Προηγείται ο Αναστασιάδης στις δημοσκοπήσεις για τις κυπριακές εκλογές

Η Κύπρος της κρίσης και των διαπραγματεύσεων για το πακέτο διάσωσης προσέρχεται την Κυριακή στις κάλπες για να εκλέξει τον επόμενο πρόεδρό της.

Τα επιτελεία του Νίκου Αναστασιάδη (ΔΗΣΥ), του Σταύρου Μάλα (ΑΚΕΛ) και του Γιώργου Λιλλήκα (στηρίζεται από την ΕΔΕΚ) εμφανίζονται αισιόδοξα, αλλά, ενώ ο Αναστασιάδης προηγείται, δεν αποκλείεται ο δεύτερος γύρος.

Τα επιτελεία των υποψηφίων επικεντρώνονται στον…
πρώτο γύρο, στους αναποφάσιστους του ΔΗΚΟ – το οποίο θεωρείται ότι «μοιράζεται» μεταξύ Αναστασιάδη και Λιλλήκα. Στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να προηγείται ο Ν. Αναστασιάδης, σε απόσταση περί το 5% όμως για την εκλογή από τον πρώτο γύρο.

Στόχος του υποψηφίου του ΔΗΣΥ είναι, φυσικά, η εκλογή από αυτή την Κυριακή – εάν η απόσταση για το 50% έχει καλυφθεί θα φανεί το βράδυ της Κυριακής. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις 18:30 και το τελικό αποτέλεσμα περίπου στις 20:30.

Εάν χρειαστεί και δεύτερος γύρος, οι κάλπες θα στηθούν στις 24 Φεβρουαρίου. Στόχος είναι η νέα κυβέρνηση να έχει τοποθετηθεί μέχρι την 1η Μαρτίου. Το πακέτο στήριξης από την Ευρωζώνη αναμένεται να καταρτιστεί μέσα στον επόμενο μήνα.

Στα επιτελεία Μαλά και Λιλλήκα το βάρος πέφτει στην μείωση του ποσοστού αποχής κάτω του 18%, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες εκλογής Αναστασιάδη από τον πρώτο γύρο. Το ΑΚΕΛ μάλιστα δεν έδειχνε να πετυχαίνει την παραδοσιακή του συσπείρωση.

Καθοριστική θα είναι επίσης η συνισταμένη που θα προκύψει από τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, στους οποίους επικρατεί μεν ο Ν.Αναστασιάδης αλλά τα ποσοστά του Γ.Λιλλήκας εμφανίζονται ακόμη υψηλά.

Λέγοντας πως η επιλογή των Κυπρίων είναι ανάμεσα στο «δρόμο του λαϊκισμού, της ανευθυνότητας και της άρνησης των αλλαγών και στον δρόμο των τολμηρών αλλαγών, της υπευθυνότητας και της αξιοπιστίας», ο Ν. Αναστασιάδης τόνισε στο τελευταίο του διάγγελμα: «Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη. Μέσα από την Ευρώπη διασφαλίζουμε με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά και οικονομικά μας συμφέροντα», επαναλαμβάνοντας τη «δέσμευση για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση».

Στο τελευταίο του διάγγελμα, ο Στ. Μαλάς δεσμεύτηκε για κυβέρνηση εθνικού συνασπισμού και υπογράμμισε: «Η διακυβέρνηση μας θα κατατάξει μεταξύ των πρωταρχικών επιδιώξεων και στόχων της τον καταρτισμό κοινής στρατηγικής της πλευράς μας σε ότι αφορά το Κυπριακό στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου. Θα επιλύσουμε τα προβλήματα της οικονομίας μέσα από την ισότιμη κατανομή των βαρών, την εξυγίανση των δημοσιονομικών, τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και σωστής διαχείριση του φυσικού μας πλούτου».

Επαναφέροντας την πρότασή του για προπώληση του κυπριακού φυσικού αερίου, ο Γ.Λιλλήκας ανέφερε στο τελευταίο του διάγγελμα στους ψηφοφόρους: «Έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε τη χώρα μας από τα σημερινά αδιέξοδα. Να παραμείνουμε οικονομικά και πολιτικά ανεξάρτητοι για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τους όποιους σχεδιασμούς για «πακετοποίηση» του δανείου της Τρόικα με λύση του κυπριακού στη βάση των τουρκικών απαιτήσεων και για μεταφορά του φυσικού μας αερίου με αγωγό μέσω της Τουρκίας».

Στις προεδρικές εκλογές του 2008 ο Δημήτρης Χριστόφιας με την στήριξη του ΑΚΕΛ πήρε στον πρώτο γύρο 33,39% και κέρδισε με 53,36% στο δεύτερο γύρο έχοντας τη στήριξη ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2011 τα ποσοστά των κομμάτων, που υποστηρίζουν τους τρεις βασικούς υποψηφίους των αυριανών προεδρικών ήταν: ΔΗΣΥ 34,28%, ΑΚΕΛ 32,67%, ΔΗΚΟ 15,76%, ΕΔΕΚ 8,93%.

Πηγή: tanea.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *