Κίνηση Ντράγκι: Χρόνος και χρήμα. Και αυτοδυναμία;

Η ανακοίνωση του Μάριο Ντράγκι δεν ήταν ποίημα για υποκειμενικές ερμηνείες, ούτε η …
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι Μαντείο των Δελφών για να θεωρούνται οι αποφάσεις της αινιγματικοί χρησμοί. Ό,τι ακούστηκε για την Ελλάδα ήταν πολύ συγκεκριμένο και στην εισαγωγή και στις απαντήσεις στους δημοσιογράφους. Ο κ. Ντράγκι είπε: «Κάποια επιπλέον κριτήρια επιλεξιμότητας θα εφαρμοστούν για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής από ΕΕ/ΔΝΤ.» Και διευκρίνησε:

«Δεν έχουμε κανένα ειδικό κανόνα για την Ελλάδα . Έχουμε ουσιαστικά τους κανόνες που ισχύουν για όλους. Υπάρχουν προφανώς κάποιες προϋποθέσεις για να μπορούμε να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα . Όπως γνωρίζετε, υπάρχει μια προϋπόθεση που πρέπει να ισχύει, πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα . Και τότε υπάρχει το όριο του 33% για κάθε εκδότη ομολόγων, που σημαίνει ότι, αν όλες οι άλλες προϋποθέσεις ισχύουν, τότε θα μπορούσαμε να αγοράσουμε ομόλογα, πιστεύω, τον Ιούλιο, διότι μέχρι τότε θα υπάρξουν κάποιες μεγάλες εξαγορές κρατικών ομολόγων σύμφωνα με το SMP και επομένως θα ήμαστε εντός του ορίου. Και με την ευκαιρία, επιτρέψτε μου να προσθέσω, ότι αν υπάρχει ένα πρόβλημα, αν υπάρχει μια προϋπόθεση, όλα αυτά δεν είναι επιπλέον κανόνες. Υπήρχαν ήδη κανόνες που ίσχυαν και πριν. Έτσι δεν τους δημιουργούμε εμείς.»

Αυτό λοιπόν που είπε ο κ. Ντράγκι είναι ότι για να αγοράζει η ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα, η χώρα μας πρέπει να βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα κοινής αποδοχής με τους εταίρους. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο, αλλά και τίποτε καινούργιο. Ωστόσο, παρά τους ισχυρισμούς του κ. Σαμαρά, ο κ. Ντράγκι δεν έθεσε σαν όρο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικα, που έμεινε μετέωρη μετά την πρόωρη προκήρυξη εκλογών.

Στο πραγματικό λοιπόν πλαίσιο της απόφασης της ΕΚΤ και υπό το πρίσμα της νέας πιθανής παράτασης του προγράμματος στο eurogroup της Δευτέρας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο κ. Ντράγκι ενίσχυσε το σενάριο της μετεκλογικής διαπραγμάτευσης με τη νέα κυβέρνηση και επιπλέον έδωσε και το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή μέχρι τον Ιούλιο.

Η κίνηση Ντράγκι δείχνει προς την κατεύθυνση της διαχείρισης, εκ μέρους της ευρωπαϊκής ηγεσίας, του αδιεξόδου στο ελληνικό και όχι μόνο πρόβλημα, αφού η κίνηση αποσκοπεί στην τόνωση της οικονομίας συνολικά στην Ευρώπη. Αλλά φυσικά τρόικα δεν είναι μόνο η ΕΚΤ. Από την άλλη, η αναμενόμενη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβητεί ήδη την νομιμοποίηση της τρόικα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η κίνηση Ντράγκι δείχνει και την αγωνία της Ευρώπης να συνυπάρξει μέσα από τις αντιθέσεις της. Είναι μια κίνηση που προσπαθεί να συγκεράσει την αυστηρή μεταρρυθμιστική γραμμή του Βερολίνου με την αναθέρμανση της πραγματικής αγοράς.

Τέλος, η κίνηση Ντράγκι, φαίνεται να δίνει, σε μια διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφενός λόγο ύπαρξης και αφετέρου, άμεσα χρόνο και χρονοδιάγραμμα και έμμεσα στάση εποικοδομητικής αναμονής, που στην ουσία ισοδυναμεί με στήριξη, που εκλογικά θα μπορούσε να μεταφραστεί στην εδραίωση μιας άνετης αυτοδυναμίας.

Η περίπτωση της χώρας μας, πολιτικά και κοινωνικά, σίγουρα συνέβαλλε σε αυτήν την εξέλιξη.

Παρά το πρόγραμμα της τρόικα, από τις εκλογές του 2012 μέχρι σήμερα, το κρατικό χρέος ανέβηκε πάνω από 15 δις, το ιδιωτικό χρέος των πολιτών προς το κράτος πάνω από 20 δις, η ανεργία εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τότε και σε αυτήν έχει προστεθεί η πληγή της μετανάστευσης εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, ανάμεσα τους πολλοί νέοι επιστήμονες.

Η περίπτωσή μας έδειξε ότι ο δρόμος που ακολουθείται οδηγεί μόνο σε κοινωνική αγανάκτιση και πολιτικό αδιέξοδο. Μόνο σε ριζοσπαστικοποίηση της πληγωμένης μεσαίας τάξης.

Συνεπώς η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με νέους όρους και για ένα κοινωνικά βιώσιμο πρόγραμμα θα είναι αναγκαστική και σύνθετη αν λάβουμε υπ΄όψη και τις επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων του ΜΠΔΣ 2015-2018.

Σε κάθε περίπτωση μια διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πιεστεί πανταχόθεν να αποδείξει και σε περιορισμένο πολιτικό χρόνο αν έχει το ήθος και την δυναμική να προσφέρει κάτι περισσότερο από μια απλή τακτοποίηση των «υπόλοιπων της μεταπολίτευσης» στην εξουσία.

Αν δηλαδή έχει το σθένος να αντιμετωπίσει την διαπλοκή και την διαφθορά στο εσωτερικό και το δεσποτικό γινάτι της Γερμανίας στην Ευρώπη. Με επιχειρήματα και πράξεις. Έτσι ώστε να μεταπλάσει τον πελάτη ψηφοφόρο σε συνειδητοποιημένο σύμμαχο για μια καλύτερη πατρίδα σε μια καλύτερη Ευρώπη.

gnathologio.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *