Στις κάλπες σήμερα οι Αυστραλοί

Tα εκλογικά τμήματα στην Αυστραλία άνοιξαν τις πόρτες τους σήμερα για τα 14,7 εκατ. ψηφοφόρους της χώρας, που καλούνται να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν στις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες αναμένεται να κερδίσει η συντηρητική αντιπολίτευση του Τόνι Άμποτ, αφήνοντας πίσω του τον….
Εργατικό πρωθυπουργό Κέβιν Ράντ, σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα The Australian, η αντιπολιτευόμενη συντηρητική συμμαχία υπό το Φιλελεύθερο Κόμμα εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 54% των προτιμήσεων, έναντι 46% των Εργατικών, ενώ με τα ποσοστά των ευρημάτων συμφωνεί και η έτερη έρευνα της Sydney Morning Herald.

Η αντιπολίτευση είναι δυνατόν να εξασφαλίσει 90 από τις 150 έδρες της Κάτω Βουλής, τερματίζοντας την εξαετή κυριαρχία των Εργατικών, των οποίων οι δύο (τριετείς) θητείες σημαδεύτηκαν από τους εσωκομματικούς ανταγωνισμούς που κούρασαν τους Αυστραλούς.

Ο σημερινός ηγέτης των Εργατικών Κέβιν Ραντ, υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ, υπήρξε πρωθυπουργός στο διάστημα 2007-2010, οπότε το κόμμα-αποκαμωμένο από τον δύστροπο χαρακτήρα του—τον αντικατέστησε με συνοπτικές διαδικασίες για να αναδείξει στη θέση του τη Τζούλια Γκίλαρντ, την οποία εγκατέλειψαν με τη σειρά τους τα εσωκομματικά της ερείσματα –εξαιτίας των καταστροφικών δημοσκοπήσεων—για να την αντικαταστήσουν πάλι με τον Κέβιν Ραντ.

Όσο για τον Τόνι Άμποτ, ο οποίος είναι εξίσου διάσημος για τα παιδαριώδη λεκτικά ολισθήματά του, κατόρθωσε να βελτιώσει τη δημόσια εικόνα του και «να κρατά τη γλώσσα του», εκτός ορισμένων περιπτώσεων. Ο Άμποτ μπορεί επίσης να επαίρεται ότι χαίρει της σθεναρής υποστήριξης του εκδοτικού ομίλου του Ρούπερτ Μέρντοχ, ο οποίος δεσπόζει στην Αυστραλία.

Παρά τις αρνητικές προβλέψεις στις δημοσκοπήσεις, ο 55χρονος Ραντ εξέφρασε χθες την αισιοδοξία του: «πιστεύω ότι πράξαμε ό,τι καλλίτερο μπορούσαμε. Έχω εμπιστοσύνη στην του κόσμου, διότι είναι ικανός να εκτιμήσει ποιο είναι το καλλίτερο για τον τόπο, την κοινότητα και την οικογένειά τους», δήλωσε ο ίδιος στο τηλεοπτικό δίκτυο Seven Network.

Ο επίσης 55χρονος Άμποτ απέφυγε τις πρόωρες θριαμβολογίες: «αυτές τις εκλογές μπορεί κάλλιστα να τις κερδίσει, είτε η μία πλευρά, είτε η άλλη», διότι «υπάρχει πολύς κόσμος που προσανατολίζεται να ψηφίσει τα μειονοτικά κόμματα», δήλωσε σήμερα ο επίδοξος πρωθυπουργός την ώρα που προσερχόταν στην κάλπη για να ψηφίσει, στο Φρεσγουότερ, κοντά στο Σίδνεϊ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και τις τρεις κόρες τους.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *