xOrisOria News

Πνίγονται σε μία… κούπα γάλα

Πληθαίνουν οι αντiδράσεις κατά της ρύθμισης. Διαρρηγνύεται η συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας

Τρικυμία στην κυβέρνηση προκαλεί η διάταξη για το γάλα, καθώς πληθαίνουν οι αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και….

της ΝΔ, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο παραίτησης του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμου Χαρακόπουλου. Το επιτελείο του Μαξίμου με τη συνδρομή υπουργών προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα, επιχειρώντας παράλληλα να κάμψει τις αντιρρήσεις βουλευτών της ΝΔ. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι διαρρηγνύεται η συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και η θα χρειασθεί να δώσει μάχη στη Βουλή για να περάσει τις επίμαχες διατάξεις, υποχωρώντας ενδεχομένων σε πολλά σημεία.

Μεγάλο εσωκομματικό πρόβλημα αντιμετωπίζει ο Ευ. Βενιζέλος, καθώς οι αντιδράσεις βουλευτών του κόμματος του δεν περιορίζονται στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά αφορούν πλέον γενικότερα τις επιλογές της κυβέρνησης και τη στάση της απέναντι στην τρόικα. Ενδεικτική της κριτικής που ασκείται είναι η δήλωση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Θάνου Μωραϊτη, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για “διευθετήσεις συμφερόντων” και για “εικονική διαπραγμάτευση” με την τρόικα.

Μετά τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κασσή και τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Βλάχο, ο Θάνος Μωραΐτης όχι μόνο δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τη διάταξη, αλλά και ότι άλλοι «πράσινοι» βουλευτές προτίθενται να καταψηφίσουν τις αλλαγές στο γάλα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ στις 16:00 το απόγευμα, προκειμένου να τους ενημερώσει για το θέμα του γάλακτος και να κάμψει τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί.

«Η διαπραγμάτευση που έγινε για την έκθεση του ΟΟΣΑ ήταν εικονική»

Ο κ. Μωραΐτης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για ψηφίσει τη διάταξη, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι κι άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσουν. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η διαπραγμάτευση που έγινε για την έκθεση του ΟΟΣΑ ήταν εικονική, αφού ειδικά για το θέμα του γάλακτος το αποτέλεσμά της ήταν προαποφασισμένο.

«Θα καταψηφίσω τη διάταξη για το γάλα», ξεκαθαρίζει ο Θάνος Μωραΐτης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Βήματος, αναφέρει: «Κάποιος που διαβάζει την ανακοίνωσή μου, δεν νομίζω ότι πιστεύει ότι μπορεί να ψηφίσω τη συγκεκριμένη διάταξη για το γάλα».

«Εγώ θα καταψηφίσω το συγκεκριμένο θέμα. Είμαι ξεκάθαρος και θα είναι και άλλοι βουλευτές. Δεν ξύπνησα ένα πρωί και πήρα αυτές τις θέσεις για το γάλα. Το 90% της ανακοίνωσης είναι η ομόφωνη απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ που αποφάσισε πριν από μία εβδομάδα ότι η τελευταία “κόκκινη γραμμή” του στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ είναι η διάταξη για το γάλα. Κάποιος πρέπει να έρθει λοιπόν και να πείσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι αυτή η διάταξη είναι προς μια θετική κατεύθυνση και ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα» τόνισε ο βουλευτής.

«Όλα αυτά τα χρόνια έλεγα-και δεν ήμουν μόνος-ότι η χώρα πρέπει μέσα από αυτήν την κρίση να συγκρουστεί με τις παθογένειες που οδήγησαν σε αυτήν την κρίση και το μοντέλο που κατέρρευσε, τον κρατικό παρασιτισμό και το πάρτι μεταπρατών» ανέφερε ο κ. Μωραΐτης, ο οποίος επισήμανε: «η χώρα είχε σταματήσει να παράγει και η ιστορία με το γάλα αυτό αποδεικνύει σήμερα: ότι παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού και παρά το γεγονός ότι μια γενιά βουλευτών σήκωσε στην πλάτη της σκληρές και δύσκολες αποφάσεις, κάποιοι θέλουν να παραδώσουν τα οικονομικά κλειδιά της χώρας ξανά σε αεριτζήδες, μεταπράτες και εισαγωγείς… Η διάταξη χτυπά τους παραγωγούς γάλακτος και ετοιμάζονται για το μεγάλο πάρτι οι εισαγωγείς. Εδώ που έχουμε φτάσει, κανείς δεν μπορεί να κρύβεται και να λέει τη μισή αλήθεια και γι’ αυτό ξεκαθάρισα τη θέση μου από χθες».

Υποστήριξε ότι την ίδια στάση θα κρατήσουν και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που δεν έχουν δημοσιοποιήσει τις θέσεις τους, λέγοντας: «έχω μιλήσει με βουλευτές και δεν έχουν μεν δημοσιοποιήσει τη στάση τους, αλλά δεν νομίζω ότι θα ψηφίσουν τη συγκεκριμένη διάταξη για το γάλα. Σε μια χρονική στιγμή όπως αυτή, δεν πρέπει να δηλητηριάσουμε και άλλο τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Πρέπει επιτέλους να αφήσουμε τους βουλευτές όχι μόνο να εκφράζουν την άποψή τους, αλλά να συμμετέχουν και οι ίδιοι στη διαδικασία για το πώς θα περάσουν κάποια ζητήματα. Δεν μπορεί απλά να παρακολουθούν».

Σημειώνεται ότι ο κ. Μωραΐτης προέβη, χθες, σε σχετική ανακοίνωση για το θέμα στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς φαίνεται, πως κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι η οικονομία κατέρρευσε το 2009 γιατί είχε υπονομευτεί και γκρεμιστεί η παραγωγική βάση της. Σήμερα, αμετανόητοι, επιχειρούν να εξυπηρετήσουν για μια ακόμη φορά νεοφιλελεύθερες εμμονές αλλά και γιγαντώδεις διευθετήσεις συμφερόντων στην αγορά. Η διαπραγμάτευση που έγινε για την έκθεση του ΟΟΣΑ ήταν εικονική, αφού ειδικά για το θέμα του γάλακτος το αποτέλεσμά της ήταν προαποφασισμένο».

ΝΙΚΟΛ ΚΛΑΔΗ

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post