Αύριο, ή βρίσκεται λύση ή η κρίση εξαπλώνεται σε Ιταλία και Ισπανία

«Οι αγορές λένε ουσιαστικά, αυτό που λέω και εγώ: Ότι η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί, αλλά δεν θα είναι σε θέση να φέρει το βάρος όλης της Ευρώπης και των άλλων προβλημάτων που έχει η Ευρώπη», υπογραμμίζει στο Bloomberg ο κ. Παπανδρέου.
Η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης θα μπορούσε να είναι μια καθοριστική στιγμή για το πού πηγαίνει η Ευρώπη, τονίζει ο πρωθυπουργός και …..
επισημαίνει ότι οι αυριανές διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών είναι καθοριστικής σημασίας για την επίλυση της κρίσης χρέους, αλλά και για την αποφυγή της μετάδοσής της στην Ιταλία και την Ισπανία.

«Πρέπει να εξετάσουμε τα ευρύτερα ζητήματα», σημείωσε προειδοποιώντας για τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει η κρίση. «Αν τα spreads αυξηθούν στην Ιταλία και την Ισπανία, αυτό δεν πρόκειται να το λύσει η Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας τις δικές της ανεπάρκειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εστιάζοντας στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να θέσει σε τάξη τα του οίκου μας.

Επισημαίνει ακόμη ότι υπάρχουν συγκεκριμένα συστημικά προβλήματα στο ευρώ, τα οποία πρέπει αντιμετωπιστούν, αφού, όπως εξηγεί έχουμε ένα κοινό νόμισμα, αλλά διαφορετικές πολιτικές δανεισμού και φορολογικής πολιτικής.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπάρχει «άμεσο ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για την επίλυση του προβλήματος χρέους της Ευρώπης.

«Η Ευρώπη είναι μία ισχυρή αγορά για τις ΗΠΑ», παρατήρησε, διευκρινίζοντας ότι αν η ΕΕ έχει προβλήματα, αν υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης των καταναλωτών, αν υπάρχει μία βαθύτερη ύφεση, αυτό θα επηρεάσει πολύ τις θέσεις εργασίας στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Ο κ. Παπανδρέου, θα έχει συνάντηση σήμερα στις 5.00 μ.μ., με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες. Χθες, και σήμερα είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον κ. Μπαρόζο, τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο και τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Εν τω μεταξύ, για την Πέμπτη το πρωί, αντί το απόγευμα της Τετάρτης μετατίθεται σύμφωνα με πηγές, η συνάντηση των αξιωματούχων της Ευρωζώνης.

Η τροποποίηση αυτή, όπως μεταδίδει το Reuters, οφείλεται στην ανάγκη να καταλήξουν οι συζητήσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να μετατεθεί η έναρξη της Συνόδου Κορυφής για τις 14:00 ώρα Ελλάδος, μια ώρα αργότερα σε σχέση με το αρχικό πρόγραμμα.

http://www.dailynews24.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *