«Στον αέρα» τα μαθηματα που έχουν περάσει οι φοιτητές των μετεγγραφών

Το τμήμα εισαγωγής δε δεσμεύεται ως προς την αναγνώρισή τους

Σε 3.782 ανέρχονται οι φοιτητές που πήραν μετεγγραφή. Η καθυστέρηση της ανακοίνωσης των μετεγγραφών είχε ως…

αποτέλεσμα οι φοιτητές να εγγραφούν στο εαρινό εξάμηνο. Τι γίνεται όμως με τα μαθήματα στα οποία έχουν εξεταστεί επιτυχώς στο προηγούμενο τμήμα;

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στους δικτυακούς τόπους πολλών ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι φοιτητές καταθέτουν αίτηση στη γραμματεία του τμήματος υποδοχής, που συνήθως συνοδεύεται από αναλυτική βαθμολογίας, καθώς και περιγραφή των μαθημάτων από τον οδηγό σπουδών. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πάτρας η γραμματεία διαβιβάζει το αίτημα στον αρμόδιο διδάσκοντα ο οποίος εξετάζει την αντιστοιχία της ύλης και εισηγείται επ’ αυτού στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος η οποία παίρνει την τελική απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σχετικά με την αναγνώριση των μαθημάτων καθορίζονται από το άρθρο 35 του ν.4115/2013 στο οποίο αναφέρονται τα ακόλουθα:

1. Από το ακαδημαϊκό έτος 2012−2013 δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές που εισάγονται σε Τμήμα των Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες εκκλησιαστικές Ακαδημίες, να αναγνωρίσουν μαθήματα τα οποία έχουν διδαχθεί και εξεταστεί επιτυχώς στο Τμήμα προέλευσής τους.

2. Η αναγνώριση των μαθημάτων, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, πραγματοποιείται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ή του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Τμήματος, κατά περίπτωση και οι φοιτητές απαλλάσσονται από την εξέταση των μαθημάτων ή των ασκήσεων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος υποδοχής που διδάχθηκαν στο Τμήμα προέλευσης και δύνανται να ενταχθούν σε διαφορετικό εξάμηνο από αυτό της εγγραφής τους.

Επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αναγνώριση του συνόλου των μαθημάτων που έχει περάσει ο φοιτητής στο τμήμα προέλευσης. Αφού καταθέσει την αίτησή του θα εξεταστεί κατά πόσο υπάρχει αντιστοιχία στην ύλη του μαθήματος που πέρασε με την αντίστοιχη του τμήματος εισαγωγής. Σε περίπτωση που υπάρχει αντιστοιχία το μάθημα αναγνωρίζεται και όπως αναφέρεται στις ιστοσελίδες πολλών τμημάτων ο φοιτητής διατηρεί το βαθμό με τον οποίο πέρασε το μάθημα.

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, υπάρχει η περίπτωση να μην αναγνωριστούν κάποια μαθήματα και αυτός ίσως να ήταν και ένας από τους λόγους για τον οποίο πολλοί τριτοετείς και τεταρτοετείς δεν έδειξαν ενδιαφέρον για τη μεταφορά της θέσης τους. Όσοι τελικά από τους «παλιούς» φοιτητές πήραν μετεγγραφή δεν είναι σίγουρο ότι θα την αποδεχθούν, αφήνοντας ακόμα περισσότερες κενές θέσεις από τις 2779, αφού όπως ανέφεραν στο news.gr είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το αν και πόσα μαθήματα θα τους αναγνωριστούν από το τμήμα υποδοχής.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *