Μερικές τεχνικές για να διαχειριστούν τα παιδιά σας το άγχος

Τα παιδιά νιώθουν, όπως και οι ενήλικοι, άγχος.
Καθημερινά καλούνται να αντεπεξέλθουν σε δύσκολες καταστάσεις, να γράψουν διαγώνισμα, να εμφανισθούν σε πολύ κόσμο, να δώσουν εξετάσεις, να πάνε για πρώτη φορά στο σχολείο, να μείνουν μόνα τους. Πολλά παιδιά μπορεί να νιώσουν φόβο για αυτές τις καταστάσεις αλλά και για άλλες όπως το σκοτάδι ή τα ζώα. Σε κάθε ηλικία οι φόβοι διαφοροποιούνται. Για παράδειγμα τα βρέφη φοβούνται τους δυνατούς θορύβους ή την απομάκρυνση από τους γονείς, στη νηπιακή ηλικία τα φαντάσματα, τα τέρατα και το σκοτάδι έρχονται να αναστατώσουν την ηρεμία τους. Στη σχολική ηλικία πάλι έχουν φόβους για το σχολείο, τις φυσικές καταστροφές και τους τραυματισμούς.

Όταν τα παιδιά έχουν άγχος μπορεί να μην είναι σε θέση να το εκφράσουν λεκτικά όμως έχουν αρκετά σωματικά συμπτώματα που το υποδηλώνουν. Έτσι παραπονιούνται για:

• πόνο στην κοιλιά
• εφίδρωση
• ταχυπαλμία
• τρόμο
• ζάλη

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να διαχειριστούν το άγχος τους;

Υπάρχουν κάποιες τεχνικές που βοηθούν τα παιδιά να χαλαρώσουν και να αντιμετωπίσουν πιο ήρεμα το πρόβλημα που τους απασχολεί ή το ερέθισμα που τους προκαλεί φόβο. Δείτε μερικές τεχνικές για να βοηθήσετε τα παιδιά σας:

•Βαθιά Ανάσα: Πείτε στο παιδί να πάρει μια βαθιά ανάσα, και να βγάλει μετά όλο τον αέρα σαν να θέλει να φουσκώσει ένα μπαλόνι. Οι αναπνοές θα βοηθήσουν το παιδί να χαλαρώσει. Εξηγήστε του πόσο πολύ το βοηθάει και παροτρύνετε το να τη χρησιμοποιεί κάθε φορά που νιώθει άγχος.

•Μουσική: Όταν το παιδί σας είναι πιεσμένο, για παράδειγμα πριν τις εξετάσεις ή ένα διαγώνισμα, παροτρύνετε το να ακούσει λίγο μουσική. Μελέτες έχουν δείξει πως η μουσική βοηθάει καθώς ρίχνει τους χτύπους της καρδιάς και τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για το στρες. Μπορείτε να τους προτείνετε να πειραματιστούν με διάφορα ήδη μουσικής, επιλέγοντας αυτή που τους κάνει να νιώθουν καλύτερα.

•Να φανταστούν: Πείτε στα παιδιά σας να κλείσουν τα ματιά τους και να σκεφτούν ότι βρίσκονται κάπου όμορφα. Μακριά από ότι τα τρομάζει.

•Βρείτε κάτι να για να ξεχαστούν: Τα μικρά παιδιά είναι δύσκολο να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Βοηθήστε τα δίνοντας τους κάτι που θα τους τραβήξει την προσοχή, ξεχνώντας για λίγο το πρόβλημα τους.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *