Προς έναν ενιαίο φορέα Υγείας

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 12ο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Healthworld» με θέμα «Από το Μνημόνιο στη συγκρότηση…

του υγειονομικού τομέα», τόνισε ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί το υπάρχον μοντέλο στον ΕΟΠΥΥ των διαφορετικών ταχυτήτων και οργανισμών».

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «ο τομέας της Υγείας χρειάζεται γενική αναμόρφωση, για παράδειγμα στην πρωτοβάθμια φροντίδα, όπου η διαμόρφωση ενός ενιαίου δημόσιου φορέα θα είναι προϊόν διαλόγου». Στις προθέσεις του υπουργείου είναι στον νέο φορέα να ενταχθούν και ιδιώτες γιατροί. Βασικό σημείο που μένει ακόμα να διευκρινιστεί είναι υπό ποια μορφή θα λειτουργήσει αυτός ο φορέας. Από την άλλη, το υπουργείο φαίνεται να προκρίνει τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αποκλειστικά αγοραστή υπηρεσιών υγείας με «κλειστό προϋπολογισμό» που θα διαπραγματεύεται τιμές και πακέτα παροχών. Σημειώνεται ότι περί τα τέλη του μήνα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα παραλάβει τα πορίσματα των δύο επιτροπών που επεξεργάζονται το αντικείμενο κι έχουν αναλάβει να υποβάλουν προτάσεις.

O υπουργός αναφέρθηκε και στις υπερσυνταγογραφήσεις εξετάσεων από γιατρούς, σημειώνοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει στα χέρια του τα αποτελέσματα των σχετικών ελέγχων που έχει κάνει ο ΕΟΠΥΥ. Οπως είπε, «έχουμε εξελίξεις και σύντομα θα παρουσιάσω όλα τα στοιχεία. Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι», και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι έχει βρεθεί γιατρός που έγραψε σε έναν μήνα εξετάσεις αξίας 450.000 ευρώ!

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός αναφέρθηκε στην αδυναμία του οργανισμού να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ασφαλισμένων του. Οπως τόνισε, δεν υπάρχει σωστή καταγραφή του αριθμού των δικαιούχων, ενώ τα μητρώα των Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ αλληλοκαλύπτονται και δεν επικαιροποιούνται, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται άθροισμα ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ άνω των 13 εκατομμυρίων ατόμων! Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κοντός, 6.171.000 ασφαλισμένοι εμφανίζονται να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, 3.068.000 εμφανίζονται να μην έχουν ασφαλιστική ικανότητα, 449.000 έχουν ασφαλιστική ικανότητα αλλά όχι ταυτοποίηση και περισσότεροι από 3.000.000 δεν έχουν ούτε ασφαλιστική ικανότητα ούτε ταυτοποίηση.

Πηγή: http://www.skai.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *