Εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό -Προτάσεις για νέο πολιτικό σκηνικό

Στη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού σκηνικού, που θα διασφαλίζει την εξάντληση της κοινοβουλευτικής τετραετίας και θα….

αποτρέπει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στοχεύουν οι προτάσεις της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, το όριο δύο τετραετιών για τον πρωθυπουργό, τους άρχοντες της αυτοδιοίκησης και τους συνδικαλιστές αλλά και η μείωση του αριθμού των βουλευτών είναι ανάμεσα στη δέσμη προτάσεων που θα παρουσιάσουν την προσεχή Τετάρτη ο Αντώνης Σαμαράς και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Με δεδομένο πως από το 1985 μόνο μία κυβέρνηση εξάντλησε την τετραετία, όπως σημείωσαν κυβερνητικά στελέχη μιλώντας στην «Καθημερινή», η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό είναι στο επίκεντρο των προτάσεων για τη νέα λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Με αυτό τον τρόπο δεν θα μπορεί να λειτουργεί η επιλογή προσώπου για τη συγκεκριμένη θέση ως μέτρο πίεσης για την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές από την αντιπολίτευση.
Ανάμεσα στις προτάσεις είναι το ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του υπουργού και του βουλευτή, η καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής και για συγκρότηση ενός νέου επιτελικού κυβερνητικού σχήματος- μεταξύ άλλων μέσω της εκλογής με αυξημένη πλειοψηφία υπηρεσιακών υφυπουργών Προϋπολογισμού και Εξωτερικών, 5ετούς θητείας.

Πέρα από τις 31 θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν από την επιτροπή υπό τον κ. Αβραμόπουλο, οι προτάσεις της ΝΔ περιλαμβάνουν το όριο θητείας δύο τετραετιών για τον πρωθυπουργό, τους άρχοντες της Αυτοδιοίκησης και τους συνδικαλιστές, αλλά και για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», προβλέπεται η αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών, ώστε να περιοριστεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους, η κατάργηση βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντά τους, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί όμως και η αναθεώρηση του άρθρου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και της διάταξης για την αποσβεστική προθεσμία ως προς την ποινική ευθύνη των υπουργών.

Μεταξύ των 31 προτάσεων περιλαμβάνονται ακόμη ο «ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των πολιτικών κομμάτων και εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους», η «συνταγματική κατοχύρωση της ακρόασης κοινωνικών φορέων κατά την εξέλιξη της νομοθετικής διαδικασίας και η «θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *