Πώς η Βρετανία σχεδίαζε να σαμποτάρει ναζιστική εισβολή στα εδάφη της

Διασκορπισμένοι στην επικράτεια σε μυστικά καταφύγια, οι γενναίοι αυτοί νεαροί άντρες ήταν πανέτοιμοι να επιφέρουν τον τρόπο στα χιτλερικά στρατεύματα, αν αυτά έφταναν ποτέ στη βρετανική ενδοχώρα. Τα μέλη της επίλεκτης και φονικής Auxiliary Unit ήταν ειδικά εκπαιδευμένα στην τέχνη του σαμποτάζ, και μια συλλογή αντικειμένων του Β’ Παγκοσμίου που βγαίνει τώρα σε δημοπρασία ρίχνει φως στην ύστατη αυτή γραμμή άμυνας της Βρετανίας. Η συλλογή περιλαμβάνει ιδιοφυώς μεταμφιεσμένους οδηγούς για την κατασκευή βομβών, κρυμμένους μέσα σε ημερολόγια και αγροτικά εγχειρίδια για λίπασμα, που προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν από τα μέλη του επίλεκτου αυτού σώματος της πολιτοφυλακής.

Τα αντικείμενα ανήκαν στον Louis Pugh, ιδιοκτήτη χημικού εργοστασίου που είχε μετατραπεί σε μαχητή, επικεφαλής μάλιστα του τοπικού παραρτήματος σαμποτάζ.

Η Βοηθητική Ομάδα (Auxiliary Unit) ήταν γέννημα του δαιμόνιου νου του Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος παρήγγειλε να στηθεί ένα ευρύτατο δίκτυο κρυμμένων καταφυγίων σε όλη τη χώρα, σε περίπτωση που τα ναζιστικά στρατεύματα κατάφερναν να αποβιβαστούν στη χώρα. Η δημιουργία της ομάδας έλαβε χώρα στα μέσα του 1940, όταν οι Σύμμαχοι μέτρησαν σοβαρές απώλειες και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Βόρειας Γαλλίας.

Η ύπαρξη της ομάδας πολιτοφυλάκων ήταν μυστική, με τις τάξεις της να στελεχώνονται μόνο από άτομα απόλυτης εμπιστοσύνης σε κάθε κοινότητα. Οι πολίτες-εθελοντές εκπαιδεύτηκαν σε τακτικές ανταρτοπόλεμου ως δολοφόνοι και σαμποτέρ, με σαφείς εντολές να επιτίθενται στα μετόπισθεν του εχθρού.

Τα μέλη μάλιστα της Auxiliary Unit ήταν υποχρεωμένα να αυτοκτονήσουν παρά να πιαστούν αιχμάλωτοι, κάτι που βέβαια δεν θα συνέβαινε ποτέ, καθώς η νίκη των Συμμάχων στη Μάχη της Βρετανίας θα ματαίωνε οριστικά τα σχέδια του Χίτλερ για εισβολή στην Αγγλία.

Και παρά το ευρύτατο δίκτυο των μελών της ομάδας, η ύπαρξή της δεν θα γινόταν γνωστή παρά πολλά χρόνια μετά το τέλος των εχθροπραξιών!

Η συλλογή του Pugh περιλαμβάνει εγχειρίδια κατασκευής αυτοσχέδιων βομβών και ναρκών από υλικά κοινής χρήσης, τα οποία ήταν κρυμμένα μέσα σε ημερολόγιο του 1937 αλλά και σε οδηγό για τη σωστή χρήση του λιπάσματος.

Στα αντικείμενά του περιλαμβάνονται δύο αυτοσχέδιες βόμβες, αλλά και το παράσημο της Auxiliary Unit που απονεμήθηκε στον Pugh μετά τη λήξη του πολέμου.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *