Το Λασίθι δεν είναι η εξορία της Κρήτης – Βολές με φόντο το σχέδιο Αθηνά

Με μια επιστολή στους Βουλευτές της Κρήτης στο πλαίσιο της οποίας ζητά παρέμβαση για τις προκτάσεις της εφαρμογής του σχεδίου Αθηνά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του νησιού ο δήμαρχος της Σητείας Θοδωρής Πατεράκης ξεκαθαρίζει ότι το Λασιθι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως η …

εσχατιά της Κρήτης. Ο ίδιος δεν παραλείπει να αναφερθεί με σκληρά λόγια στην πρόσφατη επιστολή του Πρύτανη του ΤΕΙ Κρήτης και στην λογική του συγκεντρωτισμού τμημάτων και σχολών στο Ηράκλειο.

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρεται:

Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,

Παρά τις λυσσώδεις προσπάθειες διαφόρων παραγόντων (κοινοβουλευτικών, καθηγητικό κατεστημένο) του Ηρακλείου, με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ που αφορά τη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποκαταστάθηκε- εν μέρει- η αδικία που υπήρχε μέχρι τώρα εις βάρος του Νομού Λασιθίου, ορίζοντας μεταξύ άλλων 1)την έδρα της Σχολής Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων στη Σητεία, (όπου λειτουργεί το Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας) και 2) τη λειτουργία στην Ιεράπετρα από το 2015 του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, το οποίο ανήκει στην παραπάνω σχολή.

Όταν λοιπόν στις 2 πόλεις του Νομού Λασιθίου (40 λεπτά χρονοαπόσταση μεταξύ τους) λειτουργούν 2 από τα 3 τμήματα της Σχολής, δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό χαρακτηρίζεται ΑΝΟΗΣΙA και μάλιστα από τα χείλη του ακαδημαϊκού και Πρύτανη του ΤΕΙ Κρήτης, ο οποίος θεωρώ ότι έχει ιερά ηθική υποχρέωση να αγκαλιάζει και να στηρίζει την ομαλή λειτουργία όλων των τμημάτων του Ιδρύματος με βάσει την ισχύουσα Νομοθεσία και όχι να απαξιώνει και να προκαλεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των τμημάτων που λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν στο Λασίθι.

Βέβαια μέσα από το περιεχόμενο της επιστολής του προς εσάς κ. Βουλευτές με έναν τρόπο μικροκομματικό, αντιδημοκρατικό, αντιεκπαιδευτικό, απαξιωτικό θεσμών και προσώπων αποδεικνύονται δύο πράγματα : 1) μία εχθρότητα απέναντι στο Νομό (ιδιαίτερα απέναντι στο Δήμο Σητείας), στους κατοίκους και στους θεσμούς που τον εκπροσωπούν (άρα και σε εσάς κ. Βουλευτές του Νομού Λασιθίου),2) ότι ο πραγματικός στόχος είναι ένας˙ να φύγουν όλα τα τμήματα του Νομού Λασιθίου και να πάνε στο Ηράκλειο.

Η μεταφορά της έδρας της Σχολής από τη Σητεία στο Ηράκλειο είναι το 1ο βήμα. Γι’αυτό και ενοχλεί το γεγονός της παραμονής της έδρας της Σχολής στη Σητεία, αφού έτσι κατοχυρώνεται η παραμονή και ομαλή συνέχιση της λειτουργίας του Τμήματος στη Σητεία και η ομαλή ένταξη από το 2015 της λειτουργίας του Τμήματος στην Ιεράπετρα. Η όποια αναφορά στην περίπτωση της Λάρισας είναι παραπλανητική και ψευδής, διότι μία απλή σύγκριση των εγκαταστάσεων που λειτουργούν στο ΤΕΙ στην Καρδίτσα και των όρων λειτουργίας του με αυτών στη Σητεία αποδεικνύουν την αδυναμία λειτουργίας της έδρας στην Καρδίτσα, κάτι που δε συμβαίνει στη Σητεία.

Κύριοι Βουλευτές όλων των κομμάτων, θεωρώ ότι πρέπει να πάρετε θέση και να δώσετε ευθείς απαντήσεις στο περιεχόμενο της εκβιαστικής (προς εσάς) επιστολής του κ. Καπετανάκη.

1. Συμφωνείτε με την ακύρωση στην ουσία του σχεδίου ΑΘΗΝΑ για το Νομό Λασιθίου; Αυτό προτείνει ο κ. Καπετανάκης.

2. Συμφωνείτε με την άνιση μεταχείριση – που στην ουσία θέλει να επιβάλει εκβιαστικά η Διοίκηση του ΤΕΙ Κρήτης και το κατεστημένο του Ηρακλείου – εις βάρος των υπόλοιπων Νομών όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση;

3. Συμφωνείτε με την απαγόρευση μετακίνησης προσωπικού από το Ηράκλειο προς τη Σητεία; Αν αυτό συμβεί τότε ακυρώνεται η εξεταστική, οι εγγραφές κλπ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους σπουδαστές, τους γονείς κλπ. ιδιαίτερα σε μία εποχή πενίας, όπως λέει και ο κ. Καπετανάκης.

4. Συμφωνείτε με το γεγονός ότι και οι εσχατιές της Κρήτης (έκφραση του κ. Καπετανάκη) δεν πρέπει να έχουν κανένα μέλλον στην ανάπτυξη και οι κάτοικοι τους είναι στην εξορία; (Γιατί αυτό στην ουσία υπονοεί ο κ. Καπετανάκης).

5. Συμφωνείτε με τη λογική των εκδρομών (άραγε νέος ακαδημαϊκός όρος που αφορά τη συνεργασία των τμημάτων;) χωρίς αντικείμενο προς τη Σητεία του κ. Καπετανάκη; Ενημερωτικά σας αναφέρω, ότι για το τμήμα της Σητεία υπάρχει πληθώρα αιτήσεων για την κάλυψη των κενών ωρών και οι ωρομίσθιοι αλλά και οι μόνιμοι καθηγητές δεν κάνουν εκδρομές αλλά παράγουν σημαντικό έργο, για αυτό και το τμήμα έχει καταξιωθεί και ακαδημαϊκά, αλλά και οι απόφοιτοι του είναι περιζήτητοι στην αγορά εργασίας.

Στο σημείο αυτό κ. Βουλευτές θα σας παρακαλούσα να ζητήσετε από τη Διοίκηση του ΤΕΙ την έκθεση των εξωτερικών αξιολογητών (καθηγητές από Αμερική και Αγγλία) για το τμήμα της Σητείας και να τη συγκρίνετε με εκθέσεις άλλων τμημάτων του ΤΕΙ. Οι βάσεις εισαγωγής στα τμήματα του Ηρακλείου και στο τμήμα της Σητείας (υψηλότερες στη Σητεία) καταδεικνύουν που γίνεται δουλειά και τι παράγει κάθε τμήμα. Για αυτό και ο ευσεβής πόθος της μεταφοράς του τμήματος στο Ηράκλειο, γιατί έτσι δίνεται η ένα φιλί της ζωής σε κάτι που αργοπεθαίνει.

6. Συμφωνείτε με τη λογική του κ. Καπετανάκη, ότι μόνο στο Ηράκλειο πρέπει να λειτουργούν ομαλά τα τμήματα; Γιατί τι άλλο σημαίνει η έκφραση Για χατίρι κανενός καμία μετακίνηση εκτός Ηρακλείου;)

7. Συμφωνείτε με την κινδυνολογική λογική του κ. Καπετανάκη, ότι θα υπάρξει αδυναμία πιστοποίησης των σπουδών και των πτυχίων των τμημάτων του Λασιθίου – ιδιαίτερα της Σητείας (αν υλοποιηθούν οι απειλές του για απαγόρευση μετακίνησης καθηγητών και διοικητικού προσωπικού). Αυτό δε συνιστά ωμό εκβιασμό και αφορισμό της ακαδημαϊκής λειτουργίας του τμήματος; Στο σημείο αυτό σας θυμίζω, ότι 15 υπάλληλοι της πρώην ΔΟΥ Σητείας μετακινούνται καθημερινά (75χ2) = 150 km στη ΔΥΟ Αγίου Νικολάου για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πολιτών του Δήμου Σητείας και ότι το πρόγραμμα της «κινητικότητας» δίδει άμεσα τη δυνατότητα της διοικητικής κάλυψης των αναγκών του τμήματος.(Κάποιοι παραλληλισμοί θα πρέπει να γίνονται για να μην ξεχνιόμαστε).

Τελικά κ. Βουλευτές όλων των κομμάτων, συμφωνείτε με τη λογική ΟΛΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ; Μηδενική ανάπτυξη στο Νομό Λασιθίου ιδιαίτερα στο Δήμο Σητείας, που είναι στην εσχατιά της Κρήτης, που είναι τόπος εξορίας (!), που έχει χείριστο οδικό δίκτυο σύνδεσης με το Ηράκλειο; Όλοι μιλάτε για ισόρροπη ανάπτυξη. Δείξτε το στην πράξη. Αφήστε τις μικροκομματικές κινήσεις τακτικής και πάρτε ξεκάθαρη θέση ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας, που κατέθεσε ο κ. Αυγενάκης μετά την κατάπτυστη και απειλητική προς όλους σας επιστολή του κ. Καπετανάκη. Οι Σητειακοί – όπου κι αν βρίσκονται – είτε στο Ηράκλειο, είτε στην εξορία της Σητείας – παρακολουθούν και πλέον δεν είναι πρόβατα για σφαγή.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *