ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Χαράτσι από την εφορία για χιλιάδες φορολογούμενους!

Αν και η υπουργός Ν. Βαλαβάνη διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα τεκμήρια η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει δώσει διαφορετική ερμηνεία και έτσι είναι χιλιάδες οι φορολογούμενοι που άρχισαν να λαμβάνουν εκκαθαριστικά – φωτιά.

Όλα αυτά καθώς δεν έχει διευκρινιστεί στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ότι δεν ενεργοποιούνται τα τεκμήρια σε περίπτωση εισοδημάτων από καταθέσεις και ενοίκια και έτσι ένα νέο κρυφό χαράτσι μπορεί να εκτινάξει το φόρο στα ύψη για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Ο συνδυασμός ελαχίστων εισοδημάτων όπως από καταθέσεις ή ενοίκια με την κατοχή ενός Ι.Χ. αυτοκινήτου ή ενός σπιτιού μπορεί να πολλαπλασιάσει τον φόρο για τους φορολογούμενους.

Στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος δεν υπάρχει πρόβλεψη ώστε να μην ενεργοποιούνται για τον υπολογισμό του φόρου τα τεκμήρια όταν κάποιος έχει εισοδήματα από καταθέσεις ή από ενοίκια και έτσι προκύπτει χαράτσι που επιβαρύνει τους πολίτες για εισοδήματα τα οποία ουσιαστικά δεν έχουν και μάλιστα μπορεί να προκύψει φόρος ακόμη και διπλάσιος από το πραγματικό εισόδημα.

Πως γίνεται αυτό;

Ας υποθέσουμε πως κάποιος έχει εισπράξει μόλις 1 ευρώ από τόκους καταθέσεων. Επιπλέον ο ίδιος άνθρωπος έχει και ένα εισόδημα 1.200 από την ενοικίαση ενός ακινήτου.
Και τα δύο εισοδήματα ούτως ή άλλως φορολογούνται, οι μεν τόκοι καταθέσεων με 15% το δε ενοίκιο με 11% αυτοτελώς.
Το εισόδημα δηλαδή που είναι επί της ουσίας 1.201 ευρώ ήδη φορολογηθεί.

Δεν σταματούν όμως εδώ οι φόροι. Χωρίς την ειδική εξαίρεση στην νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ενεργοποιούνται τα τεκμήρια και έτσι για τον ίδιο άνθρωπο προκύπτει τεκμαρτό εισόδημα για το ΙΧ και το σπίτι 7.000 ευρώ.

Ο άνθρωπος αυτός δηλαδή έχοντας δηλώσει εισόδημα 1.201 ευρώ θα πρέπει να φορολογηθεί για τη διαφορά ως τα 7.000 ευρώ.

Θα πρέπει να πληρώσει δηλαδή φόρο 26% και προκαταβολή φόρου 55%.

Σε ευρώ τα παραπάνω ποσοστά μεταφράζονται σε 2.337 ευρώ φόρο, δηλαδή ποσό σχεδόν διπλάσιο από το εισόδημα που έχει από τις καταθέσεις και το ενοίκιο, από το πραγματικό εισόδημα που είχε δηλαδή!
newsit.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *