Τα πουλερικά προστατεύουν τους εφήβους από το καρκίνο του παχέος εντέρου

Μία καινούρια μελέτη αποκαλύπτει ότι η τακτική κατανάλωση πουλερικών και ψαρικών κατά τη διάρκεια της εφηβείας προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου
του παχέος εντέρου αργότερα στην ενήλικη ζωή.

Σύμφωνα με την έρευνα, 19.771 γυναίκες ηλικίας 34 έως 51, οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερο κοτόπουλο κατά τη διάρκεια της εφηβείας
τους είχαν κίνδυνο για εμφάνιση αδενωμάτων, που έιναι καλοήθεις όγκοι που συχνά
εξελίσσονται σε καρκίνο του παχέος εντέρου.

Αν και οι ερευνητές δεν εντόπισαν κάποια άμεση σχέση μεταξύ της
κατανάλωση κόκκινου κρέατος και των αδενωμάτων, διεπίστωσαν ότι η
αντικατάσταση μιας μερίδας ανά ημέρα κόκκινου κρέατος με μια μερίδα πουλερικών ή ψαριών μειώνειε το κίνδυνο για αδενώματα μέχρι και 40 %.

«Τα ευρήματά μας δεν υποδηλώνουν κάποια  άμεση σχέση μεταξύ της
κατανάλωσης κόκκινου κρέατος κατά τη διάρκεια της εφηβείας και των
αδενωμάτων του παχέος εντέρου αργότερα στη ζωή. Όμως δείχνουν ότι η
υψηλότερη κατανάλωση πουλερικών κατά τη διάρκεια της εφηβικής περιόδου
σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αδενωμάτων του παχέος εντέρου»
, είπε η Nimptsch

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο
και επεξεργασμένο κρέας μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος καρκίνο του
παχέος εντέρου. Άλλοι παράγοντες που επίσης αυξάνουν τη πιθανότητα εμφάνισης αυτής της μορφής καρκίνου είναι:

  • Ο αλκοολισμός
  • Η έλλειψη άσκησης και η παχυσαρκία
  • Διάφορες ασθένειες όπως ο διαβήτης
  • Οι διατροφές με πολλά λιπαρά

Πηγή

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *