«Πόλεμος» Γεωργιάδη με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Ο ΙΣΑ προσφεύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας να μπει φρένο σε ανακοινώσεις-πυροτεχνήματα και να του δοθούν τα στοιχεία σχετικά με τα μέλη του για τα οποία επισύρονται τυχόν πειθαρχικές ευθύνες

Αναταράξεις στη σχέση του υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), κ. Γιώργο Πατούλη προκάλεσε η απόφαση του τελευταίου να προσφύγει στον Εισαγγελέα, «εγκαλώντας» τον υπουργό ότι διαπομπεύει το ιατρικό σώμα όταν μιλά γενικά κι αόριστα για καταχρηστική συνταγογράφηση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ…
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ τους τελευταίους δύο μήνες, που ο Άδωνις Γεωργιάδης κατέχει τον υπουργικό θώκο της Υγείας, βρισκόταν σε αρμονική συμπόρευση μαζί του, προσπαθώντας να συνδράμει το δύσκολο έργο της υλοποίησης του νέου ΕΣΥ, όπως αυτή αποτυπώνεται με την αλλαγή χρήσεων σε νοσοκομεία και την αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ. Οι συνταγογραφήσεις των γιατρών όμως δεν άργησαν να γίνουν σημείο αιχμής για τον υπουργό και σημείο… τριβής για τον συνδικαλιστή γιατρό.

«Η περιφρούρηση της αξιοπρέπειας και του κύρους των μελών του ΙΣΑ είναι αναγκαία στο πλαίσιο της συνδρομής μας στην “κάθαρση”, αλλά και προκειμένου να σταματήσει επιτέλους η διαπόμπευση και η στοχοποίηση ολόκληρου του ιατρικού σώματος» τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης, με αφορμή τη χθεσινή προσφυγή στον Εισαγγελέα προσθέτοντας μάλιστα ότι «τώρα, ίσως περισσότερο από πότε, δεν μπορεί να στοχοποιείται ένα ολόκληρο σώμα».

Αυτό που δεν μπορεί να… καταλογίσει σίγουρα κάποιος στον πρόεδρο του ΙΣΑ είναι ότι δεν είχε προειδοποιήσει τον υπουργό για την προσφυγή στην εισαγγελική αρχή μέσω της οποίας ζητεί τα στοιχεία των παραβατών γιατρών που είναι μέλη του μεγαλύτερου συλλόγου της χώρας. Από την περασμένη Τρίτη που ο υπουργός Υγείας άνοιξε το θέμα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που συνταγογραφούν καταχρηστικά ζημιώνοντας τον Οργανισμό, με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις του ο κ. Πατούλης ζητεί ονόματα και διευθύνσεις των επίορκων γιατρών, πλην όμως χωρίς αποτέλεσμα. Την περασμένη Κυριακή επιφυλάχθηκε να προσφύγει κατά παντός υπευθύνου που επιχειρεί «να αμαυρώσει το ιατρικό σώμα συνολικά, να διαταράξει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή, με μόνο στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων». Όπως κι έπραξε δυο ημέρες αργότερα, προσφεύγοντας στον Εισαγγελέα.

Πηγές του υπουργείου Υγείας πάντως, κάνουν λόγο για άσκηση τρομερής πίεσης από πλευράς ιατρικών συλλόγων προς το υπουργείο και τον ΕΟΠΥΥ για τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών γιατρών. Όπως εξηγούν, όσο εντείνονται οι έλεγχοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τόσο πιέζουν οι συνδικαλιστές γιατροί να μην δίδονται στη δημοσιότητα στοιχεία για τους παραβάτες και μάλιστα ανεξάρτητα από την επιβληθείσα ποινή (μεχρι τωρα έχουν καταλογιστεί σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ πρόστιμα αξίας 5.000 έως 100.000 ευρώ, προσωρινή αφαίρεση κωδικού στο σύστημα e-syntagografisi, ακόμη και οριστική αφαίρεση του δικαιώματος για συνταγογράφηση). 

Η πίεση που ασκείται, κατά τις ίδιες πηγές, μεγαλώνει όσο μικραίνει ο ιατρικός σύλλογος, καθώς οι γιατροί της περιφέρειας θεωρούν πως η τυχόν δημοσιοποίηση τέτοιας ποινής εις βάρος τους ισοδυναμεί με αφαίρεση της άδειας επαγγέλματος σε κλειστές κοινωνίες.

Η σιωπηρή συναίνεση των γιατρών στις αλλαγές του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ αποτελεί προαπαιτούμενο για κάθε ηγεσία του υπουργείου Υγείας την τελευταία διετία –και ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ο στενός εναγκαλισμός του με τον πρόεδρο του ΙΣΑ, έναν από τους πιο έμπειρους συνδικαλιστές της υγείας, και δη εξέχον στέλεχος της γαλάζιας παράταξης, δεν ξένισε κανέναν.

Άλλωστε ένα από τα πρώτα ραντεβού που δρομολόγησε μία μόλις ημέρα μετά την ορκωμοσία του ο υπουργός Υγείας ήταν με τον κ. Πατούλη –συναντήθηκαν την Πέμπτη 27 Ιουνίου στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου στους Αμπελόκηπους ενώ επανέλαβαν τη συνάντηση μια εβδομάδα αργότερα στην Αριστοτέλους.

Τον περασμένο μήνα μάλιστα έσπευσαν να δημοσιοποιήσουν με κάθε τρόπο και μέσο το απτό αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας τους ταξιδεύοντας μαζί στο Καστελλόριζο και συνοδεύοντας την γιατρό που αποκτούσε το νησί έπειτα από δύο χρόνια. «Μόνιμος γιατρός στο Καστελλόριζο: δίνει λύση ο υπουργός Υγείας με τη βοήθεια του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών» ήταν το πανηγυρικού τόνου δελτίο τύπου του ΙΣΑ, την ώρα που ο υπουργός Υγείας «ανέβαζε» στο twitter φωτογραφίες με τον συνταξιδιώτη του, κ. Πατούλη αρχικά και στη συνέχεια και με άλλους θεσμικούς παράγοντες του ακριτικού νησιού.

Το ίδιο παραγωγική είχε χαρακτηριστεί και η συνάντησή τους περί τα μέσα Ιουλίου, με τον πρόεδρο του ΙΣΑ να θέτει το μείζον ζήτημα για τον ιατρικό κλάδο της εκκαθάρισης των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς και να λαμβάνει διαβεβαιώσεις για την ταχύτατη εξόφλησή τους. Ενδεικτική της σχέσης των δύο ανδρών αλλά και της εμπιστοσύνης του υπουργού προς τον πρόεδρο του ΙΣΑ θεωρήθηκε και η τοποθέτησή του τελευταίου ως εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας σε τριμελή επιτροπή για τον ιατρικό τουρισμό.

protothema.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *