Για κακούργημα παραπέμπεται ο Γιώργος Σταθάκης του ΣΥΡΙΖΑ

Για ατασθαλίες εκατομμυρίων, από το 1996 εώς το 2004, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, παραπέμπεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, μαζί με άλλα 16 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο νυν πρύτανης του Ιδρύματος Ευρυπίδης Στεφάνου. …

Η υποθεση είναι ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς ο κ. Σταθακης που μαζί με τους Γ. Δραγασάκη και Γ. Μηλιό, συγκροτούν το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, που διαμορφώνει τη στρατηγική του κόμματος και τη γραμμή που εκφράζει για τα ζητήματα αυτά ο Αλέξης Τσιπρας.

Σύμφωνα με το αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, που αποκαλύπτει η Κυριακάτικη Δημοκρατία, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, ενώ διετέλεσε και αντιπρύτανης μέχρι που εκλέχθηκε στα Χανιά το Μάιο του 2012, μαζί με τους άλλους 16, παραπέμπονται για “να δικαστούν ως δράστες της αξιόποινης πράξης της απιστίας σχετικής με την υπηρεσία κατ´ εξακολούθηση και απλό κοινού, από υπάλληλο που κατά τη διαχείριση εσόδων ελάττωσε εν γνώσει του και για να ωφεληθεί ο ίδιος ή άλλος τη δημόσια περιουσία, της οποίας η διαχείριση ήταν εμπιστευμένη, στρεφόμενη κατά ΝΠΔΔ με επιτευχθέν όφελος και προξενειθήσα ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ με την ιδιαζόντως επιβαρυντική περίσταση του ιδιαιτέρως μεγάλου αντικειμένου της πράξης”.

Η πρώτη κατηγορία που αντιμετωπίζει ο κ. Σταθάκης αφορά την έγκριση που έδωσε μαζί με τους κ. Νικολάου και Σαββάκη, ως μέλη της Επιτροπής Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων (ΕΛΚΕ), για να καταβληθούν 9.000.000 δρχ για “υπερωριακή απασχόληση” στον γενικό διευθυντή διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, καταβολή η οποία “έγινε παράνομα, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία”, όπως αναφέρει το βούλευμα και με δεδομένο ότι “οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις εξήντα μηνιαίως”.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά την καταβολή με την ίδια ιδιότητα σε υπαλλήλους το ποσό των 444.129,60 ευρώ ως επιμίσθια, αμοιβές και επιδόματα θέσης, καθώς όπως αναφέρεται και οι καταβολές αυτές “έγιναν παράνομα, αφού δεν συνδέονται με συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΛΚΕ, αλλά καλύπτουν δαπάνες του Πανεπιστημίου Κρήτης”.

Τέλος η τρίτη κατηγορία αφορά την εμπλοκή του κ. Σταθάκη με την καταβολή από τον ΕΛΚΕ, από το 1998 εως το 2001, στην ιδιωτική εταιρία Εθνική Ασφαλιστική 150.000.000 δρχ ως ασφάλιστρα ομαδικού συμβολαίου ασφάλισης όλων των υπαλλήλων του Ιδρύματος, “παρανόμως, αφού οι καταβολές δεν συνδέονται με συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΛΚΕ, ενώ οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης, είναι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο”.

Στο πολυσέλιδο βούλευμα αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι αρχικώς είχαν παραπεμφθεί με απευθείας κλήση στο ακροατήριο στις 30 Απριλίου 2012, λίγο πριν τις τελευταίες εκλογές δηλαδή, όμως το δικαστήριο έκρινε άκυρη την απευθείας κλήση και έστειλε την υπόθεση στο Συμβούλιο Εφετών, για να αποφανθεί “αμετακλήτως”.
Το Συμβούλιο με τη σειρά του εξέδωσε στις 20 Ιουνίου 2013 το παραπεμπτικό βούλευμα, καθώς έκρινε ότι “προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής”.

Πηγή: NewPost

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *