Τελευταία Νέα

Γρήγορο τεστ αίματος για τη διάγνωση μυκήτων, ανέπτυξαν έλληνες επιστήμονες

Μια νέα αιματολογική εξέταση που μπορεί να διαγνώσει τη μόλυνση από μύκητες της οικογένειας Candida μέσα σε λίγες μόνο ώρες, ανέπτυξαν έλληνες και…

αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.

Η νέα διαγνωστική μέθοδος μπορεί να μειώσει σημαντικά τον χρόνο που χρειάζονται οι γιατροί για να ανιχνεύσουν τις λοιμώξεις από τον εν λόγω μικροοργανισμό.

Ο καθηγητής Ελευθέριος Μυλωνάκης, επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μπράουν και η συνεργάτιδά του Θεοδώρα Αναγνώστου, συνεργάστηκαν με αμερικανούς συναδέλφους τους και ανέπτυξαν το τεστ που σε σύντομο χρόνο ανιχνεύει το DNA πέντε από τα πιο κοινά είδη μυκήτων Candida.

Το τεστ βασίζεται στην τεχνολογία της μαγνητικής αντήχησης, μέσω της οποίας απομακρύνεται ο «θόρυβος» από άλλα βιολογικά μόρια στο αίμα και έτσι γίνεται ευκολότερος ο εντοπισμός των μυκήτων. Οι δοκιμές σε ένα μικρό αριθμό ασθενών έδειξαν ότι το τεστ έχει μεγάλη ακρίβεια διάγνωσης των μυκήτων.

Πολλά είδη Candida «φιλοξενούνται» στους ανθρώπους και το πιο κοινό από αυτά είναι το είδος Candida albicans, το οποίο, μεταξύ άλλων, ευθύνεται για συχνές κολπικές και στοματικές μολύνσεις. Πιο σοβαρές μολύνσεις συμβαίνουν, όταν ο μύκητας εισέρχεται στο αίμα, κάτι που συχνά συμβαίνει στα νοσοκομεία, π.χ. μέσω των καθετήρων και άλλων ιατρικών συσκευών.

Η ανίχνευση του μύκητα Candida στο αίμα είναι δύσκολη, καθώς θα πρέπει να ανιχνευθούν λιγοστά κύτταρα του συγκεκριμένου μικροοργανισμού ανάμεσα σε εκατομμύρια άλλα κύτταρα. Η σημερινή διαγνωστική μέθοδος παίρνει μέρες, γι’ αυτό το νέο τεστ, που είναι πολύ πιο σύντομο, αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τους γιατρούς και τους ασθενείς.

Ο Ελευθέριος Μυλωνάκης σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου πήρε και το διδακτορικό του το 1994. Αφού εργάστηκε στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», συνέχισε την καριέρα του στις ΗΠΑ, όπου, μεταξύ άλλων, διετέλεσε καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έως το 2012.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *