Συζητείται η τροπολογία για αποφυλάκιση πασχόντων από σοβαρές ασθένειες

Η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποφυλάκιση οροθετικών και πασχόντων από σοβαρές ασθένειες κρατουμένων, συζητείται…

την Τετάρτη στη Βουλή Στόχος είναι η αποσυμφόρηση των φυλακών και κυρίως του νοσοκομείου, όπου οι συνθήκες χαρακτηρίζονται τραγικές.

 Το περασμένο σαββατοκύριακο, φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από τους χώρους του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού προκάλεσαν αποτροπιασμό.

 Τις φωτογραφίες ανήρτησαν στο Twitter οι ίδιοι οι κρατούμενοι, σε μία προσπάθεια να δημοσιοποιήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες νοσηλεύονται, καταγγέλλοντας ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών όπως η ψώρα και η φυματίωση.

Νέα πτέρυγα

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο γενικός γραμματέας  Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης ανακοίνωσε ότι «σε περίπου δύο μήνες θα είναι έτοιμη η νέα πτέρυγα που θα στελεχωθεί από γιατρούς, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο των φυλακών».

 Επίσης, μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει το νοσοκομείο με επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό.

 Τον χώρο του νοσοκομείου επισκέφθηκε την Τρίτη ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης και σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά γίνεται λόγος για «άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες νοσηλείας που επιδεινώνονται από τον υπερπληθυσμό, την έλλειψη προσωπικού, την παλαιότητα των χώρων και τις συνθήκες υγιεινής».

 Ο δήμαρχος Κορυδαλλού, αφού ενημερώθηκε από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, χαρακτήρισε δίκαια των αιτήματα των ασθενών.

 «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να καταδικάζει δυο φορές τους ανθρώπους που ήδη πληρώνουν για το όποιο σφάλμα τους εκτίοντας την ποινή τους» είπε, σημειώνοντας πως «220 άνθρωποι στοιβάζονται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες σε έναν χώρο που με το ζόρι επαρκεί για 60».

 Τόνισε, επίσης, ότι το κράτος δεν μπορεί να θεωρεί το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού «αποθήκη ασθενών μεταφέροντας εδώ κρατούμενους από όλες τις φυλακές τις χώρας, παραβιάζοντας έτσι και τις πιο στοιχειώδεις συνθήκες ασφάλειας για ασθενείς και εργαζόμενους».

Η τροπολογία

 Η τροπολογία που συζητείται την Τετάρτη προβλέπει την αποφυλάκιση καταδίκων – όχι υποδίκων – που εκτίουν ποινές κάθειρξης έως 10 χρόνια και πάσχουν από σοβαρές ασθένειες (σκλήρυνση κατά πλάκας, ημιπληγία, παραπληγία ή έχουν υποβληθεί σε επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς ή νεφρού, έχουν καρκίνο ή είναι οροθετικοί).

 Απολύονται επίσης από τις φυλακές και οι κρατούμενες μητέρες που έχουν μαζί τους τα ανήλικα τέκνα τους.

 Βασική προϋπόθεση για την αποφυλάκισή τους είναι να έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους.

 Τα νοσήματα θα πρέπει να βεβαιώνονται από έγγραφα δημόσιου θεραπευτικού ιδρύματος.

 Από τη νέα ρύθμιση εξαιρούνται ρητά καταδικασμένοι για τρομοκρατία, παιδεραστία, οργανωμένο έγκλημα, καταχραστές του Δημοσίου.

Συγκέντρωση συμπαράστασης

Κάλεσμα σε συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το νοσοκομείο Κορυδαλλού, την Πέμπτη στις 6:30 το απόγευμα, απευθύνει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

 Η Πρωτοβουλία απαιτεί «την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των ασθενών κρατουμένων» και καλεί το υπουργείο Δικαιοσύνης «να αποσύρει τις εξαιρέσεις από την τροπολογία και να εξαγγείλει άμεσα μέτρα πραγματικής αποσυμφόρησης φυλακών».

tanea.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *