Π.Λαφαζάνης: “Θέλουμε αλλαγή των όρων της συμφωνίας για ΤΑΡ”

Tην αλλαγή της “αποικιακής” σύμβασης που είχε υπογράψει για το ΔΕΣΦΑ η κυβέρνηση Α.Σαμαρά ζήτησε ο Π.Λαφαζάνης. Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΕΣΦΑ δόθηκε στους Αζέρους της SOCAR και ο αγωγός ΤΑΡ θα
διέρχεται της χώρας χωρίς να πληρώνει τέλη διέλευσης!

Το ζήτημα αλλαγής των όρων της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP τέθηκε στη συνάντηση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν, Ραχμάν Μουσταφάγιεφ, ενώ επανέλαβε τη θέση του υπουργείου ότι είναι σε κατάσταση αναμονής για τον ΔΕΣΦΑ.

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε τις επιφυλάξεις του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, αλλά και για τον TAP, ωστόσο τόνισε ότι θα αναμένει την απόφαση της Ευρωπαικής Επιτροπής Ανταγωνισμού για την έγκριση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, η οποία αναμένεται μέχρι το Μάρτιο.

Ειδικότερα, σχετικά με τον ΤΑP o κ. Λαφαζάνης έκανε γνωστή την πρόθεση της κυβέρνησης για στήριξη σε γενικές γραμμές της διεύλευσης του αγωγού από τον Ελλάδα, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων, με στόχο τη μεγιστοποίηση των ελληνικών συμφερόντων, αναγνωρίζοντας ότι το εν λόγω πρότζεκτ συμφέρει γενικά τη χώρα, την ευρύτερη περιοχή και την ενεργειακή ασφάλεια. Για τον ΔΕΣΦΑ επισήμανε ότι η διαδικασία έχει προχωρήσει, παρά τις αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, παρά ταύτα, όπως τόνισε, θα αναμένει την απόφαση της Κομισιόν, η οποία εξετάζει τα όποια ερωτηματικά έχουν προκύψει.

Ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν, Ραχμάν Μουσταφάγιεφ εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο χώρες είναι εταίροι και μπορούν να αυξήσουν τη συνεργασία τους για το κοινό ενεργειακό όφελος τους, εκφράζοντας ικανοποίηση από τη συνάντηση.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *