Κουρνιαχτός για να περάσουν οι συμφωνημένες ανατροπές

Μοιρασμένοι ρόλοι πριν και μετά τη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

Το προπαγανδιστικό παραμύθι των «σκληρών» διαπραγματεύσεων με την τρόικα συνεχίζει να αναπαράγει η κυβέρνηση, προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού για την ειλημμένη απόφασή της να επιταχύνει την υλοποίηση των προσυμφωνημένων μέτρων και των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών που εξαθλιώνουν το λαό, για να διασωθεί η….
πλουτοκρατία.
Παράλληλα, η κυβέρνηση αναμένει την έκβαση των διαβουλεύσεων μεταξύ Ευρωζώνης (Γερμανίας) και ΔΝΤ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, που συνδέεται άμεσα με τους ανταγωνισμούς για το ποιος θα αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος από μια ενδεχόμενη νέα αναδιάρθρωση.
Με δεδομένο ότι η απόφαση παραπέμπεται στην καλύτερη περίπτωση στα μέσα Νοέμβρη, το κυβερνητικό επιτελείο αναπροσαρμόζει την τακτική του, με βασικό στόχο να χειραγωγήσει και να τρομοκρατήσει τα λαϊκά στρώματα, να νομιμοποιήσει και τελικά να περάσει τα μέτρα.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι βάζει «κόκκινες γραμμές» είτε στα εργασιακά, είτε στα δημοσιονομικά, συνιστά κοροϊδία και πρόκληση για το λαό. Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια ώρα που διέδιδε χτες πως διαφωνεί τάχα ριζικά με την τρόικα για τα εργασιακά, η εντολή που έδωσαν στον υπουργό Εργασίας οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στη Βουλή, ήταν να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και να αποτραπεί πάση θυσία η εικόνα της «εμπλοκής» ή της «ρήξης» με τους εκπροσώπους των δανειστών και εταίρων.
«Δεν υπάρχει εμπλοκή. Προσπαθούμε να συγκλίνουμε» (!), δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Βρούτσης, εξερχόμενος από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Στο ίδιο πνεύμα, είχε δηλώσει νωρίτερα, μετά την προσωρινή διακοπή των συνομιλιών, ότι «εμείς είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε αλλά αυτοί έφυγαν» (!)
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν το μήνυμα που εξέπεμπε το Μέγαρο Μαξίμου μετά την τρίωρη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Το πρώτο που υπογράμμιζαν ήταν ότι οι διαπραγματεύσεις με το κλιμάκιο της τρόικας συνεχίζονται, σπεύδοντας όμως να συμπληρώσουν με νόημα πως «είναι απαραίτητο να εκταμιευθεί η επόμενη δόση».

Κορόνες για αντιπερισπασμό

Με μοιρασμένους ρόλους συμμετέχουν στον αποπροσανατολισμό του λαού το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, προσπαθώντας ταυτόχρονα με δημαγωγίες να μετριάσουν το πολιτικό κόστος για τον εαυτό τους. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που από οποιαδήποτε θέση υπηρέτησε το κεφάλαιο, πετσόκοψε μισθούς και δικαιώματα, εμφανίστηκε να υπερασπίζεται τάχα τους εργαζόμενους!
«Το σημείο στο οποίο φτάσαμε τον περασμένο Φεβρουάριο είναι το ακραίο, άλλες παρεμβάσεις στα εργασιακά δεν βοηθούν ούτε την παραγωγή, ούτε την ανταγωνιστικότητα, ούτε την απασχόληση. Είναι λάθος η εμμονή στο ζήτημα αυτό», ισχυρίστηκε ο Ε. Βενιζέλος. Ο ίδιος, προσπαθώντας να ρίξει την ευθύνη για τα συμφωνημένα μέτρα στην τρόικα, είπε ότι το κλιμάκιο των δανειστών «παίζει με τη φωτιά και για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη» και υποστήριξε ότι «καθυστερεί σκόπιμα τις συζητήσεις».
Με ανέξοδες κορόνες επιχείρησε ακόμα να κρύψει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προσυπογράψει το δεύτερο μνημόνιο, το οποίο προβλέπει την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και τη διαμόρφωση κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ μεικτά για όλο τον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ άφηνε να διαρρεύσει ότι ο Ε. Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υποστήριξε ότι «εφόσον δεν ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ τα μέτρα για τα εργασιακά, κανένας δεν μπορεί να τα ψηφίσει».
Ωστόσο, ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του «θα λειτουργήσει και πάλι με απολύτως υπεύθυνο τρόπο ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας» και θα «στηρίξει» την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι πρέπει «να κλείσουν οι συζητήσεις» με την τρόικα προκειμένου να προχωρήσει στη Βουλή η ψήφιση του βάρβαρου πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα περιλαμβάνει μαζί τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά. Σε μια προσπάθεια εξάλλου να χειραγωγήσει τις λαϊκές αντιδράσεις, υποστήριξε ότι «αυτό πρέπει να είναι το τελευταίο πακέτο μέτρων».
Από την πλευρά του, ο Φ. Κουβέλης επιδόθηκε σε φραστικούς λεονταρισμούς κατά της τρόικας για τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων διακηρύσσοντας ότι «η ΔΗΜΑΡ κατηγορηματικά αποκρούει και δε θα ψηφίσει τα οποιαδήποτε μέτρα που έχουν σχέση με αυτά τα οποία αξιώνει η τρόικα σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα».
Ωστόσο, απέφυγε να πει τι θα κάνει το κόμμα του στην περίπτωση που τα εργασιακά περιλαμβάνονται στο συνολικό πακέτο και αποτελούν προαπαιτούμενο για τη δόση, όπως φαίνεται ότι θα γίνει τελικά. Αντίθετα, έσπευσε να εκφράσει τη συμφωνία του με «όλα τα άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, που αφορούν στο κράτος», υπογραμμίζοντας ότι «βεβαίως πρέπει να γίνουν».

Με το βλέμμα στη Σύνοδο

Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και τρόικα δεν αφήνουν ανεκμετάλλευτο το χρόνο που μεσολαβεί μέχρι να υπάρξει ο αναγκαίος συμβιβασμός για τη διαχείριση των μέτρων. Αντίθετα, τον αξιοποιούν για να «ωριμάσουν» στην κοινή γνώμη την ανάγκη άμεσης υλοποίησης των πλέον άγριων ανατροπών, όπως αυτές έχουν προσυμφωνηθεί από το δεύτερο μνημόνιο.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση, τα αστικά επιτελεία βομβαρδίζουν τα λαϊκά στρώματα με το εκβιαστικό ψευτοδίλημμα «δόση ή ολοκληρωτική καταστροφή». Μόνο τυχαίοι δεν είναι οι δραματικοί τόνοι του Γ. Στουρνάρα στη Βουλή ότι αν η χώρα δεν πάρει την επόμενη δόση «θα πεθάνουμε από την ασφυξία», ενώ εκβίασε με επιπρόσθετα μέτρα «αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως πρέπει».
Με βάση τα παραπάνω, η κυβέρνηση καλλιεργεί κλίμα «χαμηλών προσδοκιών» για τα αποτελέσματα από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες. «Περιμένουμε μια θετική παράγραφο για την Ελλάδα, ώστε να παροτρύνει το Γιούρογκρουπ να μας δώσει τη δόση», είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών. Η οποία αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου, θα συνοδεύεται με βεβαιότητα από σαφή παρότρυνση για ψήφιση του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ και θα παραπέμπει τη λήψη των οριστικών αποφάσεων μετά την έκθεση της τρόικας.
Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι θα διευκόλυνε την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή και την εκτόνωση των λαϊκών αντιδράσεων, αν οι εταίροι και δανειστές είχαν δώσει το «πράσινο φως» ή είχαν αναλάβει δεσμεύσεις για την εκταμίευση της δόσης και την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως ανοικτά δήλωσαν χθες τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Σήμερα ο πρωθυπουργός αναχωρεί για το Βουκουρέστι προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αύριο το πρωί θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

rizospastis.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *