Παρουσίαση βιβλίου στα Εξάρχεια

Ο εκδοτικός οίκος Χίλων και το Floral σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου, «Ο διάβολος και άλλα αφηγήματα», της ρωσίδας ποιήτριας Μαρίνας Τσβετάγιεβα…

Παρουσίαση βιβλίου «Ο διάβολος και άλλα αφηγήματα»

της Μαρίνας Τσβετάγιεβα, εκδόσεις Χίλων.

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014| 7:30 μ.μ.

Floral café, Θεμιστοκλέους 80, Εξάρχεια, τηλ. 210-3800070, www.floracafe.gr
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Στεργιόπουλος, ποιητής και δημοσιογράφος, η μεταφράστρια του βιβλίου, Ελένη Μπουκουβάλα καθώς και ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, κατεξοχήν μεταφραστής ρωσικής λογοτεχνίας και ποίησης. Στη διάρκεια της βραδιάς θα διαβαστούν και αγαπημένα ποιήματα της Μαρίνας Τσβετάγιεβα.

To βιβλίο αποτελείται από τέσσερα πεζογραφήματα σχετικά με την παιδική της ηλικία, γραμμένα ανάμεσα στα έτη 1934-1935. Μέσα από τα γραπτά αυτά, διαγράφεται η εξέγερση της ποιήτριας απέναντι στην προκατάληψη και την εκκλησιαστική συμβατικότητα, αναδεικνύεται το θέμα της γέννησης της ποιητικής της κλίσης, και σκιαγραφείται η ιστορία της οικογένειάς της, στην Ρωσία πριν και κατά τη διάρκεια της επανάστασης, μια ιστορία σημαδεμένη από το μύθο του θανάτου. Ο Πάστερνακ αποκάλεσε την Μαρίνα Τσβετάγιεβα «ασύγκριτα χαρισματική ποιήτρια, φλογερή και επινοητική» και ο Έρενμπουργκ, «μια Ρωσίδα ασεβή, όλο φως και χαρά». Αυτά τα στοιχεία χαρακτηρίζουν και αυτά τα αφηγήματα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα.

***

Η Μαρίνα Τσβετάγιεβα, μία από τις μεγαλύτερες ποιήτριες του 20ού αιώνα, γεννήθηκε το 1892 στη Μόσχα. Η μοίρα αυτής της απρόβλεπτης και χειμαρρώδους γυναίκας, που παντρεύτηκε έναν εθελοντή του Λευκού Στρατού, είναι άρρηκτα δεμένη με την ταραγμένη ιστορία της Ρωσίας. Ασυμβίβαστη με τις ηθικές και κοινωνικές επιταγές της εποχής της, αντίθετη με την επανάσταση, ζει για πολύ καιρό στην εξορία. Σύγχρονη του Πάστερνακ, του Μάντελσταμ, του Γκόρκι, της Αχμάτοβα, θαυμάστρια του Μαγιακόφσκι, αυτή η μόνιμα ερωτευμένη γυναίκα επιμένει να εξυμνεί τις μεγάλες ιδέες, τις ομορφιές της φύσης και τη μυστηριώδη διδαχή του θανάτου. Το 1941, ύστερα από πολλές περιπέτειες, επιστρέφει στη Ρωσία, όπου , παραμελημένη από τους συμπατριώτες της και μην έχοντας καθόλου πόρους, δίνει τραγικό τέλος στη ζωή της.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *