Κρεοπώλης ο ένας από τους δύο συλληφθέντες τρομοκράτες – Από μπουγατσοπωλείο έστειλαν τον «εκρηκτικό φάκελο»

Οι προσαχθέντες στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ως ύποπτοι για την συμμετοχή τους στην Τρομοκρατική Οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» φαίνεται σύμφωνα με ρεπορτάζ του κ.Σπυρόπουλου ότι …
οδηγήθηκαν στα δίκτυα της αστυνομίας καθώς είχαν στείλει τον «παγιδευμένο φάκελο» [προς τον τέως διευθυντή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ο οποίος όμως ανεφλέγη και στη συνέχεια εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη, στο κέντρο διανομής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι Αττικής] από μπουγατσοπωλείο της Θεσσαλονίκης.
Οι ύποπτοι κατηγορούνται για άλλες δύο βομβιστικές επιθέσεις στο αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού στη Δάφνη στις 7/6/2013 και στο αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου στο Άργος στις 12/6/13 όμως ήταν τελευταία ενέργεια που εστίασε τις έρευνες της Αντιτρομοκρατικής στην Θεσσαλονίκη, αφού ο φάκελος είχε σταλεί από εκεί.
Συγκριμένα την περασμένη Δευτέρα οι αστυνομικοί βρήκαν στα σκουπίδια που πέταξε ο 30χρονος Α.Τ. σκισμένο σε 49 κομμάτια το χειρόγραφο προσχέδιο της προκήρυξης της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς και του Σχεδίου «Φοίνικα» όπου και αναλάμβαναν την ευθύνη αποστολής του εκρηκτικού φακέλου στον Δημήτρη Χωριανόπουλο.
Στις 14:00 το μεσημέρι της Πέμπτης και ενώ συνεχιζόταν η παρακολούθηση του υπόπτου, διαπιστώνεται η είσοδός του για μικρό χρονικό διάστημα σε ίντερνετ καφέ της Θεσσαλονίκης.
Στις 18:19 της ίδιας μέρας αναρτάται η προκήρυξη της FAI-Συνωμοσίας «Σχέδιο Φοίνικας Πράξη Τέταρτη», η οποία ήταν ίδια με το προσχέδιο που είχε εντοπίσει λίγες ώρες πριν η αστυνομία στο κάδο σκουπιδιών και η επιχείρηση σύλληψής τους είναι πλέον ζήτημα χρόνου.
Ο Α.Τ συλλαμβάνεται στις 18:50 από «μασκοφόρους» αστυνομικούς ενώ περπατά στον δρόμο ενώ ο 30χρονος Σ.Μ συλλαμβάνεται μέσα από τον υπό κατάληψη χώρο «Ναδίρ» στις 22:30.
Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αναφέρουν ότι είχαν δει τον 30χρονο που συνελήφθη στη Σταυρούπολη, να πηγαίνει σε «μπουγατσοπωλείο» της συμπρωτεύουσας, αλλά δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι από εκεί είχε γίνει η αποστολή του εκρηκτικού φακέλου. Το κατάστημα είχε σύμβαση με τα ΕΛ.ΤΑ για την αποστολή δεμάτων.
Μετά την «παράξενη» έκρηξη του «εκρηκτικού φακέλου» στο κέντρο διαλογής των ΕΛ.ΤΑ στο Κρυονέρι, διαπίστωσαν ότι η αποστολή είχε γίνει από την Θεσσαλονίκη και εντατικοποίησαν την παρακολούθηση των δύο υπόπτων. Στην προκήρυξη αφήνονται υπόνοιες βέβαια ότι ο παγιδευμένος φάκελος δεν θα μπορούσε να εκραγεί «τυχαία» με τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής να αποδίδουν την έκρηξη σε πτώση του φακέλου και «γλίστρημα».
Ο πρώτος συλληφθείς ο οποίος εργάζεται στο κρεοπωλείο του πατέρα του, Α.Τ. δεν έχει απασχολήσει τις διωκτικές αρχές και φαίνεται, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, να έχει «στρατολογηθεί» το τελευταίο 6μηνο με σκοπό την αναγέννηση των «Πυρήνων της Φωτιάς».
Ο δεύτερος συλληφθείς, ο Σ.Μ ο οποίος εργάζεται σε ανακαινίσεις τραπεζών, είχε συλληφθεί το 2006 για «παίγνια» και για κλοπή ενώ το 2010 ήταν μεταξύ των 11 ατόμων που είχαν συλληφθεί για τα επεισόδια στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Το 2012 δε, είχε προσαχθεί κατά την αντιπαράθεση αναρχικών αστυνομίας στην συμπρωτεύουσα.
Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης και των αστυνομικών ερευνών, διαπιστώνεται ότι ο Α.Τ έφτασε στην Καβάλα προκειμένου να αγοράσει φακέλους από ταχυδρομείο που δεν έχει κάμερες. Οι φάκελοι ήταν προπληρωμένου τέλους των ΕΛ.ΤΑ για την αποστολή δεμάτων χωρητικότητας έως 4,5 κιλά βάρους ο καθένας. Οι αστυνομικοί αναφέρουν ότι οι συλληφθέντες είχαν προβεί σε «δοκιμαστική έκρηξη» παγιδευμένου φακέλου, χωρίς να έχουν βάλει εκρηκτικά αλλά να κάνουν ένα «τεστ» για την ολοκλήρωση του κυκλώματος της έκρηξης.
«Οδηγίες χρήσης» από την Φυλακή
Διαπιστώθηκε επίσης ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα πήγαινε συχνά στο «Ναδίρ», έπαιρνε τον Σ.Μ και πήγαιναν σε έναν υπαίθριο χώρο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Εκεί φαίνεται να συνομιλούσαν για 2,5-3 ώρες. Ο χώρος έμοιαζε με αυτοσχέδιο «σκοπευτήριο», ενώ στον χώρο βρέθηκαν τενεκέδες τρυπημένοι από σφαίρες των 9 και 22 χιλιοστών.
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι εκεί οι δύο συλληφθέντες συνεννοούνταν για τις ενέργειες και τμήματα της προκήρυξης, η οποία δεν αποκλείεται να έχει γραφεί από «τρίτο» πρόσωπο, ίσως και φυλακισμένο. Ωστόσο αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας αναφέρουν ότι μακροσκοπικά ο γραφικός χαρακτήρας ταιριάζει με έναν εκ των 2 συλληφθέντων.
Η αστυνομική εκτίμηση κάνει λόγο για «οδηγίες συγγραφής» που προήλθαν από τις φυλακές, και από εκεί ο ένας συλληφθείς υπαγόρευσε το κείμενο στον δεύτερο.
Οι αστυνομικοί εντόπισαν τα βιβλιοπωλεία που αγοράστηκαν τα «γκρι» ντοσιέ ακόμη και το κατάστημα που αγοράστηκαν οι μπαταρίες, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για τη συνδεσμολογία του εκρηκτικού φακέλου. Εντόπισαν επίσης, 3-4 ταξίδια του Σ.Μ στην Αθήνα, όπου φαίνεται να επισκέφθηκε έγκλειστα μέλη της Συνωμοσίας στις φυλακές Κορυδαλλού.
Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, υποστηρίζουν ότι η «νέα» εκδοχή του «Σχεδίου Φοίνικα» της Συνωμοσίας, αποτελείται από μικρούς «πυρήνες» των 2-3 ατόμων σε αντίθεση με το παρελθόν που 5-6 άτομα αποτελούσαν τον καθένα. Τα ίδια στελέχη ισχυρίζονται ότι έχουν μια «καλή εικόνα» για το πόσοι είναι ακόμη «ενεργοί» στη νέα εκδοχή της Συνωμοσίας, με τον αριθμό τους να κυμαίνεται μεταξύ 7-10 ατόμων. Εκτιμούν επίσης ότι ο εκρηκτικός φάκελος κατασκευάστηκε σε κάποιο από τα «δωματιάκια» του Ναδίρ, με τεχνογνωσία που τους προσφέρθηκε από τις φυλακές.
Σε βάρος των δύο συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που περιλαμβάνει και 10 ήδη φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας» τα οποία κατηγορούνται για ηθική αυτουργία στις 4 ενέργειες του «Φοίνικα» καθώς είχαν αναλάβει την πολιτική ευθύνη αυτών των ενεργειών με την ανάγνωση κειμένου κατά τη δίκη τους.
Με αφορμή τις δύο συλλήψεις ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας τόνισε ότι «πρόκειται για σημαντική επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ σε συντομότατο χρονικό διάστημα» και δήλωσε μεταξύ άλλων πως «είναι η πρώτη φορά που πρόκειται για ένα δίκτυο το οποίο φαίνεται να υπερβαίνει τα όρια της Ελλάδας. Η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι διαρκής. Δεν πρέπει να μας αποκοιμίζουν οι επιτυχίες».

koolnews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *