Φθιώτιδα: Από την Ολλανδία ήρθαν οι «τρελές αγελάδες» στη Λοκρίδα – Σε καραντίνα η μονάδα

Συγκροτείται σήμερα επιτροπή διαχείρισης κρίσης στη Φθιώτιδα για να γίνει έρευνα σε βάθος….
Δύο θετικά κρούσματα της νόσου των «τρελών αγελάδων» σε νεκρά βοοειδή επιβεβαιώθηκαν από το Εθνικό Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς.

Τα άρρωστα ζώα εντοπίστηκαν σε μεγάλη μονάδα στη Λοκρίδα Φθιώτιδας και σύμφωνα με πληροφορίες από τα δέκα νεκρά ζώα που πάρθηκαν δείγματα για έλεγχο στα δυο εντοπίστηκε η νόσος της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και η μονάδα τέθηκε σε καραντίνα, ενώ θα ελεγχθούν άμεσα και τα υπόλοιπα ζώα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα δυο ζώα οι κτηνοτρόφοι τα έχουν πάρει από την Ολλανδία. « Πρέπει να εξεταστεί άμεσα με το σύστημα της ιχνηλασιμότητας η ταυτότητα των άρρωστων ζώων…». δήλωσε στέλεχος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στο LamiaReport.

Στην Περιφέρεια Στερεάς έχει σημάνει συναγερμός και άμεσα θα συγκροτηθεί επιτροπή διαχείρισης κρίσης για το συγκεκριμένο θέμα, η οποία θα πραγματοποιήσει έρευνα σε βάθος και θα έχει την ευθύνη εφαρμογής όλων των απαραίτητων μέτρων που πρέπει να ληφθούν απ΄ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ειδικότερα, μεταξύ των μέτρων συμπεριλαμβάνονται η άμεση και καθολική απαγόρευση εισόδου και εξόδου των ζώων και των προϊόντων τους από την προσβεβλημένη εκτροφή.

Δεύτερον, η ενημέρωση του κτηνοτρόφου και των εμπλεκόμενων φορέων για υποχρεωτική τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων αντιμετώπισης της νόσου.

Τρίτον, η ενίσχυση και εντατικοποίηση σε όλα τα σφαγεία της χώρας των επισήμων ελέγχων στα σφάγια ενήλικων βοοειδών που υποχρεωτικώς εξετάζονται για ενδεχόμενη παρουσία της νόσου πριν δοθούν στην κατανάλωση και τέταρτον η γνωστοποίηση των κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

LamiaReport.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *