ΥΠΟΙΚ: Δεν θα κουρευτούν οι καταθέσεις

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν το ενδεχόμενο ενεργοποίησης bail-in σε περίπτωση που μια τράπεζα χρειαστεί κεφαλαιακή στήριξη, το οποίο…..

επανήλθε στο προσκήνιο εξαιτίας της κοινοτικής οδηγίας που θα ενσωματώνει το νομοσχέδιο για τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Πηγές με γνώση του θέματος επισημαίνουν ότι η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2013/216/01/ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων στα μέτρα στήριξης των τραπεζών στο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, δεν οδηγεί σε «κούρεμα» των απαιτήσεων των ομολογιούχων ελληνικών τραπεζών.

Απαντώντας στο ερώτημα για το εάν με την εισαγωγή της Οδηγία 2013/216/01/ΕΕ στο εθνικό νομικό πλαίσιο θα υπάρξει ζήτημα να απομειωθεί η αξία των ομολόγων των μη ασφαλισμένων πιστωτών τραπεζών που έχουν κεφαλαιακό έλλειμμα, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν πως οι σχετικές αναφορές είναι «εικασίες» που δεν τεκμηριώνονται και ότι βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου πρέπει να υπάρξουν ειδικές προϋποθέσεις για να ενεργοποιηθεί το «bail in».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το in.gr, η κοινοτική οδηγία που ισχύει από την 1η Αυγούστου 2013 προβλέπει πως όταν ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας με κεφαλαιακό έλλειμμα παραμένει πάνω από το θεσπισμένο ελάχιστο ποσοστό, η τράπεζα θα πρέπει να είναι σε θέση να αποκαταστήσει η ίδια την κεφαλαιακή της θέση, μέσω μέτρων άντλησης κεφαλαίου.

«Στην περίπτωση που δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα, περιλαμβανομένης άλλης εποπτικής δράσης, τότε και μόνον τότε το χρέος μειωμένης εξασφάλισης θα μετατρέπεται σε μετοχικό κεφάλαιο, κατά κανόνα προτού χορηγηθεί η κρατική ενίσχυση», σημειώνουν χαρακτηριστικά και ξεκαθαρίζουν πως η Κοινοτική Οδηγία δεν αφορά σε καμία περίπτωση τις ανασφάλιστες καταθέσεις (άνω των 100.000 ευρώ).

«Σε περίπτωση που η τράπεζα δεν πληροί πλέον τις ελάχιστες κανονιστικές κεφαλαιακές απαιτήσεις, το χρέος μειωμένης εξασφάλισης πρέπει να μετατρέπεται ή να απομειώνεται, κατά κανόνα προτού χορηγηθεί η κρατική ενίσχυση. Δεν πρέπει να χορηγείται κρατική ενίσχυση προτού τα ίδια κεφάλαια, το υβριδικό κεφάλαιο και οι μετοχές μειωμένης εξασφάλισης διατεθούν στο σύνολό τους προς αντιστάθμιση τυχόν ζημιών».

Τέλος, τα αρμόδια στελέχη αναφέρουν πως απαραίτητη προϋπόθεση για να μετατραπεί το χρέος μειωμένης εξασφάλισης σε μετοχικό κεφάλαιο είναι οι τράπεζες να έχουν εκδώσει τέτοια ομόλογα.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *