Ποιος είναι ο “Ζούκοφ” του ΣΥΡΙΖΑ -Φωτογραφίες

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
Η επιλογή του Νίκου Τόσκα υποστράτηγου ε.α για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι το θέμα συζήτησης στις ΕΔ.

Ποιος είναι ο Νίκος Τόσκας; Τουλάχιστον αυτός που έχουμε γνωρίσει από το ρεπορτάζ.

Κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας του ο Νίκος Τόσκας είχε την φήμη του “σκληρού” αξιωματικού. “Τεθωρακισμένος” φανατικός, βρέθηκε στην Σχολή Ευελπίδων τα χρόνια της χούντας. Ήταν δευτεροετής στην Σχολή τη νύχτα του Πολυτεχνείου. Τα όσα έζησε εντός της Σχολής έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην οριστική του απόφαση να ενταχθεί πολιτικά προς τα αριστερά.

Όχι δεν βοήθησε φοιτητές να γλιτώσουν την σύλληψη όπως γράφτηκε. Έγιναν όμως πολλά εκείνη την νύχτα στην Σχολή Ευελπίδων που τον “σημάδεψαν”. Και ίσως γι΄ αυτό ακόμη και σήμερα έχει μια εμμονή για δομικές αλλαγές στον τρόπο της εκπαίδευσης των Ευέλπιδων.

Υπηρέτησε σε πολλές ακριτικές μονάδες. “Αγαπημένες” του μεταθέσεις αυτές του Έβρου ,όπου ως τεθωρακισμένος είχε αφήσει πολύ θετικές εντυπώσεις. Το πέρασμά του από πολλές “μάχιμες” μονάδες τον εφοδίασε με πολλές εμπειρίες για το τι και πως πρέπει να αλλάξει στην δομή του στρατεύματος για να γίνει πραγματικά “σύγχρονος και αποτελεσματικός”.

Πολλά χρόνια αργότερα ως επικεφαλής του γραφείου του τότε Α/ΓΕΕΘΑ Μανούσου Παραγιουδάκη , προσπάθησε να περάσει πολλές από τις απόψεις του. Ήταν η πρώτη φορά που κατάλαβε ότι το “σύστημα είναι ανίκητο”. Αλλά δεν το έβαλε κάτω.

Οι “παραστάσεις” του έγιναν πιο πλούσιες μετά από την θητεία του σε νατοϊκή θέση. Είναι άριστος γνώστης της λειτουργίας της Συμμαχίας κι έχει διατηρήσει καλές επαφές με στρατιωτικούς με τους οποίους υπηρέτησε στο NATO.

Όπως συμβαίνει μ΄ όλους τους αξιωματικούς και ο Τόσκας είχε “χαρακτηριστεί” πολιτικά και αυτός ήταν ο βασικός λόγος της αποστρατείας του το 2005.

Αμέσως μετά απ΄ αυτή δραστηριοποιήθηκε πολιτικά και βρέθηκε στο πλάϊ της Βάσως Παπανδρέου, οταν εκείνη έγινε υπεύθυνη του τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ. Μαζί με λίγους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς ο Τόσκας ήταν από τους βασικούς συντάκτες του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για την ΄Άμυνα, το 2009 όταν ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές και σχημάτισε κυβέρνηση. Η Βάσω Παπανδρέου δεν έγινε ΥΕΘΑ. Ο Νίκος Τόσκας τοποθετήθηκε επικεφαλής του γραφείου του ΑΝΥΕΘΑ Πάνου Μπεγλίτη. Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την Άμυνα δεν εφαρμόστηκε. Η οικονομική κρίση και όσα προκάλεσε στις ΕΔ δεν το επέτρεψε.

Ο Τόσκας πίστευε ότι ακριβώς λόγω της κρίσης θα έπρεπε να “τρέξουν” γρηγορότερα μέτρα και δράσεις όπως το κλείσιμο όλων των αχρείαστων στρατοπέδων σ΄ όλη την επικράτεια. Κατάλαβε ξανά ότι το σύστημα δεν νικιέται. Αντιμετώπισε ισχυρότατες αντιδράσεις ,ειδικά από το ΓΕΣ. Στο οποίο Αρχηγός ήταν εκείνη την περίοδο ο Φραγκούλης Φράγκος. Οι σχέσεις των δύο δεν ήταν ποτέ καλές και μπήκαν οριστικά στο ψυγείο εκείνη την περίοδο.Απέναντί του -όπως και απέναντι στον Μπεγλίτη- οι απόστρατοι και ειδικά οι θεσμικές ενώσεις.

Η σύγκρουση του Τόσκα με τον πολιτικό του προϊστάμενο ήταν θέμα χρόνου.

Μετά από την αποχώρησή του από την θέση του διευθυντή του ΑΝΥΕΘΑ, ο Νίκος Τόσκας δεν έκρυβε τις πολιτικές του ανησυχίες. Βρήκε αυτό που ζητούσε για να εκφράζει τους προβληματισμούς του στην κίνηση ΠΡΑΤΤΩ που δημιουργησε με τον Νίκο Κοτζιά. Οι θέσεις που εξέφραζε δημόσια και για τις Ένοπλες Δυνάμεις ήταν πάντα εθνικές έχοντας όμως αφετηρία και κατάληξη την οπτική της αριστερής προσέγγισης που στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει να ακούμε.

Οι δημοσιογράφοι με τους οποίους όσο ήταν σε ενέργεια ο Τόσκας δεν είχε και πολλά,πολλά, του “κόλλησαν” το “παρατσούκλι” Ζούκοφ . Ο υποφήφιος πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τόσκας είναι θαυμαστής του σοβιετικού στρατάρχη. Όχι άδικα.

Το βιογραφικό του

Γεννήθηκε στην Αθήνα, την 22 Φεβ. 1952.

Είναι παντρεμμένος με την Ελένη Καμίδου και έχουν ένα γυιό και μία κόρη.

Συμμετείχε σε αντιστασιακή οργάνωση κατά την διάρκεια της δικτατορίας και πριν την είσοδό του στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1971.

Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (1975), τη Σχολή Πολέμου (1991) και την Σχολή Εθνικής Άμυνας (1999). Στη Σχολή Πολέμου αργότερα δίδαξε και σαν καθηγητής της έδρας τακτικής.

Υπηρέτησε για διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα (30) ετών σε στρατιωτικές μονάδες τεθωρακισμένων σε περιοχές του Έβρου (8 χρόνια), της Μακεδονίας και του Αιγαίου, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, σε θέσεις επιχειρησιακές, πληροφοριών και αμυντικής πολιτικής. Αποφοίτησε απο το σχολείο τεθωρακισμένων ΗΠΑ. Υπηρέτησε στο διεθνές επιτελείο του ΝΑΤΟ (Βρυξέλλες) σαν υπεύθυνος για θέματα αμυντικής πολιτικής. Υπηρέτησε στο νατοϊκό στρατηγείο της Νεάπολης Ιταλίας σαν υπεύθυνος για εκτιμήσεις πληροφοριών για τα Βαλκάνια, Κεντρική Ασία και Μέση Ανατολή. Στάλθηκε απο την Νάπολη στο Σαράγεβο (Βοσνία) μετά από ενέργειες του τούρκου προϊσταμένου του και του τουρκικού γενικού επιτελείου, το οποίο έστειλε έγγραφη διαμαρτυρία στη νατοϊκή διοίκηση ότι εκτελεί τα καθήκοντά του με εθνικά κριτήρια και όχι νατοϊκά.

Υπηρέτησε στη θέση του Διευθυντή του Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) κ. Παραγιουδάκη, υπεύθυνος για τον συντονισμό κύριων εργασιών του Επιτελείου.

Διοίκησε την 25η τεθωρακισμένη ταξιαρχία (2.500 άτομα+500 άρματα και οχήματα) στη Ξάνθη.
Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο του 2005, με το βαθμό του υποστρατήγου, προκλητική περίπτωση αποστρατείας απο καίρια θέση διοικητού ταξιαρχίας στη Θράκη και ενώ λάμβανε συγχαρητήρια κατ΄επανάληψη για τη δουλιά του απο τους προϊσταμένους του. Η αποστρατεία του είχε σχέση με τα δημοκρατικά του φρονήματα.

Από το 2006 συνεργάσθηκε με τον τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ και από το 2008 με το ΙΣΤΑΜΕ σαν μέλος του επιστημονικού του συμβουλίου για θέματα άμυνας. Από τον Νοέμβριο 2009 ήταν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, αρμόδιος για έλεγχο των στρατιωτικών θεμάτων. Παραιτήθηκε τον Ιούνιο 2011, μια εβδομάδα μετά την υπουργοποίηση του κ. Μπεγλίτη λόγω διαφωνιών.

Από τον Οκτ. 2011 μέχρι σήμερα διδάσκει στη Στρ. Σχολή Ευελπίδων το μάθημα της Στρατιωτικής Στρατηγικής.
Από το 2011 είναι μέλος και συντονιστής του Δ.Σ. της Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ, με πρόεδρο τον καθηγητή Ν. Κοτζιά. Στο πλαίσιο αυτής της Κίνησης έγιναν εκδηλώσεις για την Άμυνα και την Εξωτερική Πολιτική.

Είναι συντάκτης πολλών άρθρων στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο για θέματα άμυνας, ασφάλειας, στρατηγικής, περιφερειακών και γεωπολιτικών ζητημάτων.
Μιλάει πολύ καλά Αγγλικά.

onalert

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *