Ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης-Τα κριτήρια για το επίδομα

Από σήμερα αρχίζει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του οποίου εκτιμάται ότι θα είναι κατά περίπου 5% μειωμένη σε σχέση με…
πέρυσι. Η πανελλαδική μέση τιμή υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,30 ευρώ ανά λίτρο. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Αθήνα διαμορφώνεται στα 1,27 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και 1,33 ευρώ στη Θεσσαλονίκη. Παρόλο, όμως, που η τιμή του πετρελαίου έχει υποστεί μικρή μείωση λίγα είναι τα νοικοκυριά που θα ανάψουν καλοριφέρ και φέτος. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι ακόμη μικρότερη φέτος σε σχέση με πέρυσι. Πέρυσι οι εικόνες ήταν τραγικές, με πολλές οικογένειες να προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης σε… μπιτόνια.

Χθες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης, τα οποία είναι διευρυμένα.

Πέρα από τα κριτήρια, το υπουργείο Οικονομικών θέσπισε την άμεση προκαταβολή ύψους 25% επί του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στα λίτρα που δικαιούνται, σε όσους υποβάλλουν με βάση τα κριτήρια αυτά τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Η πληρωμή του υπολοίπου ποσού θα διενεργείται τμηματικά με την υποβολή των δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους.

Εισοδηματικά κριτήρια

-άγαμοι υπόχρεοι έως 30.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ),

-έγγαμοι υπόχρεοι έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ), με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο,

-μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα τέκνο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Περιουσιακά κριτήρια

-άγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 150.000 ευρώ),

-έγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 200.000 ευρώ),

– το κριτήριο της κατοχής αυτοκινήτων, διευρύνεται ώστε να δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όσοι κατέχουν αυτοκίνητο μέχρι 3.000cc, έναντι των 2.000cc που ίσχυε.

Αύξηση του ποσού επιδότησης

Παράλληλα, αυξάνεται το ποσό επιδότησης ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης στα 0,35 €/λίτρο, από 0,28 €/λίτρο που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, από το συνδυασμό της διεύρυνσης των κριτηρίων, προκύπτει ότι περίπου 580.000 νοικοκυριά θα μπορούν να λάβουν το αυξημένο κατά 25% περίπου επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Αναφέρει ακόμη πως για όσους λάβουν το επίδομα η τελική λιανική τιμή ανά λίτρο θα διαμορφωθεί κάτω του ενός ευρώ (1€/λίτρο) περίπου, δηλαδή σε ύψος συγκρίσιμο με αυτό που ίσχυε πρό της περυσινής εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

.sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *