκτελεστικής , της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας. Ο ίδιος επέλεγε αυτόν που επιθυμούσε να καθορίζει την τύχη του, όμως σε αυτό το πολίτευμα κάτι έλειπε…. Κάτι που τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής του θα θεωρούταν υπερβολικά ευφάνταστο και οπισθοδρομικό.
Μπορεί κάποιος μεγάλος θεωρητικός συνταγματολόγος να υποδείξει ποιος είναι εκείνος ο θεσπισμένος μηχανισμός- ας μου επιτραπεί- έκτακτης ανάγκης που θα απέτρεπε να χρησιμοποιηθεί το ίδιο το πολίτευμα από τον όποιο κυβερνώντα, έτσι ώστε να μπορεί να διαμορφώνει ανεξέλεγκτα τους μηχανισμούς εκλογής του ή και δίωξης των τυχόν εκνόμων ενεργειών του; Μήπως κάτι τέτοιο συνέβαινε και στα κατά καιρούς απολυταρχικά πολιτεύματα;
Αφού ο Έλληνας μεταπολιτευτικά έζησε την τρομερή εμπειρία να υπάρχει ανεξάρτητη εξουσία που αποκαλείται δικαστική , αλλά να ελέγχεται από- το παρά τω πρωθυπουργώ – Υπουργείο Δικαιοσύνης , ήρθε ειρωνικά στη ζωή του η διάκριση των ανομιών του σε σύγκριση με εκείνων των ηγετών του. «Νόμος περί ευθύνης υπουργών» και βουλευτική ασυλία με δημοκρατικότατο τρόπο έγιναν σώμα του εθνικού δικαίου και όσοι αντέδρασαν και αντιδρούν ακόμα τείνουν να γίνουν γραφικοί.
Άραγε μας δίδαξε η ιστορία κάποιο βασιλέα που να επέβαλε νόμο που θα αντιμετωπιζόταν εξίσου η συμπεριφορά του με εκείνη των κοινών θνητών; Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου όπου και το (κατά τα λοιπά) δικαιότερο πολίτευμα να αρρωσταίνει από τον ίδιο ιό…. Εκείνον της ατιμωρησίας των αφεντικών του κράτους.
Η δικαιοσύνη εξαρτώμενη μέσα σε ένα καθαρά πρωθυπουργικοκεντρικό σύστημα, η νομοθετική εξουσία να παίζει ρόλο κομπάρσου με ανιαρές συζητήσεις στη Βουλή όπου αποφασίζεται ό,τι επιλέγει η κυβέρνηση και τέλος η εκτελεστική εξουσία να ακολουθεί ως άλλο κοπάδι τον ποιμένα πρωθυπουργό. Παρατηρείτε το επικίνδυνο του θέματος; Έχει προβλεφθεί διαδικασία παρεμπόδισης του ανωτάτου πολιτικού προσώπου από ρυθμίσεις που θα μετέτρεπαν το πολίτευμα σε απλή απολυταρχία με πέπλο δημοκρατίας;
Αναρωτώμενος ποια διαδικασία ή μηχανισμός θα έπρεπε να υφίσταται σε τέτοιες καταστάσεις, η φαντασία μου στρέφεται είτε σε κάποιου είδους στρατιωτική παρέμβαση είτε σε κάποιο ανώτατο δικαστικό άρχοντα μη εξαρτώμενο από τον εκάστοτε πρωθυπουργό. Πράγματι, είναι τραγικό να υπάρχει νόμιμη ασυδοσία και όλοι οι θεσμοί να μπορούν να αποτελέσουν έρμαια στις ορέξεις του κάθε φιλόδοξου διεφθαρμένου πολιτικού.
Θα σας φαινόταν υπερβολικό αν μετά από…. επικίνδυνες δημοσκοπήσεις ο εκλογικός νόμος άλλαζε έτσι ώστε να κυβερνά το κόμμα που συγκεντρώνει τουλάχιστον το 25% του συνόλου των ψηφοφόρων; Βλέπετε, αν και το Σύνταγμα της Ελλάδας αναφέρει πως η ψήφος είναι υποχρεωτική για τους Έλληνες, δεν εφαρμόζεται κάτι τέτοιο με την ανοχή των μεγαλοκομμάτων, καθώς η αποχή είναι τελικά εκείνη που μπορεί να οδηγήσει σε μονοκομματικές κυβερνήσεις. Η προπαγάνδα είναι εκείνη που παρουσιάζει την αποχή ως επανάσταση ή αντίδραση…. οι έχοντες το συμφέρον απλά την απολαμβάνουν.
Θα σας τρόμαζε μία νόμιμη ψηφοφορία στη Βουλή, κατά την οποία θα θεσπιζόταν η απαλλαγή οποιαδήποτε πολιτικού από μελλοντική δίωξη για μη επαρκώς δικαιολογημένη κατακόρυφη αύξηση της περιουσίας του κατά τη βουλευτική του θητεία; Είναι λιγότερο υπερβολική η παραγραφή των αδικημάτων που τέλεσε ως υπουργός, μετά την προκήρυξη εκλογών; Νόμιμη δε θεωρείται;
Θα θέσει κάποιος φραγμό σε όλο αυτό το σκηνικό; Η απάντηση είναι πως όποιος με την παρούσα νομοθεσία θελήσει να πράξει κάτι τέτοιο θα έχει στοιχειοθετήσει το έγκλημα της «εσχάτης προδοσίας»(άρθρο 134 Ποινικού Κώδικα).
Αν έχει απομείνει λίγη πολιτική αξιοπρέπεια στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, πρέπει άμεσα να ψηφιστεί τρόπος που θα την προστατεύει από μετατροπή της σε εργαλείο ικανοποίησης ορέξεων και επικίνδυνων φιλοδοξιών…. ολίγων!!!

http://thezenithb.blogspot.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

21 Comments

  1. Ανώνυμος

    8.58 ΔΕ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΟΙ ΚΟΠΡΙΤΕΣ ΠΟΥ ΛΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΠΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΛΥΣΕΙΣ

    Reply
  2. Ανώνυμος

    ποιος καταλαβαινει το ακριβες νοημα του συντακτη; ενα ειναι….. ολα τα πολιτευματα οδηγουν στη διαφθορα και στην αγανακτηση των πολιτων. κατα τα αλλα ευημερουμε! μπρρρρρρρρ…….
    αντε ολοι στα κομματικα γραφεια για να ελεησουμε βολεμα

    Reply
  3. Ανώνυμος

    ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΛΛΑ ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΝ…. ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ?

    Reply
  4. Ανώνυμος

    09.03 δεν υπαρχει κατι λιγοτερο αοριστο? ο αρθρογραφος καλα τα λεει.
    μια ζωη στα ιδια προβατακια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Reply
  5. Ανώνυμος

    Άρθρο 120 παρ. 4 του Συντάγματος: « Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στο πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία. Αυτό το γνωρίζετε;
    Υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί;Λέμε τώρα…………..

    Reply
  6. Ανώνυμος

    8.55 δεν παιζει αυτο που λες γιατι υπαρχει και η πελατεια για εξυπηρετηση. τετοιοι κοπριτες συντηρουν το συστημα

    Reply
  7. Ανώνυμος

    8.47 ΔΕ ΒΛΕΠΩ ΑΔΙΕΞΟΔΟ. ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ. ΨΗΦΙΣΤΕ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ

    Reply
  8. Ανώνυμος

    ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ

    Reply
  9. Ανώνυμος

    ομορφα τεκμηριωμενο αρθρο, αλλα φιλε μας προβληματιζεις γιατι μας δειχνεις οτι σημερα υπαρχει τεραστιο αδιεξοδο

    Reply
  10. Ανώνυμος

    Αγαπητέ αρθρογράφε,

    Κατά πρώτων, σε συγχαίρω για το άρθρο σου και για την ουσιώδη και άμεση σκέψη σου.

    Κατά δεύτερον να σου πω ότι, για να γίνει η οποιαδήποτε επανάσταση χρειάζεται πρώτα να βρεθούν οι επαναστατημένοι, οι οποίοι θα ξέρουν για ποια επανάσταση πρέπει να επαναστατήσουν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ

    Reply
  11. Ανώνυμος

    Παραχαράσουν το παρελθόν μας πρός όφελος του δικου τους μέλλοντος'έχουμε καταληφθεί απ'ένα Εθνος με υπνοβάτες'(Ξόδι=Αρτέμης Ευθυμης).Ελπίζω ότι το διάβασαν κι άλλοι το πλήρες κείμενο σου(γι'αυτο να λείπουν οι σχολιασμοί)το μόνο που χρειάζεται εμείς να προσθέσουμε είναι λίγη δράση.

    Reply
  12. Ανώνυμος

    ΟΥΣΤ ΣΥΡΙΖΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΑΣΟΚΟΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΙ@@@@@@@ ΠΡΕΖΑΚΗΔΕΣ=357562&^^^(&(&^%$^ΘΑΝΑΤΟΣ+++++++++ΣΤΟΝ ΑΠΗΓΑΝΟ ΚΑΤΗΡΑΜΕΝΟΙ ΑΠΙΣΤΟΙ ΣΑΤΑΝΙΣΤΕΣ ΟΥΣΤ ΞΟΥΣ@@@++++++++^&*$$$+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++================ΑΝΘΕΛΛΗΝΕς…………….ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΨΩΜΙ ΚΙ'ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΚΩΤΣΟ ΒΑΣΗΛΙΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    ΩΙΛΙΦ+

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *