Ιδού πως η Ελλάδα κατάντησε να ζητιανεύει για μια δόση

Τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γ. Μιχελάκη είναι αποκαλυπτικά για το πώς κατάντησε η Ελλάδα να ζητιανεύει για μια δόση και πώς τα γνωστά υποζύγια του φορολογικού συστήματα συντηρούν τους ελάχιστους που δεν….
έχουν πληρώσει ποτέ.

Η ερώτηση αφορούσε την πορεία ελέγχου και είσπραξης της λίστας των μεγαλοοφειλετών και τα στοιχεία δείχνουν ότι από περί 13 δις ευρώ που οφείλονται στο δημόσιο από 459 υποθέσεις, τελικά έχουν εισπραχθεί μόλις 19 εκατ. Δηλαδή αγνοούνται περί τα 12,9 δις ευρώ, σχεδόν όσα και το πακέτο που μας ζητά να δεχθούμε η τρόικα.

Αν δηλαδή το κράτος ήταν ικανό να πιάσει τους μεγαλοοφειλέτες και να τους αναγκάσει να πληρώσουν τώρα δε θα μιλούσαμε για μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και για εργασιακά ή απολύσεις. Και δε θα είχαμε τους τροικανούς νταβατζήδες να κάνουν κουμάντο στη χώρα.

Στο σύνολο της ληξιπρόθεσμης οφειλής των 13 δισ. ευρώ, εισπράχθηκε μόλις ποσό 19.062.985,11 ευρώ. Διαγράφηκε ποσό 29.485.785,35 ευρώ, που αφορά πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων για τα οποία εκδόθηκαν δικαστικές αποφάσεις καθώς και δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Σε αναστολή είσπραξης βρίσκεται το ποσό των 282.900.195 ευρώ.

Οι υποθέσεις των 1500 οφειλετών είχαν ανατεθεί σε 21 Ελεγκτές της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης του υπουργείου Οικονομικών και τα ανωτέρω αποτελέσματα έλαβαν χώρα στο διάστημα από 01.05.2012 έως 31.08.2012.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης έχει επισημάνει ότι στην κοινή γνώμη επικρατεί η αντίληψη ότι η λίστα με τους 1740 μεγαλοοφειλέτες που κατατέθηκε στη Βουλή ένα χρόνο νωρίτερα από τον τότε υπουργό Οικονομικών, δόθηκε στη δημοσιότητα για επικοινωνιακούς λόγους και στην πραγματικότητα δεν κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες σε βάρος μεγαλοεπιχειρηματιών που οφείλουν στο δημόσιο ποσά σε δυσθεώρητα ύψη.

Διασταύρωση στοιχείων με τα εμβάσματα στο εξωτερικό

Ο κ. Μαυραγάνης ενημερώνει πάντως τον κ. Μιχελάκη ότι γίνεται επεξεργασία και διασταύρωση στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί αν στους 1.500 μεγάλους οφειλέτες υπάρχουν φυσικά πρόσωπα, διοικούντες Νομικά Πρόσωπα και μέλη της οικογενείας τους (σύζυγοι και συγγενείς Α΄ βαθμού) οι οποίοι περιλαμβάνονται στο αρχείο μεταφοράς εμβασμάτων στο εξωτερικό, στο αρχείο τόκων καταθέσεων στο εξωτερικό και αν είναι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενδεχόμενο παραγραφής για τις δεκάδες offshore εταιρείες στο Κρανίδι

Την ίδια ώρα, μάχη με το χρόνο ώστε να μην παραγραφούν αξιόποινες πράξεις, φαίνεται ότι δίνουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες προκειμένου να ρίξουν φως στις 184 offshore που εμφανίζονται να έχουν έδρα τη Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου. Η Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου τον περασμένο Ιούνιο απέστειλε έγγραφο στο υπουργείο Οικονομικών με το οποίο δηλώνει ότι αδυνατεί να ελέγξει τις 184 offshore. Όπως αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, στο στάδιο της δημοσίευσης βρίσκεται πλέον υπουργική απόφαση που αναθέτει στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών, τη διενέργεια τακτικού φορολογικού ελέγχου και λοιπών φορολογιών όλων των ανέλεγκτων χρήσεων 161 offshore εταιρειών, οι υποθέσεις των οποίων παραγράφονται μέχρι 31.12.2012 και είναι ελεγκτικής αρμοδιότητας της Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου. Η έγγραφη απάντηση του υφυπουργού για τις offshore στο Κρανίδι, διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης ζητώντας να ενημερωθεί για την πορεία των ελέγχων και για την αποτροπή της παραγραφής.

Ιδού, λοιπόν πώς φτάσαμε ως εδώ. Αν τα βλέπει κάποιος υπεύθυνος θα έπρεπε να ντρέπεται.

http://www.antinews.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *