Πολιτική γκάφα ή κάτι άλλο; Υπόγραψαν αναδιάρθρωση χρέους χωρίς να έχουν πάρει δάνειο!

Γράφει ο Αδαμάντινος

Από την 6η Ιανουαρίου του 2011 είχα προβλέψει, ότι θα έρθει το πλήρες χάος στην ελληνική οικονομία, όταν ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών πέσει κάτω από τις 1150 μονάδες (βλέπετε εδώ). Σήμερα ο ΓΔ είναι στις 1185 μονάδες και η ελληνική οικονομία έτοιμη να ξεψυχήσει.
Η ελληνική κυβέρνηση εχει υπογράψει δύο μνημόνια, που στην πραγματικότητα είναι δύο αναδιαρθρώσεις χρέους, κατα τις οποίες τα δάνεια που…..
πήρε ή θα πάρει η χώρα πάνε στους δανειστές, που πλέον εξασφαλίζονται μέσω της υποθήκευσης κράτους, της μεταφοράς των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, του μηχανισμού στήριξης και των ευρωομολόγων. Τα λεφτά των δανείων ειναι βασικά λεφτά ευρωπαίων πολιτών. Θεωρώ ότι όσα μέτρα έχουν ληφθεί είναι υπέρ των δανειστών, αφού μέτρα για την ανάπτυξη της χώραςμεσα στα μνημόνια δεν συμπεριλαμβάνονται πουθενά. Με αυτό το σκεπτικό η ημερομηνία χρεοπίας της χώρας θεωρείται ότι είναι η ημερομηνία υπογραφής του πρώτου μνημονίου, τότε που έγινε και η πρώτη αναδιάρθρωση χρέους.

H ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει και ότι έχει γίνει από την αρχή του χρόνου, στην ευρωζώνη και την ελλάδα, δεν έγινε για να σωθεί το ευρώ αλλά για να μη χάσουν οι δανειστές της χώρας τα χρήματά τους. Το ότι επίσης οι ευρωπαικές κυβερνήσεις δεν προχωράνε σε ουσιαστικές αλλαγές στην ευρωζώνη, αποδίδεται πιθανότατα στο ότι κάποιοι μέσα στο πολιτικό σύστημα της ΕΕ αποκομίζουν κέρδος γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις αποφάσεις και παίζοντας ανάλογα στο χρηματιστήρια. Δεν υπάρχουν άγιοι σε αυτό το κόσμο και αμφιβάλλω αν ποτέ υπήρξαν.

Στο ερώτημα αν θα σωθεί τελικά το ευρώ στη μορφή που είναι; Η απάντηση μου είναι μάλλον αρνητική. Δεν βλέπω μέλλον στο ευρώ, διότι τα οικονομικά εργαλεία που δημιουργούνται στις ευρωσυνάξεις αυξάνουν μέν τα κέρδη των τραπεζών και των επιχειρήσεων αλλά δεν βελτιώνουν τη καλύτερη διαβίωση όλων και δεν ευνοούν τη συνοχή της ευρωζώνης.

Η ευρώπη θέλει κοινή οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική. Αν αυτό δεν αποφασισθεί σύντομα όλες οι PIGS θα ευρεθούν αναγκαστικά εκτός ευρωζώνης λόγω διαφοράς ανταγωνιστικότητας, μιας ανταγωνιστικότητας που θα αυξάνει όσο δεν δημιουργούνται σε αυτές υποδομές και δεν προσλαμβάνονται ικανά στελέχη για να κάνουν έρευνα και ανάπτυξη. Δεδομένου οτι αυτές οι χώρες ειναι και τεχνολογικά υποδεέστερες, η ανταγωνιστηκότητά τους συνεχώς θα ελαττώνεται αυξάνοντας τα χρέη των και τη πιθανότητα διάσπασης της ευρωζώνης.

Παρατηρείστε, τα τέσσερα διαγράμματα της μεταβολής των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων. Τα επιτόκια της Γερμανίας και της Γαλλίας πέφτουν ταυτόχρονα ενώ της Ισπανίας και της Ιταλίας ανεβαίνουν την ίδια περίοδο απότομα. Αυτό σημαίνει ότι Γερμανία και Γαλλία δεν έχουν ενδιαφέρον για το ευρώ και η όλη εξέλιξη οδεύει πρός ταυτόχρονη ή διαδοχική έξοδο των PIGS απο τη ευρωζώνη.

Η ελλάδα έπρεπε να χρεοκοπήσει πριν την υπογραφή και των δύο μνημονίων και να το κάνει εντός της ευρωζώνης. Ο σωστός χειρισμός μιας τέτοιας οικονομικής πολιτικής άπόφασης και πράξης για τη χώρα θα της απέδιδε τα μέγιστα. Τωρα το πουλι σχεδόν έχει πετάξει, ενώ σε κάθε περίπτωση και τα δύο μνημόνια αποδέχονται την ισχύ του αγκλικού δικαίου έναντι του ελληνικού, όπως και να διαμορφωθεί το σκηνικό στη χώρα.

Σε μια χώρα που δεν παράγει τιποτα, όπως η ελλάδα, κανένας δεν μπορεί να επενδύσει. Η ανάπτυξη φέρνει ανάπτυξη και ανάπτυξη δεν ειναι τα θαλασσοδάνεια στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, όπως γινόταν παλιά. Ανάπτυξη σημαίνει μοντέλα, υποδομές, οργάνωση, σχεδιασμός, αξιοκρατία, καλά στελέχη, εισαγωγή κυρίως υψηλής τεχνολογίας και εκβιομηχάνιση.

Δεδομένου ότι την τεχνολογία κανένα κράτος δεν τη δίνει … η ελλάδα τετέλεσται. Χωρις τεχνολογία, έρευνα και ανάπτυξη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της δεν μπορεί να υπάρξει.

Μου κάνει εντύπωση με τι προσόντα και τι εξασφαλίσεις η ελλάδα έγινε μέλος της ευρωζώνης. Η ελλάδα δεν έχει ελπίδα προόδου, ακόμη και να της χαρισθεί όλο της το χρέος, διότι δεν υπάρχουν εκείνα τα χαρισματικά στελέχη που χρειάζονται για να υπάρξει ανάπτυξη και αυτά δεν είναι μόνο οι οικονομολόγοι. Η ελλάδα χρειάζεται συμμετρική ερευνητική και αναπτυξιακή πολιτική. Με αυτό το πολιτικό, οικονομικό, τεχνικό και τεχνολογικό δυναμικό, την άσχημη νοοτροπία και τις υποδομές που έχει, κάτι τέτοιο είναι και αδύνατο και αδιανόητο.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *