Στη δικαιοσύνη για την καμπάνα οι ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών του Ηρακλείου

της Κατερίνας Μηναδάκη

Νομικά αναμένεται να κινηθεί τώρα ο Σύλλογος ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών του Ηρακλείου που έχει βρεθεί αντιμέτωπος με ένα τεράστιο πρόστιμο…
αφού κατηγορήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι συντόνιζε τα μέλη του και καθόριζε κοινές τιμές στα φροντιστήρια του νομού. Όπως επεσήμανε μιλώντας στο Σκάι Κρήτης ο πρόεδρος των φροντιστηριούχων Γιώργος Χατζηδάκης, αυτή ήταν μία απόφαση της διοίκησης του 2003 – 2004 στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει τους παράνομους που λυμαίνονταν το χώρο και η πολιτεία δεν έκανε απολύτως τίποτα για να βοηθήσει. Το κάναμε για να αντιμετωπίσουμε τις παρανομίες γιατί το κράτος δε βοηθούσε ωστόσο οφείλω να πω ότι τότε υπήρξε και μία μαζική μείωση των διδάκτρων. Ο κόσμος του Ηρακλείου ωφελήθηκε. Όμως η επιτροπή σφάλει σε ότι έχει σχέση από το 2005 και μετά. Η απόφαση αυτή δεν εφαρμόστηκε … ανέφερε.
Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση έφτασε στην επιτροπή ανταγωνισμού μετά από διενέξεις των μελών του Συλλόγου και σχετική καταγγελία. Τώρα τα χρήματα αυτά θα πρέπει να τα πληρώσει ο Σύλλογος ή τα μέλη του. Αν αρχίσουν τα μέλη μας να αποχωρούν για να μην πληρώσουν τι γίνεται; Τι θα συμβεί στο σύλλογο; Υπάρχουν και προσωπικές ποινικές ευθύνες στο σύνολο των μελών της διοίκησης από το 2010 και μετά. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να τα δούμε. Είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση. Έχουμε ήδη συστήσει ψυχραιμία στα μέλη μας ενώ έχουμε απευθυνθεί και σε αθηναϊκό νομικό γραφείο που ασχολείται με τέτοια θέματα για να δούμε τι θα κάνουμε παρακάτω. Το πρόστιμο είναι εξοντωτικό για το σύλλογο ενώ θα κάνουμε και προσφυγή για την εξάλειψη ή τη δραστική του μείωση. Θα δούμε όμως και ποιοι ευθύνονται για όλο αυτό …
Το Ιστορικό
Στην απόφαση της η επιτροπή ανταγωνισμού γράφει χαρακτηριστικά ότι: Συγκεκριμένα, με απόφασή της, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκρινε ότι ορισμένοι σύλλογοι ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών που δραστηριοποιούνται στις περιοχές της Αττικής, της Βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης παραβίασαν το άρθρο περί απαγορευμένων συμπράξεων, υιοθετώντας πρακτικές καθορισμού τιμών και υπέρμετρους περιορισμούς στην άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των μελών τους (φροντιστηρίων ξένων γλωσσών).
Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, οι εν λόγω σύλλογοι ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών –με βάση σειρά αποφάσεων/συστάσεων των καταστατικών τους οργάνων ή/και σχετικές ρυθμίσεις στα καταστατικά, στους κανονισμούς δεοντολογίας και σε άλλα εσωτερικά τους έγγραφα, για χρονικό διάστημα άνω της δεκαετίας – είτε συντόνιζαν τα δίδακτρα που χρέωναν τα μέλη τους (π.χ. ελάχιστη τιμή διδάκτρων, περιορισμοί στη χορήγηση εκπτώσεων), είτε συντόνιζαν άλλες σημαντικές παραμέτρους της εμπορικής δραστηριότητάς τους (π.χ. ρήτρες μη ανταγωνισμού, ρήτρες περί της συμμετοχής ή μη σπουδαστών σε εξετάσεις γλωσσομάθειας, υπέρμετροι περιορισμοί στη διαφημιστική δραστηριότητα), κατά περίπτωση.
Για τις ως άνω διαπιστωθείσες παραβάσεις, η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους €855.356. Ειδικότερα, και αναλόγως της σοβαρότητας και διάρκειας της διαπιστωθείσας παράβασης για κάθε σύλλογο ξεχωριστά, επιβλήθηκαν – με βάση το συνολικό κύκλο εργασιών των μελών κάθε ένωσης – πρόστιμα:
1. Στο Σ.Ι.Κ.Ξ.Γ Νομού Ηρακλείου, € 378.902 (με συνεκτίμηση ελαφρυντικών περιστάσεων),
2. Στο Σ.Ι.Κ.Ξ.Γ Νομού Χανίων, € 83.037 (με συνεκτίμηση ελαφρυντικών περιστάσεων)
3. Στο Σ.Ι.Κ.Ξ.Γ Βόρειας Ελλάδας, € 267.084,
4. Στο Σ.Ι.Κ.Ξ.Γ Νομού Σερρών, € 85.229,
5. Στο Σ.Ι.Κ.Ξ.Γ Νομού Κιλκίς, € 41.104.
Επισημαίνεται ότι, εάν η ένωση επιχειρήσεων δεν είναι αξιόχρεη, υποχρεούται να συγκεντρώσει εισφορές από τα μέλη της, προκειμένου να καλύψει το ποσό του προστίμου. Με την ίδια απόφαση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε να απευθύνει σύσταση στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (Europalso) για έτερη διαπιστωθείσα παράβαση του άρθρου 1 του ν. 703/1977 (νυν άρθρο 1 του ν. 3959/2011).
Επίσης, αποφάσισε να αποδεχθεί, δυνάμει του άρθρου 25 παρ. 6 του ν. 3959/2011, τις επικαιροποιημένες δεσμεύσεις που προτάθηκαν από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (PALSO) προς παύση πιθανολογούμενης παράβασης που αφορούσε σε περιορισμούς στη διοργάνωση και συμμετοχή σε ανταγωνιστικές εξετάσεις γλωσσομάθειας και έκδοσης συναφών πιστοποιητικών (πέραν των εγκεκριμένων από την Ομοσπονδία). Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο.

.prismanews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *